Протојереј Андреј Ткачов: Дошао си у храм са маском? Иди па са маском седи код своје куће!

Чему ваше маске, сва та комедија… Ако нема у вама вере – па не долазите у храм. Нека их буде седморо у храму, а ви остали – напред марш кућама па читајте Андерсенове бајке

Да, вирус. Најзад (питање) о вирусу! Све гледам кад ће вирус, ево вируса…

Питање: Треба ли се бојати заражавања вирусом у храму, с обзиром на то да свака болест у човека продире са Божијим допуштењем“

Знате, кад су Јевреји ишли у рат, излазио је телал и говорио: „Ко је плашљив – нека седи кући!“ Зато што ће један плашљивац у рату све испрепадати. Пође банда у тучу, а један, неки тамо… кмх… а смутљивац почне пре свих да кричи: готови смо, разбиће нас, све ће нас побити, све их испрепада. Један завиче, створи панику, сви се разбеже. Зато су Јевреји одлично знали – делије, то им је Бог открио: Плашљив си? – Иди кући!

Ко је од вас направио кућу, али још није спавао у њој? Посадио виноград, али још није плодове његове пробао? Оженио се, али још није родио дете? – одлазите одавде. Одлазите! Ратоваћемо у малом броју. Боље нека буде 1.000 јунака, него 28.000 ништака, од којих ће сваки у себи мислити: „Кад победимо, ја ћу, дабоме, лепо напунити своје џепове“, од убијених, пленом… А иначе им не пада на памет да умру. Сви такви чим им се нешто деси, а, паника, и куд који… и све поплаше. Зато полазећи од библијског принципа бојиш се да идеш у храм? – не иди у храм! Коме си ти па нужан у том храму, ако се бојиш?! – Бојиш се да идеш – не иди! Односно, треба изаћи и казати: сви ти смутљивци – по кућама, нека дрежде. Дрежди код куће! Волиш да се молиш – моли се код куће! Ако волиш да се молиш, ти ћеш, наравно, доћи у храм. Али ако кијаш, дахћеш, болујеш, слиниш по храму – дома седи! А ако нема ни шмркања ни кашља, ниси болестан и молиш се код куће, а хоћеш у храм да одеш, и бојиш се – па каква је твоја вера, слушај, у чему је твоја вера уопште? Такве којештарије се бојати, то је уопште као… тако нечег се бојати, па то је срамније од сваке срамоте, по мени. Хајде да се бојиш, тамо, тепих-бомбардовања. Или, тамо, не знам, гукове куге. кад људима тамо, под мишкама, израстају чирови величине песнице, Па су умирали, гасили се за два дана. Од куге, у XV-XVI веку, у Европи. Чума у таласима. До 40% становништва је умрло у Европи, до 40 посто! Односно, од петоро двоје је умирало. Народ је, дабоме, све то некако преживео – с паником, кукњавом, молитвом…

Ако си већ такав смутљивац – ја другу реч имам у виду, али сви сте разумели по аналогији: нећеш – и немој, ко уопште тражи да идеш у храм. Због чега сви ти смешни људи морају да се налазе у храму? Одлазите! У маскама долазе, у маскама! Какви су ово ванземаљци, кажем. Што си дошао овамо са маском? Иди па са маском седи код своје куће, пред телевизором, гледај „Комеди клаб“. Чему ваше маске, сва та комедија… Ако нема у вама вере – па не долазите.

Протојереј Андреј Ткачов (Извор: Снимак екрана)

„Ја се бојим да се причестим с ложице“… Мени један тамо на радију прича: уста треба више отворити да буде мање пљувачке… Занимљиво, како би то… Шта треба учинити: треба узети вату и убрисати уста овако, да буде мање пљувачке, и разјапити своје чељусти да би ти убацили у причест, знате оно, кад се лопатом засипа темељ малтером. Ма, шта је то, слушај, коме си потребан у храму са таквим мислима? Иди фино и седи код куће. Пиј свету водицу и грицкај просфору с прошле службе. Ако у теби нема вере, не улази у цркву, ти си уопште кукавица. Па кукавице – напред марш и кућама! У томе нема ничег увредљивог. „Али ја се бојим!“ Бојиш се – па седи код куће. Схватате?

Шта ће нам сав тај баласт? Понабијате се у храм, а каква вајда од вас? Стоји вас триста, а нечему вреди само троје, или седморо. Нека их буде седморо у храму, а ви остали – напред марш кућама, па читајте Андерсенове бајке. Ако вам Јеванђеље није важно, читајте Андерсенове бајке. Тамо је исто све о Јеванђељу. Код Андерсена је све о Јеванђељу. Читајте, дакле, Ангрид Лингрен. Мада је и код ње све по Јеванђељу… О, Господи помилуј. Па шта да читате? Божену Немцову читајте, Или Корнеја Чуковског. И не трпајте се у храм. Иначе дођу, па залећу до неба: ај-ај-ај! Ја дошао, а нису ми се прилагодили. Засебна ложица им треба, засебна кичица, засебно ово, засебно оно – слушај: седите лепо код куће! Па се код своје куће вежбајте са засебним ложицама, ја тако сматрам. То је правично, то је умерено, то је хумано, то је логично, то је уопште, по мени, благословено… То је благословено. Ти се плашиш, а тебе нико не вуче за уши у цркву. Седи дома и не закерај. Тачка.

Питање је затворено, чини ми се. Гледај телевизију и водитељка ће ти наредне суботе испричати, како је уопште тамо на светским тржиштима, са Доналдом Трампом, са корона вирусом, проценат оболелих, проценат оздрављених, све ће ти испричати: седи дома и то је све. Иначе није баш јасно – код куће, изгледа, неће да седе, а нас гњаве да се њима прилагођавамо. На основу чега? Зашто би им се прилагођавали? Зато – не треба се ничег бојати. Бојиш се – остани код куће. Не бојиш се – иди у храм. Но, ако си већ пошао у храм, онда се не бој. А ако се бојиш, седи дома. Ето, две су варијанте. Ја се бојим – и седим дома. Ја се не бојим – идем у храм. Тачка. Искључите телевизор – и корона вирус ће проћи, ако ћемо поштено. Ако ћемо поштено – да, просто искључите телевизор. Руке се увек могу опрати сапуном, а телевизија се не мора увек гледати, па да видиш, оно прође и без вас. А ви се бојали? Кога се ви у ствари бојите?

Обрада и превод: Словѣнски вѣсник

За Стање ствари приредио: Срђан Крунић

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

45 replies

  1. Тврда беседа ! Здраво слово ! Жар буквица ! Живоносна реч! Ја радостан. Отац Андреј – Небојша међ’ клиром ! Благодарност господину Крунићу и @стањествари…

  2. А хоће ли Ткачов да носи на души оне који осокољени оваквом његовом “проповеђу” оду у храм и заразе се па потом падну у очајање и одрекну се Бога?! Или ће само Пилатовски да опере руке и каже ја немам ништа са њиховим падом? Или оне који од заразе умру па оставе иза себе породицу? Све је то ствар вере, наравно, Ткачов верује, свака му част. Али вирус је реална ствар која не зна за вероисповести и напада једнако и православне и људе других вера. Вирус је рална ствар, рекох. Намесник Кијево Печерске Лавре митрополит Павле је оболео, као и намесник Јониног манастира у Кијеву, митрополит Јона. Владика ваљевски Милутин је као што сви знамо умро од тог вируса, а неколико свештеника је оболело и неки се још увек боре да преживе. Ја не сумњам у њихову веру. Вера наиме нема никакву везу са вирусом, то су две одвојене ствари. Ми вером страдамо од мача или болести, и примамо венац од Христа кад се представимо. Но, нису сви позвани да своју веру сведоче или носе чак ни у болести. Хоће ли Ткачов такве који осокољени његовом проповеђу оду у храм и заразе се и поклекну у вери, или умру и оставе за собом породицу, преузети на себе део одговорности? Хоће ли их понети на души? Да ли ће уопште знати да су умрли или пострадали у вери због његових речи? Не видим у његовој беседи ни реч о томе. Само једну прилично гневну агитацију против оних који се “плаше”. Ствар је сасвим јасна. Ткачов нам је свима разгласио да се он не плаши. Свака му част. Нек се не плаши, и нек иде у храм, али нек ћути о томе. Не видим разлог да уплиће друге људе у то. Ни Христу ни Цркви Његовој не треба никакав заступни, па ни Ткачов. Опстаће вера Хришћанска и Црква Његова и после свега овога и без Ткачовљевих запаљивих агитационих говора.

    4
    13
  3. @ Зоран Николић (Ваљево)

    Богу хвала. Служимо Господу! Заједно брате заједно, к’о и досад. Хвала твојој вери. За Васкрс да се дигне раја к’о из земље трава; из гроба, ропства да устанемо као Један.

    10
  4. @Махди Драхди

    Почетак мудрости је страх Господњи, а ко има страх Господњи тај нема других страхова, а нарочито нема страхова од било каквих вируса.

    Христос каже: ко хоће да спасе свој живот – изгубиће га; а ко изгуби свој живот мене ради – наћи ће га.

    Православни верују у Божији домострој према којем Бог није створио човека да би га оставио препуштеног самом себи, већ се Бог непрестано брине о сваком човеку, тако нпр. болест није нешто случајно што се деси човеку, већ је болест дата човеку по допуштењу Божијем на његову душевну корист.

    А за православне, душа је бесмртна и стога неупоредиво вреднија од овоземаљског живота.

    У ових неколико реченица се налазе сви одговори на постављена питања о.Андреју којем свака част на храбром исповедању православне вере у ова смутна времена.

    10
    1
  5. Virus se prenosi mikrokapljicama iz usta osobe koja dise, govori, kija, kaslje. Posto ne znam da li sam zarazen, nosim masku da ne bi zarazio druge. Stavljam masku kad ulazim medju ljude, u autobus, u radnju …

    Stavljam je misleci na ljude koji uplaseni i bolni pokusavaju da budu primljeni u bolnicu. Stavljam je misleci na lekare i bolnicarke kojima tapsem svako vece. Njima, koji obuceni u zastitne plasticne bluze, mantile, cizme, kape, naocari, maske, rukavice i tako ufaclovani u skafandre oznojeni provode 12 – 14 sati sa lebdecim koronavirusom i bolesnicima koji se bore za vazduh :

    http://www.politika.rs/scc/clanak/451932/Najteze-je-gledati-ljude-koji-se-bore-za-vazduh

    Koji neguju peru hrane lece hrabre skidaju ciste oblace prevrcu a neke i u vrece zasivaju. I koji se uvece vracaju kuci – ne znajuci da li su zarazeni – da provedu noc sa svojom decom.

    2
    3
  6. У вези са hysteric pandemic стањем улога медија је изврсно дочарана у филму Живот је чудо када Славко Штимац не могавши више да слуша лажи америчке новинарке баци телевизор са прозора али он наставља да ради и када је остао без струје.

  7. Молим неког да објасни како то да је владика Милутин преминуо због короне? Зар мислите да вернике заобилази та болест или је владика Милутин био слабе вере ?

    1
    4
  8. Одговор Махди Драхди
    Овакво писање говори о Вашој невери, чврста вера да се у цркви не може заразити јесте данас и чин исповедништва и свакако Господ неће дозволити да буду посрамљени они који исповедају веру у време Великог поста и општесветског рата против онога што је остало од Његовог стада на земљи. Због тога је Ваше писаније ништа друго него безверје. Царство Небско је у срцима људи, исто као и царство антихриста. Узрок заразе је грех, а он се лечи у Цркви постом, молитвом, исповешћу и причешћу. Вама нико не брани да верујете више Предрагу Кону него Христу, али немојте да браните хришћанима да више верују Христу него Кону. Прота Ткачов је лепо написао, ако се плашиш остани кући, није потебно маловернима да се плаше шта ће бити са вернима. Ваше питање је реторичко и такво питање су постављали маловерни свакоме ко је био спреман и да пострада за Васкрслога Христа. Када би се ишло Вашом логиком, онда би могли оптужити Самога Христа да носи на души и страдање првомученика Архиђакона Стефана и свих каснијих мученика пострадалих за Христа, јер забога, да није било Христове проповеди, не би Стефан и сви они потом, пострадали. Ако не верујете, останите кући, али не ширите дефетизам и лажну бригу међу војску Христову…

    8
    1
  9. Тако оче, само удрите да саблазните редом све људе… Неко је једва ушао у Цркву, Бог га привео и храбри Андреј му је утерао веру тако да је овај одмах отишао. Како ће Господ да нас смири оче Андреје, променићете плочу. Одговоран став не значи панику. Чуј зар ће куга да нас одвоји од Господа? Чак и када од петоро умире троје? Па ништа нас не може одвојити од Господа. То испричајте оном човеку коме је мајка, или син умро од овог вируса па да вас видим.

    2
    4
  10. @Махди Драхди
    Не треба прозивати Ткачова. Он износи своју препоруку, као што и АВ и др Кон износи своју. Зашто не прозовете ту двојцу нпр. Светска борба за обуздавање ове епидемије је лична заштита од заразе. И ништа друго. Сваком је остављен изабор. А то значи и да свако треба да има право, да ако хоће, да оде у цркву и зарази се и умре и остави породицу за собом, како кажете. Не можете спречити било кога ако има нмеру да дигне руку на себе. Годишње у свету то уради 800.000 људи. То је непрестани проце. Боље је бринути о њима. Овај вирус је дошао али ће исто тако и отићи. А 800.000 ће бити сваке године.

  11. Каже о. Ткачов:

    1)
    “Али ако кијаш, дахћеш, болујеш, слиниш по храму – дома седи!”
    “А ако нема ни шмркања ни кашља, ниси болестан … а хоћеш у храм да одеш, и бојиш се – па каква је твоја вера, слушај, у чему је твоја вера уопште?”

    2)
    “Због чега сви ти смешни људи морају да се налазе у храму? Одлазите! У маскама долазе, у маскама! … … Чему ваше маске, сва та комедија… Ако нема у вама вере – па не долазите.”

    Изгледа да се нешто збунио и противречи сам себи.

    Прво каже: Ако кијаш и кашљеш онда дома седи. Зашто да такав седи кући? Зато да заштити друге. Видимо да (чак) ни Ткачов (јаке вере) не саветује болеснима да долазе у храм а ради заштите других. Дакле, када је очигледно да си болестан, није мањак вере да не дођеш у храм због бриге о ближњима.

    Али онда каже: Ако не видиш да си болестан јер немаш кашаљ и кијавицу али дођеш у храм са маском, такође да би заштитио друге (јер корону највише шире људи без симптома), е то је онда мањак вере у заштиту која влада у храму.

    Па како то? Јер:

    – ако је заштита других маском мањак вере (код оног ко нема симптоме или није сигуран да је болестан)

    – онда је такође мањак вере (у заштиту Божију у храму) и код оног ко је слинав и не дође у храм такође због других.

    Дакле:

    – или ни један ни други не верују у заштиту која влада у храму (што значи да Ткачов одобрава слабу веру ако си слинав)

    – или присуство и одсуство слинавости одређује нечију веру тј. однос према Богу и ближњима.

    Биће, ипак, да је оно прво тј. да обојица немају онакву веру какву о. Ткачов захтева. Али то онда значи да ни Ткачов изгледа није рашчистио неке ствари са самим собом и својом вером. А ако је то тако, тј. ако ни сам Ткачов није сасвим сигуран која и каква заштита јесте или није вера, онда под сумњу падају и остала његова расуђивања а нарочито мерење вере код других.

    Укратко: Ткачовљев “веромер” изгледа није добро калибрисан, јер час показује једно час друго.

    1
    6
  12. Молим Дејана да објасни како је од корона вируса умро изузетни тренер Радомир Антић који је иначе по званичном саопштењу умро од запаљења панкреаса (погледати у шпанској википедији).

  13. Mada nije 100 % zastita, maska je vrlo korisna. Ona stiti i nas od drugih i druge od nas. Ako se u punom autobusu jedan zarazen zakaslje, oni koji su pored njega mogu dobiti virus i poceti (nesvesno) da sire zarazu na poslu, u familiji.

    Obzirom da mi rukama dodirujemo razne (mozda zarazene) predmete u liftu, u autobusu, u radnji, u kupatilu, maska sprecava da tim rukama trljamo svoj nos, usta i oci, koji su glavni ulazi virusa u telo. Neka istrazivanja kazu da mi u toku dana dodirnemo svoj nos 80 puta.

    Danas, u svetu, svi koji je imaju, nose masku. Skoro dve milijarde ljudi. U Kini, Koreji, Japanu, Izraelu … ona je i obavezna. Ali, svuda postoje sebicni i bahati ljudi koji, optereceni svojom velicinom, ne misle na druge.

  14. Одговор Владану.
    Владане, узимамо за право тумачити речи уситину верујућег човека, својим чисто умним и маловерним промишљањима. Ако неко “кија, дахће, болује и слини по храму”, неваспитано је да долази и скреће пажњу другимаод молитве, дакле, то је питање васпитања а не вере. Прота Андреј каже за оне који нису болесни а моле се код куће, а хоће у храм и боје се – за њих каже – па каква је твоја вера, слушај, у чему је твоја вера уопште? Нема смисла да ставите три тачке између две мисли и то повезујете умујући. Вера се не може разумом усвојити Владане, на се усваја срцем. Људи су излазили из ужарених пећи здрави ичитави, ходали су по води, али им то није омогућио разум, него вера. Владика Николај каже, о три ствари не жури да говориш: о Богу – пре него што утврдиш веру у Њега, о туђем греху – пре него што се сетиш свога и о сутрашњем дану – пре него што сване…

  15. Одговор Ранку:

    “Владане, узимамо за право тумачити речи уситину верујућег човека, својим чисто умним и маловерним промишљањима.”

    Ранко, узимаш за право да тумачиш моје речи као уистину верујућег човека, својим чисто умним и маловерним промишљањима.

    “Ако неко „кија, дахће, болује и слини по храму“, неваспитано је да долази и скреће пажњу другимаод молитве, дакле, то је питање васпитања а не вере.”

    Ткачов нигде не помиње ометање у молитви и кућно васпитање, он све време искључиво говори у контексту страха од заразе и (не)повезаној вери. Твој покушај да га овако браниш има још један проблем. Испада да они који имају тако јаку веру да се ничега не боје у храму ипак имају велики проблем да им мало кијања скреће пажњу од молитве. И због тога да се њихов брат одвоји од литургије? Због мало кијања? Па каква је то себична вера? Осим тога тај који има прехладу може да стоји на улазу у храм и да по потреби очисти нос и искашље се ван храма па да се врати, нема разлога да се одваја од литургије због тога.

    Ово је слаб аргумент да се одбрани Ткачовљев захтев да се слинави остану кући. Поготово је слаб јер сугерише да верник треба више да пази на туђу преосетљивост на молитви него на здравље. Осим тога ако би неко имао опасну заразну болест код које нема кијања мислим да би Ткачов опет саветовао останак кући иако тај болесник не би никога узнемиравао у (“снажној”) молитви.

    “Људи су излазили из ужарених пећи здрави ичитави, ходали су по води, али им то није омогућио разум, него вера.”

    Ранко ако ти идеш кроз ужарене пећи и ходаш по води онда можеш да ми приговараш разум пеко вере. Али ако немаш такву веру, као зрно горушично, да чиниш таква дела онда немој ни да судиш о мојој вери (као Ткачов).

  16. Владане, да сте пажљиво прочитали текст, тада би видели:
    1. Да сам написао у множини, дакле рачунајући и себе и своје маловерје (у односу на протојереја Андреја Ткачова) да не треба да својим чисто умним и маловерним промишљањима тумачимо речи уистину верујућег човека.
    2. Ја сам написао да су људи излазили из ужарених пећи живи и здрави, захваљујући крепкој вери својој, али свакако нисам написао да ја имам такву веру. То је Ваша уобразиља, да знате и шта ја мислим о својој вери, и да знате шта би Ткачов саветовао у другој прилици. Да нисте Ви неки видовити Владан? Ваше расуђивање о тексту оца Андреја Ткачова јесте чисто умно расуђивање, то поново доказујете, ја сам на то указао, али ја се нисам упуштао у градацију Ваше вере, а у ствари се Ви, као што видимо, упуштате у градацију и моје вере и вере оца Андреја…
    3. Мој коментар је написан са циљем да се укаже да није лепо прикривати главно у неком тексту, да би се нашироко занимало споредним питањима. Они који имају тако јаку веру, јако су и васпитани и неће доћи у цркву ако кијају и шмрчу, али ће доћи ако су здрави, без икаквих брњица на носу. Ко жели да се оправда – наћи ће разлог, ко жели да уради – наћи ће начин. Прота Андреј је о томе писао и то схватам и ја маловерни, жао ми је уколико Ви не схватате.
    4. Ткачов није судио о Вашој вери, ако сте се Ви пронашли у његовом тексту, то је Ваш проблем а не његов. Али и ако сте се пронашли, то није разлог да се духовнику спочитава писање о вери. Није проблем некада написати нешто критички и о тексту духовног лица, али само ако имате аргументе чврсте као стена а не да се ухватите за неко кијање као пијан плота и онда се вртите око тога да ли онај који слнави и кија треба да остане код куће и да Ви мислите да би он опет саветоваао онако како Ви мислите… Опростите, не судим ни о чијој вери, али зар Вам следећа конструкција личи на писање дубоко верујућег човека: “Осим тога ако би неко имао опасну заразну болест код које нема кијања мислим да би Ткачов опет саветовао останак кући иако тај болесник не би никога узнемиравао у („снажној“) молитви”. Пријатељски савет – чувајте се превелике самоуверености у своје мишљење
    5. Са делима оца Андреја Ткачова упознао сам се пре више од 10 година, док је био пастир у Кијеву, касније сам имао част и да га упознам, будем у друштву са њим, тако да сам могао да се уверим и у снагу његове вере…
    Желим Вам да у миру и радости дочекате и сутрашњи празник Уласка Господњег у Јерусалим и наступајуће Свето и Светло Васкрсење Господа нашег Исуса Христа.

  17. Одговор Ранку

    1. На вашу констатацију “Узрок заразе је грех, а он се лечи у Цркви постом, молитвом, исповешћу и причешћу.” одговарам само једним питањем. Зашто се онда заразише хришћани а неки и помреше од ове као и многих других болести кроз историју, а многи од њих су се кајали, Богу молили, исповедали и причешћивали? Митрополит Павле, намесник Кијево Печерске лавре је заражен од вируса корона. По вама дакле није имао довољно вере? Је л владика Милутин Ваљевски није имао довољно вере па умре од короне? Вером могу да се врше исцељења и горе да се померају. Исцелите некога оболелога и тако спасите и своју и његову душу.
    2. “Вама нико не брани да верујете више Предрагу Кону него Христу, али немојте да браните хришћанима да више верују Христу него Кону.” – чист спин и везе нема са оним што сам писао. Нити поменух Предрага Кона, нити га ставих испред Христа. Вама на част и образ оваква лаж.
    3. “Овакво писање говори о Вашој невери”. Истина, ја сам последњи од свих. Господе верујем, помози моме неверју.
    4.”Када би се ишло Вашом логиком, онда би могли оптужити Самога Христа да носи на души и страдање првомученика Архиђакона Стефана…” Опет замена теза. Страдање мученика је било по слободном избору. Овде један свештеник галами и намеће лажну дилему људима неутврђеним у вери убацује им у душу осећај кривице и сумње у времену када их треба духовно укрепити. Отворено изјављује да му до таквих није стало и да нису потребни Цркви. Христос се никада није тако понашао. Прочитајте мало јеванђеља.

    1
    1
  18. “Овде један свештеник галами и намеће лажну дилему људима неутврђеним у вери убацује им у душу осећај кривице и сумње у времену када их треба духовно укрепити. Отворено изјављује да му до таквих није стало и да нису потребни Цркви. Христос се никада није тако понашао. Прочитајте мало јеванђеља”.
    Разнолико, искрено и чисто сагледавање острашћене и плаховите беседе, беседе јарости и гнева.

    1
    1
  19. Одговор Махди Драхди
    Све сам могао очекивати али да неко ко се потписује као муслимански месија (у исламу Махди означава исламског месију који ће уочи смака света доћи да доврши мухамедово дело и обрати неверне. Према предању, живеће негде у околини Багдада, па имајући у виду да лепо пишете српском ћирилицом, претпостављам да сте Ви ипак лажни месија) држи предавање о Јеванђељу, заиста нисам очекивао. Дакле, господине лажни муслимаснки месијо, ја нисам ни рекао, нити помислио, да хришћани не умиру и да се не заразују, па тако и епископи, због тога Вам је питање, опростите, али не могу наћи другу прикладну реч – глупо. Даље, господине лажни муслимаснки месијо, исцељењем тела се не спасава душа, не знам како је код муслимана, код нас хришћана је здравље душе много важније од здравља тела, што наравно не значи да не треба и о телу бринути.
    Реаговао сам на примитивна реторичка питања типа: “А хоће ли Ткачов да носи на души оне који осокољени оваквом његовом „проповеђу“ оду у храм и заразе се па потом падну у очајање и одрекну се Бога?!” Кад се постави тако паметно питање (на њему би Вам позавидела целокупна друга Србија), шта друго могу помислити они који више верују Кону него Христу, осим да је Црква највећи извор заразе, иако нема ни једног јединог доказа да се било ко заразио у цркви током богослужења.
    Да ли до ума човека који се потписује као муслимански месија, допире да је не само гордост него и безобразлук да једном православном протојереју поручује да ћути, да не позива народ у цркву?
    И на крају, лажни муслимаснки месија ме оптужује за замену теза. Каже да је страдање мученика било по слободном избору. Оптужује протојереја Андреја Ткачова да он малтене на силу тера јадне људе у цркву да се заразе. А прота Андреј сасвим супротно, на више места у тексту говори људима да остану кући! Ко овде мења тезе господине лажни муслимаснки месијо?

    2
    1
  20. Одговор Ранку
    Што је Махди горе од Ранко? На којег Ранка ви мислите? Сад ја могу да се спрдам па кажем ви сте лажни народни херој Ранко Шипка, и тако даље, јер и комунисти имају своје лажне месије.
    Држимо се теме.
    Ви сте јасно изнели тврдњу, бранећи неразумног Ткачова, да ко има вере, не може да се зарази у цркви. Или ово нисте ви написали: “чврста вера да се у цркви не може заразити јесте данас и чин исповедништва и свакако Господ неће дозволити да буду посрамљени они који исповедају веру у време Великог поста” Нећете ваљда дозволити да вам тумачим ваше речи овде? Или нисте мислили то што сте рекли. Ајмо мало озбиљности. Ткачов очигледно делује на вас, па и ви сами се трудите да испуните његову “меру” не би ли у сопственим очима испали довољно “добар” верник. То су духовне последице које сам имао на уму када сам се осврнуо на Ткачовљеву беседу. То су духовне последице које оваква беседа има на неофите и људе недовољно утврђене у вери. Јер само човек недовољно утврђен у вери може да наседне на његову дреку. Ткачовљева беседа је све само не хришћанска па ни јеванђелска. Док Ткачов тера људе који се боје, и поручује им (у име Цркве, што је посебно трагично), да они као такви нису никоме потребни, Христос маловерном Петру који је тонуо пружа руку. Ткачов би га вероватно пустио да се удави. Дакле, драги Ранко, Јеванђеље у руке.

    1
    2
  21. Одговор Ранку:

    “Мој коментар је написан са циљем да се укаже да није лепо прикривати главно у неком тексту, да би се нашироко занимало споредним питањима.”

    Ја нисам прикривао(!?) ништа а на то “споредно” питање немаш никакав одговор осим:

    “Они који имају тако јаку веру, јако су и васпитани и неће доћи у цркву ако кијају и шмрчу, али ће доћи ако су здрави, без икаквих брњица на носу.”

    Дакле: Они који имају јаку веру су васпитани и доћи ће у цркву само ако су здрави јер када нису здрави онда нису ни васпитани јер им тада остају брњице у носу? Још нисам чуо за епитимију због кијавице и брисања носа али за све постоји први пут.

    То уједно значи да на моју критику Ткачова ти у одговорима радиш тачно оно што мени спочитаваш: вртиш се око приче о васпитању као пијан плота иако:

    – те та прича води у све чудније тврдње
    – ни сам Ткачов то није поменуо ни једном (а мени кажеш да пажљиво читам текст).

    Не само што ниси аргументовано одговорио на главну примедбу него ниси одговорио ни на примедбе на твој одговор. Рецимо:

    – Како некоме са јаком вером и уз то јаком молитвом може толико да смета ако неко дође са прехладом у храм? И то толико да тај уопште не треба ни да дође на литургију? Ако неко има јаку веру и молитву ваљда има и велико стрпљење, трпљење и смирење. Или не?

    – Можда неки од прехлађених људи не знају баш увек да лепо обришу нос, свакоме то може да се деси, али да ли због тога треба увек да одбијемо све људе који имају прехладу? То би био израз јаке вере?

    – А шта ћемо са децом? Нека од њих су малтене стално слинава док не изграде имунитет. Њих никада да не доводимо у храм? Или само када су савршено здрава? Итд. итд.

    Остала општа места и дугачка спиновања око “моја-твоја-Ткачовљева вера” и “ја нисам мислио а ти јеси мислио” нећу да коментаришем.

    Довољно је што на главни приговор око слинавих и маски нема никаквог убедљивог одговора осим упетљавања у све теже проблеме.

  22. 1. Ранко је моје име, а некоме ко позива на читање Јеванђеља и држи предавања протојереју Ткачовуу, не приличи да се потписује именом муслиманског месије. А то да можете да се спрдате, види се из приложеног, то и не престајете чинити.
    2. Шта Ви има мени да тумачите моје речи, то што сам написао то стоји, откуд Вама право да тврдите да се било ко заразио на богослужењима у Цркви? Епископ Милутин је био болестан човек, можда је тај вирус погоршао болест, али откуд Вама право да тврдите да се заразио на богослужењу? То што Ви не верујете у веру Андреја Ткачова и у крајњем случају и моју веру, то је Ваш проблем.
    3. Немам потребу да било коме доказујем какав сам верник, то да Ткачов нешто посебно делује на мене су најобичније глупости, кад се нема нешто смислено рећи, најлакше је писати глупости. На мене делује када наводно верујући људи, од једне добро режиране представе антихришћанских сила организоване као нека генерална проба за укидање Свете Литургије, одмах стају у ред првобораца да је опасно ићи на богослужења. А није опасно по маркетима, конференцијама за штампу, аутобусима , фабричким халама, на грађевинама, итд. Баш паметно смишљено, али такво стање прхватити као нормално не може истински православни дух, такво стање није могао да прихвати ни Андреј Ткачов, само секташки дух то може прихватити као нормално јер он никада не може схватити истинску веру. За секташа је истина увек само оно што он мисли. То су они силни верници који се сваке недеље причешћују и подсмевају се онима који се плаше да Чаши приђу као тањиру са супом, подсмевају се онима који се плаше да дођу неспремни “на свадбу Царевог Сина”, а онда кад им сатанистичка закулиса организује представу и виду некакве непостојеће пандемије, стављају брњице на нос и секташки дижу дреку на оне који се не плаше да ће се заразити на богослужењу. Одједном им више није до причешћивања сваке недеље, сад су се сетили да се Марија Египћанка није причешћивала годинама. Одједном они знају ко је маловеран, како сме неки Ткачов да диже дреку на оне који са брњицом улазе у Храм Господњи. Све знају те свезналице, чак и да би Ткачов пустио Петра да се удави. Они који се држе светотачког предања, за те салонске вернике су час зилоти, час неофити, у зависности од потребе…

    2
    1
  23. Одговор Владану:
    Аман човече, само слепац не види да је ова смејурија од вируса режирана због укидања Литургије, као једине силе којој до зацарења сина погибли не могу ништа уистину верујућима ни пукови демонски, може само маловерје Израиља (ваљда схваташ да смо ми, шака православних, данас тај Израиљ). О томе пише прота Андреј, сатанисти се упрли да се забране богослужења, да се забране Литургије, у време Великог Поста????, међу ПРАВОСЛАВНИМ НАРОДИМА, а Ви раправљате да ли је прота у праву што је рекао да слинави не треба да долазе. Шта има ту да се објашњава, шта то нисам одговорио. Шта да одговорим, подразумева се васпитањем, да ако је неко болестан, одлежи кући док се не излечи, кад оздрави иде у цркву, нема ту никаквог баждарења вере. Прота пише о оним маловерним који дођу са брњицом у цркву.
    Главно је то у тексту, позив да је ГОСПОД ЈАЧИ ОД ВИРУСА, а не сада разглабати о питањима која ни дечица у вртићу не би постављала – а зашто ако неко слинави да не дође на богослужење, зар и то није недостатак вере. То су питања испод дечијег нивоа, ако сте васпитани, нећете слинави долазити, ако сте неваспитани, нећете, какве то има везе са баждарењем вере, у питању је васпитање, понављам не знам који пут.
    „Господ је видело моје и спасење моје; кога да се бојим? Господ је крјепост живота мојега; кога да се страшим?… За једно само молим Господа, само то иштем, да ЖИВИМ У ДОМУ ГОСПСОДЊЕМ СВЕ ДАНЕ ЖИВОТА МОЈЕГА , ДА ГЛЕДАМ КРАСОТУ ГОСПОДЊУ И ПОРАНИМ У ЦРКВУ ЊЕГОВУ….“
    Ове речи непоколебљиве вере Псалмпојца Давида су суштина коју прота Андреј данас жели да пошаље маловерним, а они који више верују Предрагу Кону него Господу нашем Исусу Христу, ухвате се као пијан плота питања, да зашто слинави да не долазе у цркву, можда они знају да обришу нос а прота има брани… Доста човече са амлоумним тезама. Ако читате текст неког духовника, немојте постављати бесмислене тезе о градацији вере, зашто може ово, а не може оно, оставите таква питања деци у вртићу, ваљда имате озбиљнијег посла.
    Срећан празник Уласка Господњег у Јерусалим

  24. “За секташа је истина увек само оно што он мисли”.
    Г Ранко, у овој вашој реченици сте верно осликани и протојереј Ткачов, и ви, и Петар, и Срђан, и неуморни Зоран од Ваљево.

    1
    1
  25. Како је то лепо кад се у земљи Србији, после исламског месије Махдија, појави и старац Фочо од стотину љета, један од седморице крвавих дахија против кога је наш Вожд подигао устанак, да нас подучава ко је истински хришћанин а ко је секташ. Аферим дахијо!

  26. Шта каже Кирил?

  27. Одговор Ранку који нема малоумне тезе као ја, али нема ни одговоре на питања.

    „Аман човече, само слепац не види да је ова смејурија од вируса режирана због укидања Литургије“

    Видим, наравно, да је све режирано. Али ево детаљније па да ми ти кажеш да ли сам све добро видео.

    – Прво су преко HAARP мреже гравитационим зрачењем дестабилизовали јоносферу а затим су у њу преко chemtrails-а из авиона убацили хемикалије које су људима промениле магнетну осцилацију природног резонирања и тиме их учиниле подложним корона вирусу.

    – Будући да се Србија налази у центру равне Земље а кемтрејлси иду ка ободима нама су те хемикалије убацили кроз вакцине за свињски грип. Стручњаци из института Мирољуба Петровића су то доказали тако што су мерили квантно поље у Србији и пронашли да никада није било слабије.

    – То све ипак није било довољно да се корона шири како су хтели тако да су на крају морали да активирају Сороша који је из тајне фабрике у Вухану покренуо 5Г мрежу а 50.000 америчких војника је послато у Европу да шире вирус како би он стигао до православних земаља.

    – То су све изрежирали људи-гуштери који спадају у 1% становништва како би нам се осветили што смо лагали да су американци били на Месецу. А сви знају да су на Месецу били једино становници Атлантиде јер је тако записано у ацтечким пирамидама које су у ствари модификовани свемирски бродови.

    „То су питања испод дечијег нивоа“

    ОК, сада ми је јасно зашто нисам добио озбиљан одговор на њих.

    1
    1
  28. Одговор Владану:
    Прво, да ли сте свесни да после приче о вери и невери, уносите шпанска села у причу. Сва прича је сажета у речима проте Ткачова: “Чему ваше маске, сва та комедија… Ако нема у вама вере – па не долазите у храм. Нека их буде седморо у храму, а ви остали – напред марш кућама па читајте Андерсенове бајке.” Ви сте се обрушили на обрушавање Ткачова према маловернима, који би са брњицама да улазе у храмове. У Русији, у време СССР-а, вршили су тајне експерименте са неким не толико опасним вирусима. И на крају Литургије, никаквих вируса није било у храму. Научници су постајали верујући људи. Таква је сила Православног богослужења. Отац Ткачов на то указује, да имамо вере, али се нађу неки који мисле да је немогуће супротставити се харпу. Све се може уз помози Боже, али умовањем не може. Да је Срба као Грузијаца 25% сваке недеље на Литургији, уместо мање од 1% колико их је стварно, не би данас содомисти ликовали и затварали храмове у време Великог поста. То је оно што сам желео да кажем, а Ви од тога да ли је неваспитано долазити слинав у храм пређосте на теорије завере. Нека су оне све истините, пут ка победи тих 1% није у знању да то они раде, него у ВЕРИ. И ја сам се начитао тих теорија, али све је то прилично бесмислено читати, потребно је само једно – чувати се од греха и молити се Богу, ПО ВЕРИ НАШОЈ ДАЋЕ НАМ СЕ а не по томе да ли ћемо дневно прогутати стотине видео клипова о опасностима које нам прете. Само непоколебљива вера може чинити чуда. И нађе се неки пастир да то каже, одмах на њега насрну Владани, муслиманске месије, и турске дахије, да га уче Јеванђељу…
    Друга глупост која сведочи да сте потпуно изгубили компас, јесте факт да постављате питања жалећи се што нисте на њих добили одговор. Како се можете жалити што нисте добили одговор на питања која сте тек поставили.
    Треће, Ви нисте мој учитељ и ја нисам Ваш ученик да бих одговарао на Ваша, питања, чак и да су она смислена…

  29. “Друга глупост која сведочи да сте потпуно изгубили компас, јесте факт да постављате питања жалећи се што нисте на њих добили одговор. Како се можете жалити што нисте добили одговор на питања која сте тек поставили.”

    А!?

    “али се нађу неки који мисле да је немогуће супротставити се харпу”

    Аха, схватам о чему је мој проблем.

    “И ја сам се начитао тих теорија, али све је то прилично бесмислено читати”

    Видим да си се начитао, али мора још, док не постане смислено. Иначе харп…

  30. Хитајући да испије чашу смрти, за спасење читавог света, наш Искупитељ убрзо одлази на страдање, одлази желећи спасење човека, и не налази плодове. Ову бесплодност нам показује смоква (Мт 21,19). Ко је Овај који жели да окуси храну у раним јутарњим сатима? Цар, Господ, Учитељ. Зар је Он тако рано огладнео и пожелео храну у неприлично време? Па зашто је Он учио Своје ученике да посте и да побеђују страсти? Шта то значи? Господ наш, као што је усмено поучавао причама, тако је понекад и самим поступцима показивао приче. Ето Он, огладневши, прилази смокви. Смоква пак представља људски род.
    Из Синаксара Великог Понедељка

  31. Дакле, ево једног алтернативног става и поруке једног другог свештеника. Извињавам се дежурним фановима Ткачова што наводим мисао и реч једног српског протојереја. Унапред се извињавам дежурним “ревнитељима” и због тога што доносим његове речи на латиници, просто нисам могао да прекуцавам на ћирилицу, сматрам да је мисао и порука коју прота Срђан Ђурђевић примарна у овој расправи. И, за крај да додам, још нешто. Иако прота Срђан Ђурђевић такође заговара остајање код куће, као и Ткачов (који буквално тера “маловерне” из храма поручујући им да за Цркву они нису ни потребни), о.. Срђан има сасвим другачији, далеко јеванђелскији контекст целе приче, него свештеник Ткачов. Дакле, прота Срђан Ђурђевић каже следеће:

    VERNICI ILI NEVERNICI
    P R I Č E Š Ć E
    HRABROST ILI STRAH
    Dragi moji!
    od početka vanrednog stanja, po raznim društvenim mrežama, svedoci ste raznih mislilaca i teoretičara o Sv.Liturgiji i Sv.Pričešću. Trpim, gledam i ne verujem dokle doseže ljudski bezobrazluk. Hrišćani se ne boje smrti, to je opšte poznata stvar ali takođe opširna tema. Vernik u pravom smislu te reči, ako se pričestio pre tri meseca ili i duže, ne boji se smrti. Onaj, ko sebe sam tako zove, doživljava Sv.pričešće kao aspirin u jutarnjoj dozi ostalih lekova. Ako si do sad živeo hričćanski život, čemu panika? Gospod će da te zatekne spremnog. Nisam li u pravu? Ali, ako nisi!!! E, onda ti fali baš još jedna liturgija, jedna ispovest i jedno pričešće. Upravo priča iz jevanđelja „o mudrim i ludim devojkama“, koju su takvi nazovi hrišćani toliko puno puta koristili u razgovorima sa iskrenim vernicima, potcenjivajući nečiju veru, naravno ne sanjajući ovakvu situaciju. Kad ono Gospod, zatvorio vrata. Hvala Mu što nije ugasio svetlo! Dragi moji, Pričešće nije nečija dobit na ostavinskoj raspravi, Crkva nije ničija prćija! Sada su i Crkveni velikani nemoćni. Ti, što toliko kukaju za liturgijom, pričešćem, zvonima, ne verujem da se uopšte mole Bogu ( osim kad ih neko ne gleda) a kamoli da su se u svojim molitvama setili i jedne duše stradale od Covid 19. U našoj crkvi, te FB vernike nikad video nisam. Došlo je vreme dragi moji da pojedini počnu da koriste i drugu najveću Božiju zapovest. „Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe.“ Kako će Vaskrs dočekati kad ne mogu u crkvi, pitaju se. Isto kao i oni koji su stradali od „korone“ neki neće ali pravednici hoće. Rekoh na početku, bezobrazluk, jer takvima je sad kriv Patrijarh, sveštenik, Vučić, lekari, neki svetski moćnici, neki ljudi iz senke,satana. Pa i Satanu Bog pušta, zar ne? Verujem da ima umova, koji žive u teorijama zavere i kojekakvim filmovima, stvorenim u njihovim glavama. Ja im poručujem! Ima leka i za to. I psihijatar je lekar i on je Bogom dan, kao i svi mi. Došlo je vreme da se „ uzmemo u pamet“ što bi rekli naši stari, da dobro razmislimo o svom životu i koliko smo svojim načinom života i svojom verom doprineli da ovo doživimo. Ovu situaciju ne doživljavajte kao kaznu od Boga. Doživite je kao nagradu, jer je celom rodu ljudskom, dao šansu da se pokaje. Pokajte se! Čuvajte se! Poštujte pravila! Ostanite kući! Ima jedna stara kineska priča „ i to će proći“, preporučujem je. A Vaskrs će doći kako u Crkvu i crkve tako i u Vaše domove.
    Ljubi vas Vaš otac Srđan BOG VAS ŽIVEO!

  32. Г. Ранко, буквални сте код разумевања никова исто као и код тумачења настојања Православне Цркве да буде с временом великих искушења, да би својом мисијом облагородила време.
    У нашем лепом српском језику постоје стилске фигуре, па вас упућујем да их протолкујете.

  33. “…Али нарочито је страшно и недопустиво то што сав овај модернизам воли да се прикрива и оправдава себе заповешћу о хришћанској љубави (!!), под коју се подводи било шта, све до најдубљег презирања Христове истине, која за хришћанина треба да буде изнад свега. Јер истинска хришћанска љубав је само она која поставља себи за главни циљ спасења душа у вечном животу, али нипошто не њихово упрошћавање ради угађања било чијим човечијим страстима.
    Са ове тачке гледиша модернизам је гори и опаснији од атеизма, јер атеисти отворено изјављују да не признају постојање Бога, духовног света и будућег живота, а црквени модернизам, не одбацујући ово отворено, изазива такву наглу промену, такво изопачење и рушење свега онога чему је вековима учила Света Црква духовно васпитавајући верне да људи без икаквог прогањања од стране модерниста, сами губе веру и постају духовни нихилисти који у суштини ништа не признају…” – глагоља нам велики светилник Цркве православне ХХ века…

  34. @малолетни фочо
    Ц, ц, ц, дете драго, знају ли ти родитељи да жврљаш и шврљаш по интернету?! Знаш ли какве секте вијају малолетнике баш по интернету, да им душу и тело погубе?! Шалу на стилску фигуру, захвалан сам Вам што сте ме у ваљано друштво убројили… Свако добро Вам желим…

  35. “ваљано друштво”

    Видим да овде има неких групица, екипа и тако то. Играте ли између себе некада фудбал, баскет, испијање пива, нешто? Или само вербална натезања?

    Како се зову групе? “Теологија” против “теорија завере”? Или “љуби ближњега свога” против “у се’ и у своје кљусе”? 🙂

    Шалим се наравно. И само без много секирације, то не ваља за имунитет 😉

  36. “У последње дане наступиће тешка времена. . Јер људи ће бити самољубиви, среброљубиви, хвалисави, гордељиви, хулници, непослушни родитељима, незахвални, непобожни, безосећајни, непомирљиви, клеветници, неуздржљиви, сурови, недоброљубиви, издајници, напрасити, надувени, више сластољубиви него богољубиви, који имају изглед побожности, а силе њезине су се одрекли” – глагоља велики апостол….

  37. Дошао си у храм са маском ? – пита ме Андреј Ткачов и каже ми :
    Иди па са маском седи код своје куће !

    -Не Андреј, не идем ја кући !
    Прво, храм није твој, храм је наш
    Друго, храм је отворен свима. И правима и кривима.
    И богатима и сиромашнима. И здравима и болнима.
    И онима у колицима, и онима на штакама, и онима са маскама . . .

    И још нешто Андреј, ја не знам да ли сам заражен.
    Ја сам дошао са маском да не бих заразио друге.
    А ти ?

  38. @ Са маском
    И шта ти је рекао ?
    Deda Djole-Тата-Деда Ђоле-Обичан грађанин-Пастир-Посматрач-Верник.
    И сада Са маском ?
    А да си му се представио као колега-пастир ?

  39. Са маском
    14. априла 2020. • 09:44

    “Дошао си у храм са маском ? – пита ме Андреј Ткачов и каже ми :
    Иди па са маском седи код своје куће !

    -Не Андреј, не идем ја кући !
    Прво, храм није твој, храм је наш
    Друго, храм је отворен свима. И правима и кривима.
    И богатима и сиромашнима. И здравима и болнима.
    И онима у колицима, и онима на штакама, и онима са маскама . . .

    И још нешто Андреј, ја не знам да ли сам заражен.
    Ја сам дошао са маском да не бих заразио друге.
    А ти ?”

    Маскирани , прво питање
    1. косте ви јер сте рекли да је храм ваш?
    2. Нисте ли знали да свештеник употребљава остале дарове који нису употребљени на свакој Литургији коју служи?

  40. Волео бих знати да ли се ико од ових верујућих у корона вирус после 4 месеца вратио на овај текст, прочитао поново коментаре и бар се мало постидео?

    3
    1
  41. А од када је то хришћански да неки са јутјуба (не)образовани, безимени, уображенко даје себи за право да одређује ко би и за шта требало да се стиди? Свашта…

    Али тако то иде када неко медицину брка са јутјубом, веру брка са (ауто)сугестијом а хришћанство брка са духовним егоизмом. Па се још тиме поноси и узноси.

    1
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading