Жарко Видовић: Литургија је највећи ауторитет – изнад свих, изнад патријарха, Синода, епископа, изнад црквеног Сабора!

Није ауторитет онај који служи Литургију, па таман и да је патријарх. Литургија је ауторитет, јер се у њој јавља Дух свети и Бог

Жарко Видовић (Фото: Душан Јауковић)

Одломак из интервјуа објављеног у часопису „Зенит“, год. IX, бр 14, зима 2014, који је водио Богдан Златић

Говорим о томе зашто је Литургија највећи ауторитет, изнад свих, изнад патријарха, синода, епископа, митрополита, изнад црквеног сабора! Црквени сабор не може ни да почне без Литургије, а не би могао ни да се заврши! Значи, Литургија је изнад. А није ауторитет онај који служи Литургију, па таман и да је патријарх. Литургија је ауторитет, јер се у њој јавља Дух свети и Бог, чије ми само име знамо. Он делује када се појави Личност. Кад год се човек појави као Личност. Личност није биће! Личност је догађај у људском бићу. У међувремену је радни дан, што се каже. Није ти сваки дан Празник, ниси сваки дан Личност, али кад ти се то догоди ти то памтиш. Онда иде радни дан, ти поново чекаш Празник. Између та два празника, два момента кад си Личност, ти си обичан човек, а ако си Личност, немој да се уобразиш, то није твоја творевина. Зато је потребно да се схвати Седам васељенских сабора. Личност је основна тема сваког од тих Сабора, и док ми то не схватимо ми нећемо бити у стању да вршимо мисију, црквеност, нити ћемо смети да се назовемо Црквом. Дошло је крајње време, и то је највећи изазов, ми то морамо да схватимо. Јер, шта је то тајна Личности није у стању да схвати ниједна верска заједница, ни протестантска, ни ватиканска, ни муслиманска. Међутим, лакше могу о томе да разговарам, да водим дијалог, са муслиманима него са папским клерикалцима. О томе могу да разговарам и са римокатолицима који нису паписти.

(…)

Хармонија је могућа у Личности човека, али, да ли је могућа хармонија између духовне заједнице и друштва као комплекса установа световности, између Цркве и државе?  

То је немогуће, хармонија је могућа само у Личности. Према томе ако људи говоре о хармонији између Цркве и државе она је могућа само у личности државника који су побожни а не у држави као таквој. Такође и у личности патријарха који треба да води рачуна о личности, а не о томе да ли се неко уписао у православље. Та хармонија ставља Личност у први план Литургије и свега, па ови психијатри који заступају западно, научно гледање, много збуњују православне.

Филип Вишњић јасно каже: „Небом свеци сташе војевати, али се Срби дигнут не смедоше“. Ти свеци бране Цркву, а не српску државу. А државу ће да брани народ, који гласа као православни, иде у војску као православни и брани државу као своју кућу. Не може Црква да одбрани државу, Црква уноси морал у тај народ, да тај народ постане моралан, да не лаже, да се држи задате речи, да чува војничку заклетву. Црква је духовна заједница, васпитач народа. Када Алија и Кучук-алија кажу: „Али ми смо њима веру погазили коју је њима Мурат дао на Косову“, тада заправо Вишњић износи тезу да је Први српски устанак био у одбрану Завета, Цркве, а не државе. Јер ће државу да изгради Црква а не обрнуто! Вишњић је имао потпуно савршен Косовски Завет, као што ће га и Његош имати.

Ми Срби смо имали не само могућност, већ и неизбежну мудрост, поготово Срби западно од Дрине, па и у Срему, да доживимо српску историју као историју напада на Небеску Србију, на Небеско, а то значи на Цркву. Глобалисти сада воде велику борбу против православља, јер знају да православље гради нацију као моралну заједницу а не као политичку. Они прате парохије и много им одговара што литургијско-парохијска заједница данас више није најважнија у Цркви, већ је то епископ. То њима личи на католицизам, и то им је прихватљиво, јер ту онда могу да спроводе своју политику. Они који стављају епископа изнад литургијске заједнице су папистички расположени. Не воде нас у православље. Сада су православни у Црној Гори потпуно напуштени. До сада нисам чуо, сем од Јоаникија Мићовића Никшићког, да они тамо имају парохијске заједнице, али шта је од тога остало? Где је Митрополит? Стално је у Београду.

Наслов и идеја: Александар Мирковић



Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , ,

10 replies

  1. Послато у Кабинет Патријарха, потом објављено. Ширите http://sabornik.rs/index.php/preporucujemo/1662-molbanjegovojsvetosti

  2. ” Личност је догађај у људском бићу . ”
    А нама је данас вирус догађај… Колико ниже скота лежимо, Васкрсли Спаситељу, колико смо далеко од Личноносне Христоликости, банални и празни као радни дан, банални и празни као полицијски час, као дан без Свете, Божанске Литурђије… Држава нам расцрквљује Цркву јер нама је вирус догађај, а не Личност коју Литурђија ( уистину сасвим, сасвим ретко, али је баш зато не смемо пропуштати ), као доживљај и осећање, наддуховни и наддуховно, из Богочежњивости и памћења Првобитне радости целомудрене, пројављује кроз Љубљенога Сина, благодаћу Светога Духа – неизрециву Љубав Очеву, те сами, Љубав бивамо, као Личност… Ти си, брате Жарко, као Личност, пројављен као беседник овоземаљског посмртног слова Светог Патријарха Павла и ту је пројаву Свети Патријарх Павле Литурђијом као врховним ауторитетом, а сам Личност, созерцао… И сви они, који на себе гледају као ауторитет већи од Литургије, који себе сматрају већим и изнад литургијско – парохијске заједнице, да, баш наши епископи, то ти нису опростили и заборавили, сем једнога… Исти они који једнако данас проповедају да је држава изнад Цркве, да држава гради и прави Цркву, да држава Цркву Црквом држи и чини… Исти они, безбожника који је себе државом прогласио ” ките ” Светосавском ордењем и саблазне народ говорећи – то је ауторитет, лав међу животињама… А у ствари је тек скот највећи међу нама скотовима, најсмешнији вирус међу нама вирусима…

    21
    1
  3. Химна Свевремену

    Усупрот зловремену
    Молитву чантам
    Своју свакодневну
    Химну Свевремену

    Кушам трпљење
    Вјежбам стрпљење
    Дишем смирење
    Чекам спасење

    Дођи, Оче наш благи
    Истину и љубав донеси
    Свима што су ми драги
    Будни да смо, кад се деси

    Момчило

    29
  4. Simfonija je postignuta, jer kao sto rekoh, bezlicni se drze jos cvrsce od licnosti!

    9
    1
  5. Стигавши у једну од двеју окупираних престоница Старе Србије, Скопље, да њену окупацију прогласи ослобођењем од српства у њој занавек, патријарх српски Порфирије сав озарен рече домаћинима:
    “О, па код вас је овде као у рају!”
    Они на то кисело одговорише:
    “Па… јабуке немамо, али змија имамо….”
    Немају расколници више јабука, кад су их све изјели и остали сами са собом у змијарнику својих лажи и обмана и осамдесетогодишњег злочина над српством Јужне Србије и најцрњег светињокрадиштва!
    А сада им се у том свијету змија прикључио и жалосни патријарх српски са својом свитом.
    Одломак из разговора незнавеног српског патријарха са непокајаним македонским расколницима у Скопљу на празник Св. Кирила и Методија 2022.л.Г. није измишљен већ аутентичан, снимљен камером РТСа. Хоће језик на истину!

    15
    1
  6. Осјећам

    Осјећам
    Свјежину
    У висини

    Осјећам
    Бистрину
    У тишини

    Осјећам
    Лакоћу
    У сјенама

    Осјећам
    Покрет
    У стијенама

    Момчило

    14
  7. Осјећам

    Осјећам
    Свјежину
    На висини

    Осјећам
    Бистрину
    У тишини

    Осјећам
    Лакоћу
    У сјенама

    Осјећам
    Покрет
    У стијенама

    Момчило

  8. *На висини

  9. *У висини

  10. Umesto liturgije imamo letargiju.I, kao sto je priznanjem autokefalnosti uspostavljen kanonski poredak, tako ce i priznanem KiM biti uspostavljen medjunarodni poredak, van koga ce ostati samo Rusi! Zemlje EU koje nisu priznale, moci ce da priznaju nezavisnost KiM, a da se na to ne mogu pozvati Katalonci npr., dok ce u slucaju autokefalnosti biti obrnuto i tek sada ce se CPC-ovci mobilisati.

    Sto se Vojvodjanske pravoslavne crkve tice, setite se da su Sremski Karlovci bili crkveno sediste srpstva, Novi Sad kulturno, i da su se svi borili protiv copavog reformatora, a danas smo neke debele, usporene lale.

    Lokalni svestenik sa rodbinom dosao na basket i fali im jedan, ja sam na drugom kosu i zovu me.Rekoh da ih iskoristim k’o pokretne cunjice. Svestenik prilicno alav, slabo dodaje, ja, opet samo dodajem, i mi pobedjujemo. Sedimo posle basketa i on me pita cime se bavim, ja odgovor da mi nije prijatno ni sto Bog to zna, pa bolje da on ne zna. On se smeje. Na odlasku mu doviknem da kaze neku lepu Bogu i za mene, on kaze da nema problema :)))

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading