Бранимир Несторовић: Неко је морао да буде жртвено јагње

Доктор Несторовић рекао да је знао шта ради када је направио „шалу” због које су га сви критиковали, а да су епидемиолози и он желели да добију на времену да се Србија припреми за епидемију

Бранимир Несторовић (Фото: Немања Јовановић/Нова.рс)

Др Бранимир Несторовић, пулмолог и члан Кризног штаба за сузбијање корона вируса, гостујући на телевизији Прва, рекао је поводом питања новинара и изјаве о шали због које је оштро критикован, да жене у јеку епидемије короне у Италији могу слободно да иду у шопинг у Милано, да је „неко морао да буде жртвено јагње“.

Управо после ове изговорене реченице изненада је прекинуто гостовање др Несторовића на ТВ Првој, и прешло се одмах на спортске вести.

Доктор Несторовић током гостовања рекао је водитељу да је знао шта ради када је направио „шалу” због које су га сви критиковали, и да су остали епидемиолози, као и он, желели да добију на времену да се Србија припреми за епидемију коронавируса.

„Ја сам сматрао да могу да издржим да ме пљују. Два дана пре тог говора из Института Роберт Кох из Берлина изјавили су да је вирус потпуно безопасан, а наша прогноза била је да ће бити велика штета по здравствени систем. Ми смо били први кризни штаб у Европи. Ја се јесам шалио да се људи релаксирају, да не опљачкају самоуслуге и апотеке, да се не сруши држава, као што се то сад дешава у неким земљама. Ми смо том изјавом добили две недеље мира. Логично је било очекивати да неће нико отићи у Италију, јер су људи видели на телевизији шта се догађа. Није ми жао што сам то рекао, поносан сам што сам се потурио да будем критикован. Неко је морао да буде жртвено јагње”, рекао је Несторовић.

Др Бранимир Несторовић: „Неодговорно је организовати било каква окупљања, па и она у цркви“ (Фото: Снимак екрана)

Члан кризног штаба и пулмолог током свог гостовања је открио и одређене појединости из разговора са кинеским стручњацима. Том приликом др Несторовић је такође рекао и да су они били против увођења полицијског часа.

„Они су нам рекли ви нисте у тој позицији као и ми. Њихова идеја је била да сви који су позитивни иду на Сајам, али не и остали, јер код њих породице су имале 30 или 40 чланова по више генерација и кад тај један буде заражен он инфицира све, па су морали да их купе и воде на стадионе, одакле су их пуштали када су оздравили”, изјавио је Несторовић током гостовања.

Додао је и да су Кинези скренули пажњу да се вирус излучује кроз столицу и мокраћу, па да су у јавним тоалетима открили трагове вируса због чега су препоручили да се обавезно дезинфикује обућа.

Несторовић је такође нагласио и да је битно прегурати наредну недељу, после чега следи тренд пада броја заражених који ће трајати још три недеље, а онда ће се спорадично јављати по пар случајева заразе, али и нажалост смртних случајева.

„Ми ћемо ублажавати полако мере. Првог јуна ће бити немогуће да епидемија у Србији и даље буде присутна због јаког сунца.”

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 4. 4. 2020)

Погледајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

7 replies

  1. Е, шаљивчино, зато што си спреман на спрдњу, чим се заврши ера спрдње, ти ћеш на једно десетак година у карантин. Онако из зајебанције, да Србија има времена да се врати нормалном животу иако је свима јасно да главна будала ниси ти, то је очигледно са телевизије.

  2. Ово сам написао и послао на НСПМ поводом изјаве Др Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута: Овај вирус је оголио све што не ваља у здравству, недопустиво је сваљивање кривице на грађане. Али – није објављено… Пошто се скоро директно односи и на овог пајаца – Несторовића, ево:

    стари доктор (1) Ја – лекар, специјалиста медицинске микробиологије/вирусологије (у пензији – али са стално освежаваним знањем), 50 година одсутан из Србије – гледам сваконедељно „саслушање“ медицинских стручњака у Парламенту Холандије – који није распуштен, као онај у Србији, преко ТВ , уз учешће представника свих политичких партија (власти, опозиције и екстремне опозиције) где се отворено, уз масу свих свакодневно допуњаваних епидемиолошких података који су и иначе доступни сваком на интернету, разговором у слози, са приликом да свако од њих поставља питања и сугестије представницима медицинске професије – саветницима Владе – суочени са пандемијом вируса, размишља и дискутује о аспектима епидемиологије, дијагностике, лечења, мера за евентуалну изолацију – не питајте чега све не…. и то без међусобних оптужби, болесног олајавања опозиције од стране представника владине већине (звучи вам познато?)…. А стручњаци одговарају конкретно, мирно, разумљиво и детаљно на сва питања.

    стари доктор (2) Знајући шта се све догађа у Србији имам утисак да се ради не о два света – него о двема планетама у различитим космичким системима… Не ради се ту само о томе која држава је богатија, не ради се о новцу – него о друштвеној, личној и стручној етици, моралу, организацији државе (ма како она богата или сиромашна била), о друштвеној комуникацији, о поштовању политичког или идеолошког противника…. Друштвено и политичко уређење од 1944 г. на даље, укључујући и садашње време – је до те мере све уништило и загадило (укључујући – чини ми се, и психу становништва) – да ће чак и под најповољнијим условима бити потребне деценије и деценије за повратак на нормалу. Садашњи властодршци се према вама у овој пандемији односе као зли и немарни пастири према бесловесном стаду. Никакве детаље вам не дају, никакве могућности за контролу мера властодржаца, никакве друштвене ни политичке дискусије, а најчешће и без неке логике у њиховим мерама и њиховој примени. Нека вам је Бог у помоћи.

  3. Поштовани “стари докторе”
    Хвала ти на овим речима. Твоји коментари су увек богати, аргументовани и пријатни за читање.
    Обзиром да си из струке, молио бих те за мишљење :

    1 – Шта мислиш о маски ? Данас можда две милијарде људи носи маску убеђени у њену ефикасност. Као на пр Кинези :

    http://www.politika.rs/scc/clanak/451727/Dr-Peng-Nosite-maske-izolacija-najbolja-mera-protiv-epidemije-kovida-19

    2 – Шта мислиш о причешћу са једном истом кашикицом ?

  4. @ Деда Ђоле

    Хвала на питањима, али ако ће “Стари доктор” да одговара (или пише текст, а ваљало би!), нека одговори (у име старих времена)

    3. Шта мисли о самом вирусу, пандемији итд.

    Хвала обојици на разумевању,
    Александар Лазић

  5. … , уз дужно поштовање, даје следеће:

    @Стари доктор;
    (1) х (2) = ништа, 1944 ништи све чега се дотакне

    @Деда Ђоле:
    1 + 2 = 2, са све Кинзима и консултацијама са лекаром или фармацеутом

    @Стање ствари:
    3=?, и то велики; гајим наду да ће Стари доктор одговорити

  6. @Деда Ђоле: Ма колико се напрезао, не могу да се сетим када смо, ни да ли смо икада оно пили “брудершафт“?
    Зато ћу Вам, мада ме Ви питате на “ти“, одговарати ипак на “Ви“; елем:
    1 – Шта мислиш о маски ? Данас можда две милијарде људи носи маску убеђени у њену ефикасност. Као на пр Кинези .
    Ја се слажем са саветом који су моје млађе холандске колеге дале Влади, и ова то прихватила: Мада су маске високог (N95) квалитета, а у садашњем акутном недостатку чак и маске нижег ранга неопходне (уз наочари и рукавице) у непосредном контакту са зараженима (пацијентима), њихову употребу треба у овој фази резервисати за медицинске раднике – на првом месту у болницама, а затим и ван њих.
    Рутинска употреба маски у свакодневном животу – мада не шкоди, може чак и да доведе до штете услед лажног “осећања сигурности“ и неизбегавање блиских контаката.
    Зато су донете следеће противепидемијске мере:
    – Забрана свих врста приредби и масовног окупљања у затвореном и отвореном простору до
    1.06.2020г.
    – Забрана посета старачким домовима, домовима за негу немоћних и слабих; болнице саме доносе
    правила: за посете болесника који немају инфекцију коронавирусом углавном само 1 посетиоц у
    једном тренутку, максимално 2 на дан.
    – Забрана окупљања и кретања на отвореном за више од 3 особе, уз држање одстојања од
    минимално 1,5 метра (изузетак: чланови истог домаћинства);
    – Престанак рада свих предшколских установа, школа, универзитета (уз где год је могуће наставу
    испитивање преко интернета)
    – Одстојање 1,5 метра важи и за особе у јавном превозу;
    – За прекршаје одстојања: мандатне казне од 390 евра (полиција, и од општине овлашћена лица);
    – Нема никаквих забрана/ограничавања излажења из станова/кућа и кретања за особе старости
    изнад 65 година;
    Толико о забранама које за сада важе до 28.04.2020 г., а 21.04 влада ће размотрити стање и донети евентуалне даље мере.
    Препоруке:
    – Остати што више код куће, радити колико је могуће из куће и не излазити без потребе: излазити
    нпр. у куповину хране, лекова, у свакодневну шетњу, итд. уз стриктно придржавања правила “1,5
    метра.“;
    – Код кијања и кашљања у присуству других, то чинити “у лакат“ и уз употребу папирних
    једнократних марамица;
    – Што чешће током дана прати обилно руке топлом водом и сапуном у трајању од оптимално 20
    секунди
    Досадашње искуство (од увођења мера) показује да се епидемиолошка ситуација и без употребе маски у свакодневном животу почиње по мало побољшавати. О томе Државни Институт за народно здравље (RIVM) свакодневно после подне издаје на интернету свим заинтересованим доступне кумулативне епидемиолошке извештаје са најновијим подацима (око 20 страна PDF формата) са великим бројем детаљних табела и графикона. Данашњи подаци (09.04.2020): file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/COVID-19_WebSite_rapport_20200409_1203.pdf
    Толико од мене – а за Кинезе: питајте њих…
    Сада прелазим на:
    2 – Шта мислиш о причешћу са једном истом кашикицом ?
    Ово Вам је прилично л у к а в о (али провидно) питање…
    Став медицине о узастопно/истовременој употреби једног истог предмета прибора за јело од стране више особа је добро познат, па га нема потребе понављати – а суштина (замка) овог лукавог питања је у “причешћу једном истом…“.
    О причешћу, и свему у вези са овом пандемијом, постоји став Патријарха, а и надлежни архијереји су донели упутства. Ја сам се дубоко замислио о мом одговору, и у томе нашао помоћ у дивној, светој молитви “Отче наш“; знам је само руском, па ћу цитирати онај њен део који ми је отворио очи о одговору који треба да Вам дам: “… и не введи нас во искушение, но избави нас от Лукаваго!“.
    Надам се да Вам је јасно?

    @Стање ствари каже: “….али ако ће „Стари доктор“ да одговара (или пише текст, а ваљало би!), нека одговори (у име старих времена)
    3. Шта мисли о самом вирусу, пандемији итд.
    У име старих времена? Па – зна се: Стара љубав заборава нема!
    Али, ипак, пошто сам стар, пензионер, мада активно пратим сва догађања не могу писати прави текст, али ево покушаја одговора:
    Слажем се да је овај вирус узрочник озбиљне пандемије, да је настао природном варијацијом (упркос свим фантазијама љубитеља теорија завера) и да представља озбиљну претњу народном здрављу и тешко ремети друштвени живот и економију свих земаља до којих допире.
    Овај вирус SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2) који узрокује болест COVID-19 је варијанта вируса SARS-CoV, који је идентификован 2003 године као узрочник болести и епидемије САРС. Тај ми је, уз “рођака“ MERS-CoV познат, јер ме је после тих епидемија, 2007. године Државни институт за заразне болести (RIVM) ангажовао да извршим исцрпну инвентаризацију капацитета свих лабораторија Холандије да врше дијагностику тих и осталих инфекција од значаја за народно здравље, као и биотерористичких агенаса..
    Из тог извешатаја који је објавио RIVM , укратко – од 243 лабораторија, само 8 их је тада било у стању да врши дијагностику SARS-CoV.
    Данас у овој епидемији SARS-CoV-2 , из свакодневних епидемиолошких извештаја (наведено и у одговору @Деда Ђолету), види се да их је 38 које то свакодневно врше.
    Сви се слажу с тим да је данас (наравно, уз дијагностику и лечење оболелих) у циљу епидемиолошких мера неопходно вршити што већи број тестирања на тај вирус, што је за сада на жалост ограничено због недостатка расположивих тестова. Уз то, изузетно је важно и тестирати што већи број људи на присуство антитела на тај вирус. За сада нема расположивих рутинских тестова за ту сврху, али на њиховом развоју се активно ради, и када то буде могуће, добиће се, надајмо се, и одговори на то колико људи је развило антитела, а то ће можда отворити и могућности за употребу њихове плазме и хиперимуних гама глобулинских препарата у сврху лечења болесника од COVID-19.
    Ја располажем само са релативно детаљним холандским подацима…
    До данас (09.04.2020) је објављено да је тестирано само 111.556 особа (свега 6.562 на 1 милион становника, што је за сада, на жалост још јако мало), да је нађено 21.339 позитивних на SARS-CoV-2, што је 19.5% од броја тестираних, да је од њих примљено у болнице 7.972 пацијента (37% од броја позитивних), а да је од тих примљених у болнице до сада умрло њих 2.396 (11,0% од 21.339 позитивних). Дакле, 63% се лечи код куће, и у Холандији нема говора о њиховом обавезном (принудном?) смештају у неке импровизоване болничке капацитете. Од оних 7.912 хоспитализованих, се на интензивној нези налази нешто испод 1.400 њих. Тотални капацитет свих кревета за интензивну негу у земљи је до недавно био недовољан за тај број – али се последњих недеља ванредним напорима свих учесника повећао на 2.400 кревета. Даљи детаљи – између осталог о смртности у ризичним групама са хроничним обољењима, смртности по старосним групама, броју пацијената по провинцијама ,општинама,итд., итд… : file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/COVID-19_WebSite_rapport_20200409_1203.pdf
    Епидемиолошка ситуација у Србији ми је слабо позната, а јавно доступни подаци за 08.04.2020 г. на сајту Института “Батут“ (http://www.batut.org.rs/index.php?category_id=202 ) су сасвим површни и не омогућавају детаљнији увид нити коментар.

  7. Хвала @стари докторе за овај текст – савршено јасан, комплетан и документован.
    Pardonnez tutoiement, c’est mon age :1940, ул 1 маја 32, III и IV бгд гимн)

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading