После првог хапшења због присуства верника на литургији: Хорепископ Наум пуштен из притвора

Полиција је била коректна, пажљива, готово се извињавала због овог неочекиваног задатка, рекао хорепископ Наум

Хорепископ Наум (Мирковић). Фото: Снимак екрана/Јутјуб

Хорепископ Епархије рашко-призренске у егзилу Наум (Мирковић), старешина катакомбалног манастира преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, пуштен је јуче из притвора, а кривични поступак против њега водиће се редовним путем, одлучио је јуче основни јавни тужилац у Младеновцу.

Владика Наум био је у притвору у полицијској станици у Барајеву од суботе у 14 до јуче у 10 сати зато што није поступао по здравственим прописима у време епидемије, чиме је прекршио Кривични закон Србије.

– Полиција је била коректна, пажљива, готово се извињавала због овог неочекиваног задатка. Мој адвокат је у Јавном тужилаштву у Младеновцу, позивајући се на Устав Србије и Закон о црквама и верским заједницама, објаснио због чега држава не може да забрани богослужења, поготово што се кривична пријава против мене и осталих свештеномонаха, који нису били приведени, позива на препоруку Владе Србије упућену црквама и верским заједницама да верске обреде у затвореном простору врше без верника. Кривични поступак против мене и осталих монаха водиће се у редовном поступку – изјавио је за Данас владика Наум.

Он каже да је и одговарајући на питања јавног тужиоца рекао да ће и надаље „ако Бог да, служити литургије и да ће се у манастиру у Барајеву вршити сва монашка богослужења али да не може да брани народу да на њих долази“.

У суботу на литургији у манастиру у Барајеву било је, како наводе извори Данаса, знатно више верника него што је дозвољено прописаним државним мерама, али је поштовано правило о држању размака.

Припадници МУП-а, који су и у недељу 29. марта опомињали на недозвољено окупљање верника, појавили су се испред манастира током литургије. Извори Данаса тврде да су владици Науму оставили поруку да се јави у полицијску станицу, где је касније приведен, док је више полицијских патрола сачекало вернике на изласку из манастира и легитимисало их. Део верника избегао је полицију, јер је после литургије манастир напустио преко околних ливада и њива, кажу извори нашег листа.

ЕРП у егзилу настао је пре десет година кад је део монаштва напустио Епархију рашко-призренску заједно са сада рашчињеним и из СПЦ искљученим епископом рашко-призренским Артемијем (Радосављевићем), који неканонским сматра саборске одлуке о свом искључењу из ЕРП, рашчињењу и друге казне. СПЦ је рашчинила и монаштво „Егзила“, који има више од 30 „катакомби“ у Србији и широм света.

Ј. Т.

(Данас, 6. 4. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading