Протојереј Андреј Ткачов: Васкрс код куће – крај хришћанства

Ако Васкрс прославимо код куће испашће да смо уништили све, да смо из страха од смрти, ми одбили да истински верујемо у Победиоца смрти, рекао о. Ткачов

Протојереј Андреј Ткачов (Извор: Снимак екрана)

Свештеник Андреј Ткачов подсећа присталице пројекта „Васкрс код куће“ да је чак и за време опсаде Лењинграда и колере у Москви, цркве остале отворене. Андреј Ткачов, мисионар и веома познати проповедник, свештеник Руске Православне Цркве, објашњава зашто идеја украјинског Васкрса код куће због заштите од корона вируса води ка крају хришћанства.

„Васкрс је празник победе живота над смрћу. Истина? Истина! Хришћани су они који верују у Исуса Христа, Сина Божијег, као победиоца смрти, Онога Који је победио смрт Својом смрћу, и Који дарује живот. Истина? Истина! Зато ми одлазимо у храмове за време Васкрса да заједно прославимо Христову победу над смрћу. Истина? Истина!“ Свештеник Ткачов подсећа основе исповедања православне вере уживо на програму телевизијског канала Цариград.

Према свештенику, пројекат „Васкрс код куће“ је апсурдни моменат у ком „хришћани, који имају ужас да се разболе и умру, буквално из страха од смрти, одбијају да прославе Христову победу над смрћу“.

„Искрено говорећи, не могу да замислим већи апсурд. Сећам се речи Григорија Паламе, који каже да ако нисмо чедни нико нам неће веровати да је Христос рођен од Девице. Слажем се са њим… И исти Григорије Палама каже да нам нико неће веровати да је Христос васкрсао из мртвих ако имамо страх од смрти“, подсетио је мисионар.

Свештеник Андреј је додао да се сви људи плаше смрти, али савршена љубав протерује страх.

„Па испада да ако изненада Васкрс прославимо код куће (не искључујем такву могућност), испашће да смо уништили све. Биће уништено на таквом нивоу, да смо из страха од смрти, ми одбили да истински верујемо у Победиоца смрти“, упозорава свештеник.

Подсетио је и јавност да су чак и у опкољеном Лењинграду, под сталним гранатирањем, људи исцрпљени од слабости и глади ишли у цркве и држали богослужење у данима Христовог Васкрсења и Његовог рођења.

„Ако сте читали историју опкољеног Лењинграда, лешеви су лежали по улицама. Снабдевање водом је било блокирано, све је било ледено, а шетачи у сенци, који мало личе на људе, шетали су улицама; град је био засут гранатама и бомбама. У граду се још увек могу видети комеморативне плоче на којима пише: Идите на другу страну коју су бомбардовали. Ипак, храмови су били отворени. И Васкрс и Божић су се тамо славили“, рекао је свештеник Андреј.

Он је скренуо пажњу верницима да се у Москви у 1830-им и 1845–1847-им годинама, када су (градом) „ишли узастопни таласи колере“, цркве нису затвориле и никоме није пало на памет да прослави Васкрс код куће.

„Ако хришћани од страха од смрти одбију да прославе Васкрслога, то ће бити крај хришћанства. Можда се то сада догоди пред нашим очима. Предлажем вам да добро размислите о томе. Ако се стидите, онда сте још живи“, нагласио је свештеник Андреј.

Преузето са сајта Уније православних журналиста

Превео: Свештеник Младен В. Шобо

Опрема: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

14 replies

  1. Глобална хибридна агресија шифрованог назива “Корона” бацила је светске религије на колена. Сви на коленима сем талмудизма, који ради свој посао руку под руку са Короном…

    Црква Христова = Православље, је после велике духовно-богословске смутње доживело институционални слом. Генерално говорећи, епископат, црквени генерали су што поклекли што отворено издали! Поклекле није покосио актуелни вирус кијавице, него зли дух политичке коректности. Издајници су само дочекали своје минуте и распустили епархије, црквене армије. Од раније раде за злодух неолиберализма, модернизма. Војска Христова се као у ратовима 90-тих држи, и ако Бог да одржаће се са нижим официрким кором до капетана, мајора највише, и Народом Божијим. Појединци, групе, за сада герилско-парохијско-манастирски, без ешалонског поредка.

    Ако у Васкршње јутро не сломимо катанце и ланце са врата наших порти, и ослободимо самоутамничене клирике у нашим храмовима – хоће ли нам неко поверовати да је Христос сишао у Ад, и да је Крстом разбио адова врата, и поломио гвоздене полуге на њима?

  2. Nisam vernik, pa ne komentarisem verske teme, ali moj drug kaze isto ovo, kako je hriscanstvo propalo zbog jednog virusa, kako su ljudi odbacili besmrtnu dusu na zahtev drzave i struke.Kazem ja da nije tacno i da nema pojma sa kakvim “ljutim” hriscanima imam posla na jednom sajtu.Evo, mog laickog misljenja, radite ono sto bi radili da vam je neko zabranio javno ispovedanje vere i da morate da je odbranite po svaku cenu, osim vasih glava, jer cete onoga koji vam je to ucinio moci da kaznite vrlo brzo.

  3. Камо среће да ово прочита п.Иринеј и остали епископи, али с обзиром да они подржавају екуменизам тешко би ово могло дотаћи њихова окамењена срца.

    И тако један обични вирус показа ко су прави добри пастири, а ко су најамници и вукови у јагњећим кожама.

    Али као што већ рекох у неком од претходних коментара, све је ово очекивано за званичну Цркву, а одлично је то објаснио Св. Анатолије Оптински (млађи) пре стотињак година:

    https://svetosavlje.org/o-jeresi-u-poslednjim-vremenima-i-hrabrom-ispovedanju-vere/

  4. Помаже Бог свима. Дуго премишљах о овим догађајима и молим се Богу да за Васкрс празнујемо како приличи нашој православној вери. Међутим оно што ме посебно забрињава је толика ревност нашег клира , част ретким изузецима, да испуне ствари пре него што би државни налогодавци и изрекли тип мере. Имам неки осећај, да су једва дочекали да се сакрију од народа, ваљда плашећи се да их њихово стадо не зарази. Не чух ниједног старешину да се јавно обратио народу да га упути, посаветује, већ су нас препустили да сами тражимо духовне утехе и тражимо поуке светих отаца. Кад се све ово Боже здравља заврши треба према њима показати реципроцитет и како они сад према нама, тако ми према њима. Наравно не лицемерно и фарисејски као они, већ васпитно, искрено, од срца како то само православље зна.

  5. Не би се у Цркви Христовој, од стране чувара и вршитеља Светих Тајни Христових из “ страха јудејског“ смио примјењивати јудејствујући старозавјетни принцип „пикуах нефеш“, тј. “ спасавања живота и здравља“ , којим се ван снаге стављају и најсветије одредбе Закона Божијег, одн. Торе, а у име спасавања живота и очувања здравља људи, под изговором да је закон Торе ту да се њиме „живи“ а не да се поштује и по цијену људског живота. Јудејска и хришћанска мјерила живота и животних вриједности су сасвим различита,већ стога што ми вјерујемо у Христа Господа Васкрслога кога су Јудеји дали разапети, вјерујемо у Његово Царство Небеско а не у царство земаљско, у Живот вјечни у Христовом Царству а не у живот у царству овоземаљског месије за чији је дочек главни израелски рабин ових дана већ купио себи бијелу церемонијалну одору. За нас,како нас и Христос и његови прејемници и свештеници уче земни се живот не завршава смрћу тјелесном него се Васкрсењем продужава у Живот вјечни, и ми притом такође од њих знамо да нема веће љубави од ове да ко положи живот свој за Христа и ближње своје у одбрани прије свега Христове Истине човјековог спасења. Око вршења Свете евхаристије и причешћивања Светим Христовим тајнама са државом,ни побожном а камоли безбожном, у Цркви није никада било нити би требало да буде ни преговора,а камо ли компромиса. Непричешћивање вјерних као гест компромиса који у вријеме Часног поста а можда и самог Васкрса у народу шири маловјерје и подиже гњев праведни је заправо њено макар и привремено, а у бити јудејствујуће укидање, светогрдно обогаљење и фактичко “обустављање” сржне Свете Тајне Православне Цркве, укидање Тајне Вечере Христове удаљавањем са ње оних ради чијег спасења ју је Господ и установио, а у име и у интересу овоземаљског здравља и земаљске добробити људске, беспримјерно унижавање наше Свете Вјере пред идолом човјековог тјелесног здравља и тјелесног благостања безбожних држава у наступајућем Новом свјетском поретку.
    Када је апостол Петар, исти онај који је Спаситеља исповједио као Сина Божијега и коме је Спаситељ рекао – „блажен си… јер тијело и крв не открише ти то. него Отац Мој који је на Небесима“, када је он,чувши за страдања на која Спаситељ иде, када је од њих почео да Га одвраћа ријечима – „Боже сачувај,то неће бити од Тебе“, Господ му је рекао: „Иди од мене…саблазан си Ми,јер не мислиш оно што је Божије него што је људско!“ (Мт. 16.23). Зато и Св. Апостол каже: „Тјелесно мудровање је смрт,а духовно мудровање живот и мир. Тјелесно мудровање је непријатељство према Богу,пошто се не покорава закону Божијем нити пак може“.(Рим. 8.5-7).

  6. Допуна на изузетан коментар Светосавца:
    Текст о. Андреја Ткачова који је пред нама представља, на жалост, само скраћену верзију његовог храброг исповедања вере у Васкрслог Господа у редовној емисији на ТВ Царград. У преведеном тексту је изостављен кључни део који објашњава изузетно вредну прву реченицу из коментара Светосавца. О. Андреј је на почетку телевизијског излагања означио ко је иницијатор идеје “Васкрс кући” (Пасха дома) – председник Украјине Владимир Зеленски, који је на то место дошао уз здушну подршку ционистичких кругова, коју је добио због свог порекла! Ко зна руски може да одслуша: https://www.youtube.com/watch?v=21MBJd84nAM&fbclid=IwAR0gH-a40vQMmH6crU61lrkgqVcnAXL5f27eOpSFV7ERm7cIPEH24vsR8R4

  7. Narode moj mili,kako smo zaslužili tako će nam biti. Molimo se tiho al usrdno Milostivom i čekajmo pravda da nas stigne.
    U iskrenom pokajanju. Amin.

  8. радоване где тачно кажете ”ционистички”? погледао сам и нема: ако нема немојте да додајете?
    ако има, молим вас тачно секунде да дате, пошто је диван говор.

  9. Одговор на СТОЛП:

    Кључни детаљ изглагања о. Андреја Такачев је онај у коме означава Зеленског као творца пројекта “Васкрс у кући” у 1:07 минуту. То и констатујем у претходном коментару, па отуда употребљавам правописни знак -, а онда у другом делу исте реченице истичем оно што је познато сваком ко је иоле упућен у догађаје на Украјини, да је Зеленски постао председник Украјине захваљујући подршци кључног човека ционистичког лобија на Украјини, олигарха и председника украјинских јеврејских општина Игора Коломојског. О томе ево једног извора који је извучен случајним избором, а довољно је кредибилан: Такие заявления сделал влиятельный украинский олигарх, миллиардер Игорь Коломойский. Его называют одним из творцов победы Владимира Зеленского на выборах президента страны…. https://iz.ru/915585/igor-karmazin/privatnyi-razgovor-kak-kolomoiskii-vliiaet-na-prezidenta-zelenskogo Уз све то, закључујем у претходном коментару како подршка Коломојског има вероватно везе са њиховим заједничким јеврејским порекло, што је за упућене у догађаје на простору “руског света” такође позната ствар. О томе је извештавала и израелска штампа, о чему сведочи и следећи руски извор: https://ru.krymr.com/a/izrailskaya-pressa-o-vladimire-zelenskom/29859441.html

    Моја грешка је што сам претпостављао познавање ових чињеница, али је све то мање важно од тога да је о. Андреј Ткачов, понављам, јасно означио Зеленског као творца антилитургијске, а самим тим и антихришћанске идеје “Пасха дома”.

  10. Госн Радован,
    хвала на појашњењу. Само ипак нигде и никако овде ђакон Ткачов није поменуо ционистички аспкет.
    Не би требало да додајете. Ваше конјунктуре су само то – конјунктуре, које при томе граниче и са антисемитском компонентом. Ако оне то и јесту, мени је ипак веома драго што видим да код оца Ђакона – напоредо са невероватно лепим богословским конклузијама – нема такве антисемитске компоненте. Она би непптребно одузимала вредности његовим закључцима, као што (вечерас сам пробао) одузима вашој иначе, у другим стварима, лепо сложеној слици. Сем тога, до баналности се доводи све: шта, зар Европљанима таквима какви јесу – су потребни ционистички кругови да се гасе, хришћански пропадају…? Тврдити то је – прецењивање (сваке) јеврејске компоненте, и 2) подцењивање (непознавање) унутрашње католичке западне труле динамике. а ни једно ни друго није примерено хришћанину.
    Срдачно.

  11. “Васкрс код куће, крај хришћанства”.
    Благо је рећи – претеривање и паметовање протојереја Ткачова.

  12. То нам каже “православац” који се потписује именом једног од злогласних београдских дахија, Турчина Фоча!?! Неки од новотеолошких дахија које нам је на плећа натоварио човјекопоклони и душекварни Фанар!? Знамо,међутим, да су времена и тјелесних и духовних дахија била и остала пролазна.

  13. Стидимо се до неба и молимо за опроштај, нека овај грех преокрене наше душе, ако икад дођемо себи, уз Божију помоћ нека буде молитва Богу највећом српском литијом икад….кукавељи ће се трсити и гурати, али СВИ ћемо знати који су…. Опрости нам Боже и нека буде воља твоја….

  14. “Светосавац”, редовно недоучено разглабате о питањима вере, са приметном гордошћу и са “зилотских” висина. “Идите лезите, спавајте, одмарајте, играјте шах …” Што се мог ника тиче, упућујем вас на стилску фигуру контраст или антитеза. Ваш ник сам намерно ставио под знаке навода.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading