Пример попуњавања електронског захтева за дозволу за кретање лица из верских разлога у току забране кретања

Предлажемо да електронским путем поднесете захтев за добијање дозволе за кретање из верских разлога. Одбијање Вашег Захтева омогућиће Вам да тужите државу Србију пред домаћим и међународним судовима

Браћо и сестре у Христу,

Суочени са бруталним кршењем неотуђивог људског права на слободу вероисповести (члан 43 Устава РС и члан 9 Конвенције за заштиту људских права и основних слобода Савета Европе), тиме што нам је владином Уредбом о мерама за време ванредног стања ускраћено противно члану 202 Устава РС право на учешће у Светим Литургијама за Лазареву суботу, Цвети, Велику суботу и за највећи хришћански празник Васкрс, предлажемо Вам да електронским путем поднесете захтев за добијање дозволе за кретање из верских разлога. Одбијање Вашег Захтева омогућиће Вам да тужите државу Србију пред домаћим и међународним судовима због повреде права на изражавање слободе вероисповести.

Захтев за добијање дозволе за кретање у току забране кретања подноси се преко портала www.euprava.gov.rs.

Први корак: када уђете на портал кликните на Дозволе за кретање у току забране кретања.

Други корак: кликните на Покрени услугу.

Трећи корак: одаберите између понуђених субјеката физичко лице.

Четврти корак: унесите податке у електронски образац захтева; у рубрици Разлог наведите: Дозвола ми је потребна ради остварења уставног права на слободу вероисповести (учешће у богослужењу) које се према члану 202 Устава РС не може ограничити у ванредном стању, па се сходно томе Уредба о мерама за време ванредног стања не односи на богослужења, што је потврдила и Влада доношењем необавезујућег Закључка бр. 43/2020-13.

Пети корак: пошаљите Захтев.



Categories: Моба

Tags: , , ,

26 replies

  1. A kako da posalhem kad nema dugme POSALJI?
    Srbilo majko!!!

  2. @Marijana

    После одабирања ставке ”Физичко лице” на менију у левом горњм углу на страници

    ”https://euprava.gov.rs/dozvolakretanja”

    појављују се сва поља за унос података као што су име, ЈМБГ и разлог за тражење дозволе”.

    У доњем делу странице је овеће плаво поље са натписом ”ПОШАЉИ”.

    Пре слања обавезно је потврдити (са леве стране од ”ПОШАЉИ”) да (1) пристајете на ”обраду података о личности” и (2) да нисте робот.

  3. Тек сад нам ово јављате

  4. Ја послах, ал нешто размишљам, они могу једносставно да не одговоре, нема потврде да сам послао захтев?

  5. Како вас није срамота због овога “омогући ће вам да тужите Србију”. Пред ким да је тужите, пред сатанистима из Стразбура?

  6. Ovo ništa neće da funkcioniše, proradiće tek za vaskrs, a to je sledećeg vikenda, a ko sad slavi uskrs , nek sedi kod kuće. -To je ravnopravnost u Srbiji, ljudi moji.
    I želeo bih još nešto znati:
    kako će starija generacija, koju ova vest najviše kači, bez kompjutera i interneta, ( i bez osnovnih informatičkih znanja) sve ovo sebi uraditi?

  7. Dozvola mi je potrebna radi ustavnog prava na slobodu veroispovesti(ucesce u Bogosluzenju) koje se prema clanu 202 ustava RS ne moze ograniciti u vanrednom stanju pa se shodno tome uredba o merama za vreme vanrednog tanja ne odnosi na Bogosluzenja sto je potvrdila i Vlada donosenjem neobavezujuceg zakljucka br 43/2020 13

  8. И дајемо им ЈМБГ да нас вернике региструју посебно…???
    Треба ли нам ово уопште?

  9. Мислим да је ово губљење времена, него да сви лепо, са чврстом вером у Бога и Његову помоћ и заштиту, кренемо ка својим црквама у којима ће се служити Васкршње Литургије и да тако недвосмислено исповедимо веру у Васкрслог Господа и Спаса нашег Исуса Христа. Успех достојне прославе Васкрса је у директној пропорцији са бројношћу изашлих и ка Васкрслом запућених.

  10. Ali crkve ne sluze liturgije..bar u Zarkovu i Cukar.Padini..

  11. Ni kod mene sveštenik ne služi liturgiju da nije crkvenjak koji svesno krši zabranu kretanja ni crkvena zvona se ne bi čula 😢

  12. Da li iko može da garantuje za nas, kad im ostavimo JMBG da nas neće registrovati i kazniti? Zaista želim da se prijavim, ali kako možemo biti sigurni da smo bezbedni potom?

  13. @ Aleksandra

    Поштована,
    Не може нико да гарантује ништа, па ни да нас “неће регистровати и казнити”, а не можемо ни да гарантујемо да ће захтев бити испуњен.

    Свако нека ради по својој савести, али свакако треба имати у виду оно да БОЈ СЕ ОВНА, БОЈ СЕ *ОВНА, КАД ЋЕШ ЖИВИТ?

    Александар Лазић

  14. Karen mo ia crkvi pa ara bude. Ako je gori od Mila a tu su negde pohapaixe nas policija alicssvakako sta vise nas i zahtev da posalje

  15. Народе верни, спонтано би требало ићи на богослужења Страсне седмице јер знамо да је то наше уставно право исто као што то знају и чувари реда.
    Ако нас саблазне покушајем ометања, спречавања – онда их тужити Државном суду.

  16. Pokusavam vec 2 h, nije moguce proslediti zahtev, javlja greska!

  17. Почели су да стижи и први одговори, тј. ОДБИЈЕНИЦЕ 🙁

    Читалац из Смедерева је доставио ово:

    “Поштовани,
    путем еУправе поднели сте захтев да Вам се одобри кретање у време
    забране кретања како бисте остварили право на слободу вероисповести,
    одлазак на литургије и посете манастирима и црквама.
    Нажалост, морамо да Вас обавестимо да издавање дозоле по Вашем захтеву
    није могуће јер није у нашој надлежности због чега је Ваш захтев одбијен.
    Образложење:
    Дозвола за кретање у време забране кретања по налогу Министарства за
    рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије путем
    еУправе издаје се САМО оним особама које су запослене у установама
    социјалне заштите или особама које приватно брину о особама са
    инвалидитетом, као и старим особама које услед деменције и/или хроничних
    болести не могу да се самостално брину о себи или не могу самостално да
    се крећу. Дозвола се издаје уз приложену лекарску документацију или
    приложено Решење о оствареном праву на накнаду за помоћ и негу другог
    лица и важи само за одређену релацију од куће неговатеља до куће
    корисника и назад.
    Уколико будемо имали било какве информације о томе ко може бити надлежан
    за решавање Вашег захтева, о томе ћемо Вас обавестити. Колико нам је
    познато за сада је ово питање о коме одлучује Влада Србије.
    Жао ми је што Вам по овом питању не могу дати више информација.
    Срдачан поздрав,

    секретар Градског савеза социјално хуманитарних организација Смедерево”

  18. Изгледа да су преко ноћи променили форму захтева, тако да сад је ово захтев за кретање ради неге и мора да се наведе име, презиме и још неки подаци особе којој се пружа нега. Када се у делу “разлог” кликне, излази падајући мени са три опције одабира. Бирањем “остало” ту се прича завршава, не постоји поље где може да се наведе разлог који нам саветујете у 4. кораку. Значи ово није опција. Нема док СПЦ нешто не договори за све. Дај Боже.

  19. Пошаљите писани захтев МУП-у РС на мејл.

  20. Сви који приложе прабабину венчаницу, прадедину крштницу, чукундедин
    матични број и чукунбабину ДНК шифру, истог момента добијају одобрење,
    које ће добити поштом, после Васкрса.

  21. Ево и мени је стигао одговор, тј. “одбијеница”.

    Преносим најбитније

    Нажалост, морамо да Вас обавестимо да издавање дозоле по Вашем захтеву није могуће јер није у нашој надлежности због чега је Ваш захтев одбијен.

    Образложење:

    Уколико се Ваш захтев односио на присуство литургијама, посете манастирима и црквама, морамо да Вас обавестимо да одлуку о овоме доноси Влада Републике Србије и да по овим захтевима следите њихова упутства која ће бити објављена у медијима. За сада није омогућено присуство литургијама и верским објектима у периоду забране кретања.

