СНС и КП Кине: Пандемија корона вируса показала потребу успостављања глобалне управе

Српска напредна странка је, уз Комунистичку партију Кине и бројне странке широм света, потписница Писма политичких партија света о ближој сарадњи у борби против вируса COVID-19

ЗАЈЕДНИЧКО ОТВОРЕНО ПИСМО ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА СВЕТА О БЛИЖОЈ МЕЂУНАРОДНОЈ САРАДЊИ У БОРБИ ПРОТИВ ВИРУСА COVID-19

Данас, COVID-19, који се убрзано шири по свету, постаје најхитнији и најозбиљнији изазов по здравље човечанства, мир и развој у свету.

Суочени са овом незапамћеном ситуацијом, ми, главне политичке партије из разних земаља које носимо тешку одговорност за унапређење добростања људи, промовисање националног развоја и очување мира и стабилности у свету, овим објављујемо заједнички апел:

I. Одајемо изузетну почаст свим људима, нарочито здравственим радницима, који су укључени у спашавање живота и заштиту здравља људи. Изражавамо најискренијe саосећање и бригу за оне који трпе болове и чији су животи угрожени вирусом COVID-19 као и саучешће породицама преминулих. Уједно изражавамо дубоко жаљење због несрећног губитка живота у овој пандемији.

II. Свесни смо тога да ће избијање вируса COVID-19, уколико се не обузда ефикасно и хитно, нанети још већу штету по животе, безбедност и здравље далеко већег броја људи и снажно утицати на економски и друштвени развој већине земаља, као и на међународну размену и сарадњу. Позивамо све земље да на прво место поставе животе, безбедност и здравље људи и предузму одлучне и снажне мере да зауставе ширење вируса COVID-19.

III. Подржавамо земље да донесу планове и стратегије за ванредне ситуације за борбу против COVID-19 у светлу својих посебних националних услова и ојачају сарадњу, са подједнаким нагласком на сузбијању даљег ширења болести и лечењу оболелих. У међувремену, морају се у потпуности применити модерна наука и технологија да би се добили најбржи и најбољи могући резултати.

IV. Позивамо ширу јавност свих земаља да се придржава мера превенције и ублажавања са дужним осећајем за друштвену одговорност. Подстичемо земље да у пуној мери искористе моћ организација грађанског друштва и волонтера да би упрегле снаге свих друштвених сектора у борби против вируса COVID-19.

V. Подстичемо све земље да, уз напоре које улажу у контролу епидемије, уједно усвоје интегрисани приступ да обезбеде економски и друштвени развој, предузму циљане мере за заштиту социјално рањивих група, малих и средњих предузећа и испоштују своје обавезе у погледу животног стандарда људи и друштвеног напретка. Позивамо све земље да појачају међународну координацију макроекономских политика ради одржавања стабилности глобалног финансијског тржишта као и тржишта индустријских ланаца и ланаца снабдевања, те да смање или изузму тарифе за олакшавање трговине у циљу спречавања светске економске рецесије. Такође, охрабрујемо земље да одрже одговарајући ниво међународне размене, конкретно да омогуће прекогранични транспорт хитно потребне медицинске опреме и заштитног материјала за борбу против вируса COVID-19.

VI. Свесни смо да вирус не познаје границе и да ниједна земља не може сама да одговори на све изазове које доноси епидемија. Земље морају да ојачају своју свест о заједници са заједничком будућношћу за људски род, да се међусобно активно помажу и подржавају како се ситуација буде погоршавала. Ближа међународна сарадња, координисане политике, усклађене акције и мобилисање ресурса и снага на глобалном нивоу омогућиће нам да победимо овај вирус, заједничког непријатеља целокупног човечанства.

VII. Констатујемо значајан напредак у борби против вируса COVID-19 остварен у Кини и неким другим земљама, који је купио време и поклонио искуство остатку међународне заједнице. Изузетно поздрављамо земље, укључујући Кину, које су заузеле отворен, транспарентан и одговоран став да благовремено саопштавају повезане информације, размењују искуства у одговору на болест и лечењу пацијената и нарочито да дају медицинске и друге потрепштине другим земљама захваћеним вирусом, у мери у којој су могле. Оне су дале велики допринос глобалној борби против вируса COVID-19, јачајући наду и уверење других земаља да и оне могу да победе у овој битки.

VIII. Поздрављамо саопштење са ванредног самита лидера земаља Г-20 у вези са COVID-19 и подржавамо земље да појачају размену искустава и медицинску сарадњу на сузбијању пандемије, укључујући и пут заједничког истраживања и развоја одређених лекова, вакцина и тестова. Позивамо на пружање материјалне, техничке и друге подршке земљама у развоју и онима са угроженим системима јавног здравства. Нека светлост сарадње разбије таму пандемије.

IX. Позивамо на научно засноване стручне расправе о питањима као што су мере превенције и порекло вируса. Оштро се противимо политизацији питања из домена јавног здравства и стигматизацији других земаља изговарајући се на COVID-19. Одлучно се противимо свим дискриминаторским коментарима и праксама упереним против било које земље, региона или етничке групе и позивамо владе свих земаља да предузму активне мере за заштиту здравља, безбедности и легитимних интереса страних држављана и студената који у њима борави.

X. Сматрамо да је избијање вируса COVID-19 разоткрило потребу да све земље додатно подстакну изгледе за глобалну управу у остварењу заједничког раста кроз дискусију и сарадњу, те да подрже водећу улогу Уједињених нација и Светске здравствене организације у глобалној управи јавним здравством. Позивамо све стране да повећају координацију и сарадњу у оквиру групе Г-20 и других међународних механизама за ефикасну међународну превенцију и контролу док тежимо да изградимо глобалну заједницу са заједничком будућношћу за јавно здравље.

Као главне политичке партије из земаља света, обавезујемо се да одржавамо блиску комуникацију у ванредним околностима и обезбедимо бољи учинак у припадајућој улози политичког усмеравања, у сврху убацивања политичке енергије у глобалну борбу против вируса COVID-19. Чврсто верујемо да су наше садашње тешкоће тек привремене, баш као што после сваке олује мора да засија сунце. Ако међународна заједница уложи усаглашене напоре уз самопоуздање и одлучност и усвоји научно заснован и циљани приступ, свакако ће остварити коначну победу у глобалној акцији заустављања вируса COVID-19. Верујемо да ће заједница са заједничком будућношћу за човечанство после пандемије да изађе ојачана и да ће људски род да пригрли светлију будућност.

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ
СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА

Наслов и oпрема: Стање ствари

(Сајт СНС-а, 3. 4. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

9 replies

  1. Ко има очи да види…
    Хајде сада, по вери и слободној вољи, љубављу и надом поклонимо се… Ко Васкрслом Спаситељу, ко Мамону чији проглас снс секта потписа и над њиме положи заклетву… Неко ће стати уз Лазара Четвородневног, без маске и рукавица, са кротким пољупцем и братским загрљајем, са врбовом гранчицом… Они други ће у дугом полицијском часу, са социјалном дистанцом и когнитивном дисонанцом, са јудиним пољупцем као печатом на унутрашњој страни маске, дијаболично пљескати председнику уједињених нација…

  2. Значи тако се бори за права и слободе човека.

  3. Можда би СНС и њен председник, пре него се упусте у глобалну космичку политику, могли да ураде нешто много приземније, једноставније и примереније – да објаве да ће КиМ заувек бити део Србије, да никада неће бити отуђен и да подржавају резолуцију 1244, што већ неколико година пропуштају да нагласе.

  4. Опет: проблем, акција, решење. Све по плану и програму. Ово чак није аутентичан документ, јер је у потпису информативна служба СНС. Али намера је јасна. Они се сами позивају да решавају ствари. Највеће и најважније патрије света. Не државе, не парламенти, него патрије. Не треба ни сагласност, ни одобрење, нити било какво мишљење било кога другога. Они су део “велике породице” одабраних која себи за право даје да доноси одлуке. Они овим поистовећивањем са “светском елитом” преузимају све у Србији, они имају право, јер они знају, они могу, они су одабрани.
    Значи, треба их третирати тако да не изађу. Наравно, не из куће, има разних установа затвореног типа. Баш као што ми сада не излазимо, осим наравно да радимо. Улоге нам се морају променити и промениће се.
    Вучићу, капираш ли ти шта од овога?

  5. Мало им је домаћих проблема па би да решавају глобалне.
    Обично се тако понашају људи који искоче из рођене коже јер се толико надују да им рођена кожа постане тесна.
    Да ли им при томе и мозак отекне па више нису свесни да су постални несвесни своје улоге, свога чина и свога места у месној заједници а камо ли мало шире?
    Неко би да лети високо иако није за то способан, ризикујући да се стрмоглави и тресне. И ко ће онда бити крив? Зна се, то смо већ видели пар пута. Наставиће да лаже и нас и себе, то бар ништа не кошта.

  6. Vidi se tunel na kraju svet(l)a :))))

  7. Да ли се зна које све партије светске су потписале ово?

  8. @ Кобајаши
    “Ко високо лети,ниско хвата”-Брана Црнчевић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading