Александар Вучић: Београд можда у карантину, без породичне прославе Ускрса

Председник Србије рекао да грађани због корона вируса неће моћи да проведу ускршње празнике у кругу шире породице

Александар Вучић (Фото: Снимак екрана)

Председник Србије Александар Вучић није вечерас искључио могућност да ће Београд бити стављен у карантин.

„Не бих искључио примену предлога доктора Предрага Кона – евентуално стављање Београда као жаришта у карантин”, рекао је Вучић за РТС.

Он је рекао да се сваког дана прате бројеви, проценат тестираних и заражених и оних који долазе са симптомима.

„Ту одуку ћемо донети брзо и ефикасно”, рекао је Вучић.

Он је навео да не мора да значи да ће та одлука бити саопштена грађанима 48 сати пре него што буде ступила на снагу.

„Не мора да буде објављено 48 сати раније, не мислим да је то бог зна какав проблем, да ће да траје дуго”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Упитан колико дуго би тај карантин трајао, Вучић је рекао да не може да говори о одлукама које још увек нису ни донете.

На питање да ли ће грађани моћи да проведу Ускрс у кругу шире породице, Вучић је рекао да свакако то неће бити могуће.

Београд несумњиво највеће жариште

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да постоје неке повољне вести, наводећи да последњи тестови показују боље проценте у Ваљеву.

Вучић је, у емисији Упитник на РТС-у, казао да то ништа не значи али указује да се иде бољим правцем после више смртних случајева.

Највећи проблем попуњеност болница

Највећи проблем данас је попуњеност болница, пре свега у Београду, јер у њима више нема места и зато се иде на отварање нових болница, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Инфективна болница је, како каже, сада под највећим ударом, заједно са Пулмолгијом која служи као подршка у КЦ Србије, а у „Мишовићу” се људи на херојски начин боре иако им је готово пуна болница.

„Имамо у Мишовићу још слободних респиратора на срећу, али је болница готово пуна, посто људи код нас људи нису хтели да дођу са благим симптомима, него само са тежим симптомима, долазили су средње тешки и тешки болесници”.

Као да је срамота бити болестан, А срамота је бити неодговоран, није срамота бити болестан, поручио је Вучић и додао да су нам зато болнице пуне.

Зато нам се пуне и Земунска болница и Градска на Звездари где је данас убачено нових 15 респиратора.

Такође, пуни се и ВМЦ Карабурма где има још 30 до 40 места за обичне болеснике и тамо су данас додати нови респиратори.

„Сада чистимо ортопедску болницу на Бањици, после тога иде и Панчевачка болница, све ће на крају постати ковид болнице, осим ВМА”, навео је Вучић.

„Када видите број заражених, људима су то бројеви, за нас у држави је то ноћна мора”, додао је Вучић, преноси Танјуг.

Неће бити могуће породичне прославе Ускрса

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да грађани због корона вируса неће моћи да проведу ускршње празнике у кругу шире породице.

Он је гостујући на РТС запитао да ли неко мисли да има довољно војника и полицајаца који ће да хапсе људе који се окупљају по парковима или оне који праве журке по становима и то још објављују на друштвеним мрежама

Захвалио је свима који имају обавезу да раде и нису се сакрили у мишју рупу, али и онима који су се сакрили јер немају обавезу да раде.

Напоменуо је да, ипак, има и оних који би требало да раде, а сакрили су се у мишју рупу.

Није могуће сачувати све болнице од уласка короне

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је немогуће у потпуности сачувати све болнице од уласка вируса корона.

„Ако мислите да је могуће сачувати лекаре и сво медицинско особље, то је немогуће”, констатовао је Вучић говорећи за РТС.

Ипак, говорећи о случају Института „Дедиње”, на којем је заражено више од 60 здравствених радника, Вучић је рекао да је много замерио директору те установе Миловану Бојићу, јер је, истиче, морало да буде више опреза и пажње, на шта је добио одговор да су предузете све мере, што, иначе, није био случај.

„Шта да урадимо, да узмемо секиру да му скинемо главу”, упитао је Вучић.

Председник је рекао да не жели да тражи оправдање за све људе, већ је најважније и опет моли људе да поштују мере.

„Не губим време и нисам нерадник, борим се за земљу и народ. Сваког дана носимо свуда по Србији опрему, по болницама, да нам не би било као у Њујорку, Шпанији, Италији… и успевамо у томе”, рекао је Вучић.

Упитан где ће се лечити пацијенти из Дедиња, Вучић је рекао да ће се лечити у тој установи, која ће брзо да стане на ноге, јер је 12 лекара негативно на корону и око 108 запослених су спремни да раде свој посао.

„Неће то да буде проблем и мање ме то брине, колико заузетост ковид болница из којих нам тешко излазе људи”, констатовао је он.

Мучи га, каже, што је Сајам празан и то што неки траже везу да их са Сајма пребаце у болницу.

Упитан за снимке са друштвених мрежа да се на Сајму праве журке, и критике да су тамо лоши услови, Вучић је рекао да неће да реагује на такве критике, јер зна колико се надлежни боре и колико је труда уложено у борбу против вируса.

„Ако имате нешто мени или држави да замерите кажите отворено. Не морате да кажете да сте успешан новинар јер сте Вучићу ударили шамар. Ако мислите да је држава лоше поступила, да је била негде небрига државе, рекао је Вучић, пренео Танјуг.

Хвала свима, али највећа помоћ из Кине

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је Србија на европском путу и то је наша стратешка политика, али је истакао да нам је током пандемије корона вируса највише помогла Кина.

Он је поводом примедби Карла Билта да се посебно захваљује Кини, а не и ЕУ на помоћи, за РТС рекао да се захваљује свима, али да је Кина највише помогла Србији и да то људи треба да знају.

Кина нам је поклонила 100 клиничких респиратора и то када нам је било најпотребније.

Каже и да ниједан респиратор из Европе није стигао, али да су платили лет авиона са робом из Кине 400.000 евра, као и да су средства из ИПА фондова од 93 милиона евра преусмерили.

„Тим авионом стигла је роба из Кине, не из ЕУ, то је истина, нисам хтео о томе ни да говорим”, каже Вучић.

Захвалио је и другима који се труде, као што је норвешки амбасадор који покушава да из Хонгконга стигне 15 респиратора.

„Хвала на томе, Ердогану на маскама…“, казао је.

Напомиње да у Европи има људи антисрпски оријентисаних, оних који чезну да Србија призна независно Косови и само соле памет, мада ништа ружно није рекао о Европи.

„Нисам правио представу око Кине, само сам се захвалио”, каже Вучић и додаје зашто неко тако не приговори Себастијану Курцу, када каже теже речи за ЕУ, Контеу, Санчезу, Макрону…

Преноси и да му је Макрон рекао: „Александре, дан после ковида неће личити на дан пре ковида”, и то ће како истиче бити тако у сваком смислу.

„Све ће бити другачије. Сви ћемо бити у полемици, али неки више од Србије. Наше је било да се као мала земља сналазимо и боримо и да гледамо да извучемо живу главу и спасавамо народ. Ја мислим да сам тај посао добро обавио”, каже Вучић, преноси Танјуг.

Указује да у Србији, за разлику од других земаља не фали ништа у здравству, а да наши лекари раде страшан посао и боре се даноноћно и не плаше се за себе.

„То су прави јунаци. Ви ћете нешто да кажете Стевановићу који је 18 сати сваког дана на Инфективној клиници, медицинским сестрама, техничарима, лаборантима.

Када су у питању респиратори за Црну Гору, поновио је да они нису желели да узму три респиратора од Србије и да их то не занима.

„Нећете респираторе, нема проблема, а онда сам чуо најодвратнији коментар – да су нама потребнији… Па добро, јесте, ми смо 12 пута већи”, констатовао је Вучић.

Можемо да спроведемо од 2.500 до 3.500 тестова дневно

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија дневно може да спроведе од 2.500 до 3.500 тестова, али да нема људи са симптомима.

„Свакога дана имамо све више тестирања и тестираних људи”, рекао је Вучић и додао да је данас тестирано готово 1.200 особа.

Рекао је и да се резултати више не чекају дуго.

Он је рекао да је проценат заражених најважнији и да је он данас, на пример, био нешто бољи него пре три дана.

„Али, када имате 108 људи на респиратору, не очекујте да ће у данима који долазе бити другачије”, рекао је Вучић,

Он је навео да већ данас постоје резултати добрих мера које су донете и да мање људи страда него што би то било да их није било.

„Не два или три пута мање, него на десетине пута мање”, рекао је Вучић.

Он је додао да је боља ситуација у појединим жариштима у Србији, попут Ваљева, као да је боље и у Чачку.

Вучић је рекао и да је крив што полицијски час за викенд није био уведен од петка и најавио да ће то бити уведено, преноси Танјуг.

Све мере донете да би се сачували животи

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да не види шта је у његовој изјави о могућем увођењу карантина од 24 сата било узнемирујуће, јер се, понавља, свака мера и одлука доноси да би се сачували животи људи.

„Не мислим да смо далеко или близу те одлуке. Процењујемо на дневним нивоу, пре свега то раде лекари. Струка ће да предложи, а ми ћемо да донесемо одлуку”, рекао је Вучић за РТС.

Како каже, не зна шта је у његовој изјави могло да узнемири јавност, додајући да је сам узнемирен сваке ноћи када види колико људи умре и сваког дана када види колико заражених има.

Председник је поручио да су све мере донете да би се сачували животи људи и да не бисмо имали више преминулих.

„Ако мере за чување живота некога чине узнемиреним, жао ми је због тога, али ће живот има приоритет. Живот сваког човека”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да у његовом случају, ни када је био премијер, ни данас, ништа није „умешено па обешено”, односно да се суочавао са бројним проблемима, од економских, преко поплава, до ових данас.

„Не бирају људи на овакве функције оне који ће да се плаше, већ оне који ће да доносе одлуке. Више волим да нас нападају и критикују, али да то могу јер смо им сачували животе” рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Надам се укидању ванредног стања у року од месец дана

Надам се да ће у року од месец дана, а можда и раније, бити укинуто ванредно стање и да ћемо кренути да радимо, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

„Гледаћемо првом приликом да укинемо, али тако да не угрозимо здравље људи”, рекао је председник за РТС.

„Само то чекам, само то, чекам да видим, јер Кинези раде Парменац–Лучани на првом три километра дугом тунелу, који ће бити један од два најдужа у Србији, да појачамо наше инфраструктурне радове”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Каже да жели да почнемо да радимо и да поново почне да нам расте индустрија.

Наслов и oпрема: Стање ствари

(Политика, 7. 4. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

4 replies

 1. Тако је председниче.Циљ великих моћника и јесте да се не слави Васкрс, а ти им у томе само помажеш.Али не заборавите сви да Бог има последњу реч.

 2. Г. Лазићу, мислио сам да ћу бар на овом месту бити заштићен и да нећу морати да се сретнем са највећим умом данашње Србије.
  Толико знања, толико преданости, толико рада , толико љубави према ближњима, тешко је поднети а да човеку срце не задрхти, да се не запита колики је срећник што неко овако размишља и мисли на Србе. Што битише у његово доба, што је сведок историје која се више, дај Боже, неће никада поновити.
  Па признање кривице за неке касно уведене мере, да ли постоји нешто лепше у таквом признању?
  Колико год се склањао и бежао не вреди, он свуда стигне, па и овде.😢
  Изгледа да је једини излаз да откажем интернет, бацим телефон и зађем да шетам када се не сме.
  У затвору никада нисам био, можда је сада време за искусити, и то је за људе.

 3. „…првом три километра дугом тунелу, који ће бити један од два најдужа у Србији…“

  Нису тунели у Србији него је Србија у тунелу. Без светла, осим оног сотонског — ’’у тунелу, усред мрака, сија звезда петокрака”.

Оставите коментар