  22. На велики Петак, у цркве наше миле, с молитвом, уздањем и вером у Господа Свевишњега, за све дане нашег диханија, овог страњског (земаљског).

  23. Meni je stiglo ovako:

    Поштовани,

    Уколико сматрате да је наведено право зајамчено Уставом Републике Србије, угрожено увођењем ванредног стања, исто може остварити у складу са Законом и актима које доноси Влада Републике Србије у време ванредног стања. У складу са наведеним, захтев се одбија јер право које се захтева не може да се оствари по овом основу.

  24. Ja sam dobio sledeći odgovor: Поштовани,

    поводом Вашег захтева за одобрење кретања током времена када је кретање забрањено, а који сте упутили путем портале Е-управе, обавештавамо Вас о следећем:

    1. У складу са упутством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Градска општина Нови Београд надлежна је ИСКЉУЧИВО за обраду захтева који се односе на пружање социјалних услуга: услуга социјалне заштите – помоћ у кући и услуга социјалне заштите -персонални асистент), те се другачији захтеви неће обрађивати;

    Zatim navedene neke informacije izmedju ostalog i link ka ministarstvu privrede i poljoprivrede. Bez odgovora da li sam odbijen i gde eventualno da se obrati.

    Sta nam je dalje činiti?

  25. Браћо и сестре у Христу,

    Обратио сам се за дозволу 11. априла преко портала Е-управа и добио сличан одговор као и други.

    Након тога, 12. априла сам се обратио Влади и добио одговор од Канцеларије за сарадњу с медијима којим ме обавештавају о броју предмета под којим је мој захтев регистрован, али до данас нисам добио одговор.

    Данас, 17. арпила, сам се обрратио МУП-у и добио одговор:

    “ Поштовани,

    На основу Закључка Владе Р. Србије („Службени гласник РС“, број 43) од 27. марта 2020, за време трајања ванредног стања и епидемије проглашених услед појаве и ширења болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, а ради ефикасног сузбијања епидемије и спречавања да се доведу у опасност животи и здравље људи , препоручује се црквама и верским заједницама да верске обреде у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верника.

    Такође, подсећамо Вас да је свим грађанима са 65 и више година старости, a који живе у урбаним срединама (преко 5000 становника) забрањено напуштање својих домова.

    Када је реч о руралним срединама (до 5000 становника), старосна граница је 70 година.

    То значи да сви грађани ових старосних доби током целог дана морају бити код куће, oсим петком од 04 до 07 часова, када могу напуштати своје домове у циљу куповине намирница у самопослугама и лекова у апотекама.

    Сви остали грађани Србије, без обзира на године старости, од 17 часова до 5 часова ујутру радним данима морају бити код куће. Такође, забрањује се свим лицима излазак ван станова, просторија и објеката за становање у стамбеним зградама и изван домаћинства (окућница), забрана кретања за викенд (17.4- 21.4) трајати од 17 часова у петак до уторка у 5 часова ујутру.

    Сви грађани морају поштовати све превентивне мере донете од стране Владе Републике Србије које су прописане ради ефикасног сузбијања заразне болести и заштите живота и здравља људи. Молимо да поштујете мере које је донела Влада Републике Србије. Нико неће бити изузет од наредбе о забрани кретања лица на територији Републике Србије.

    С поштовањем.“

    Наравно, без личног потписа.

    Дакле, сви се праве или да су луди или да су мртви, што се могло и очекивати у овој држави коју води највећи олош у читавој историји њеног постојања. Што је најгоре, није боље стање ни у Цркви.

    Нека нам је Господ у помоћи!

  26. С обзиром да сам писао на више адреса, управо је стигао још један несувисли одговор:

    “Poštovani,

    Policijska uprava Smederevo ne može samostalno odlučivati
    o izuzeću od mera ograničenja i zabrane kretanja.

    Na sledećem linku se možete informisati o pitanjima iz nadležnosti MUP-a u vezi sa epidemijom:

    Посебна телефонска линија и имејл адреса за информације из надлежности МУП-а у вези са епидемијом корона вируса”

    Наравно, не знају са су на основу Устава, као и Закона о службеној употреби језика и писма, у обавези да користе ћирилично писмо.

    Или се праве луди, као и обично…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading