Стање ствари: Литургије нам не бране власти него поједини епископи и свештеници

Влада не наређује већ ПРЕПОРУЧУЈЕ СПЦ да „верске обреде врше без присуства верника“. Њихова савест зна зашто су ПРЕПОРУКУ Владе Србије схватили као НАРЕДБУ

Патријарх српски Иринеј служи Литургију у празном београдском Ваведењу (Фото: В. Јелић/ТВ Храм)

„О роде невјерни и покварени! Докле ћу бити с вама?
Докле ћу вас трпети?“
(Мт. 17,17)

Овом информацијом обраћамо се, пре свега, оним нашим читаоцима који се сматрају верним чедима наше Српске Православне Цркве. Уочи Св. Благовести многи свештеници у различитим епархијама СПЦ доводе, због духа маловерја и конформизма, у заблуду своје парохијане да су државне власти забраниле одржавање Св. Литургија уз присуство верника.

Пред Вама је акт Владе Републике Србије у форми закључка, што значи да се њиме не могу стварати, мењати или укидати права и обавезе, којим Влада „препоручује црквама и верским заједницама безбедно вршење верских обреда за време трајања ванредног стања и епидемије.“

Дакле, Влада не наређује, већ ПРЕПОРУЧУЈЕ СПЦ да „верске обреде у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верника“. Доношење једног акта у форми закључка који садржи препоруку јасно показује да је Влада свесна да је слобода вероисповести апсолутно право које се према чл. 202. Устава РС не може ограничити током ванредног стања, како је то наглашено и у Молби Патријарху српском коју је поднело неколико десетина угледних српских интелектуалаца, а потписало 5 000 Срба.

У време када смо суочени са озбиљним искушењем за телесно здравље, лек Светих Литургија и Светог Причешћа не ускраћује нам, браћо и сестре, Влада Републике Србије, већ поједини епископи и свештеници (НЕ сви епископи и НЕ сви свештеници), лажно тврдећи да је држава забранила да се богослужења одржавају уз присуство верника. Њихова савест зна зашто су ПРЕПОРУКУ Владе схватили као НАРЕДБУ.

Имајући у виду да је Влада доношењем ПРЕПОРУКЕ признала да је слобода вероисповести према Уставу РС апсолутно право и да се због тога одредба Уредбе о мерама за време ванредног стања којом се забрањују јавни зборови не односи на богослужења, Патријарх српски и Синод СПЦ више немају ни један правно ваљани разлог да се не обрате Влади и затраже укидање мере забране кретања у време недељних Светих Литургија.

КАКО РАДИЛИ, ТАКО НАМ БОГ ПОМАГАО!



Categories: Моба

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Како би мудро, ваљано, богоугодно било да у среду, у закриљу крила Најпрвог Гласника Божијег, чији ћемо сабор баш у среду саборавати, пошљу свој глас овоземаљским кривоседавшим властима, правобеседни глас, највисочији клир наш уплашени, уцењени, млаки, раслабљењени, и да се тако разбуди, долије уље у лампу и на стражу стане… Даће Свемилосни и Свељубљени да буде тако…
    П. С.
    @стањествари једнако на стражи стоји, достојно и истрајно, у реду са мудрим дјевама, са светлом свећом душе своје православне… Грудобран на Тврђави Истине!

  2. Подржавам петицију за одржавање Литургије коју је до сада потписало 5000 потписника.

    Истовремено, потписујем петицију (један потписник до сада) да се цар Душан, који се обично приказује са ореолом, прогласи за свеца што је у прошлости спречено од оних који имају везу са његовом смрћу.

  3. Хвала ВАМ на овоме објашњењу које по ко зна који пут показује да “не пада снег да помори свет већ то знамо да сваки живи створ свој траг остави”.Јес да се снег отопи и трагови нестају.Питање је шта ће бити после ове зиме и отопљења поготову у душама нас маловерних или не учвршћених у вери.Како објаснити правосланој души да како прочитасмо у Епархији Рашко призренској у егзилу полиција хапси владику,дочим у другим епархијама се снисходи властима и испод објављене владине уредбе или препоруке.Сматрам да се не треба олако пецати на уредбе неокомунистичко либералних власти у СРБИЈИ јер њихови очеви телесни и духовни имали су законе о тзв слободи.вероисповести ,дочим су кажњавали ђаке а и одрасле зависно од врсте посла који су обављали и далу су били комунисти ,кажњавали су за посећивање цркви.По томе и овога пута може се рећи да и садашња власт једно говори или пише а на терену друго чини што ни мало не скида терет одговорности ни владикама ни свештеницима који су умртвили духони живот у својим епархијама-парохијама.Никада се нова кућа није правила на старим темељима што су комунисти и потомци њихови учинили да би се спасли од одговорности и заштитили свој капитал до којега су дошли пљачком народа -државе.Зато и јесте овако како је и оно слободно могу певати оду своме Брозу “све је осто само тебе нема”

  4. Не бих се баш потпуно сложио са аутором текста из разлога који смо имали претпрошле недеље. И тада је била изречена препорука забране о стране Синода да служе само свештеници и појци па су храмови опет били пуни. Барем код нас. А недељу касније, када је прописана забрана кретања онда се народ уплашио казни и све је стало. Дакле главни кривац забране је држава.

  5. У мојој цркви је у недељу био свештеник, АЛИ без мене…немам 150.000 да платим…три пута су, око 9 00 кружила полицијска кола низ улицу поред цркве 🙁 …показаће се и држава и црквени оци, али неће заостати ни они који са њима сарађују и несрећним нас чинећи

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading