Владика банатски Никанор: Црква је најбоља болница, дођите на причешће

Владика банатски Никанор је одржао проповед у којој је рекао да слободу кретања једино Бог може забранити

Извор: Снимак екрана/Новости онлајн

Владика банатски Никанор јуче је одржао проповед у којој је отворено позвао вернике да прекрше све мере Владе Србије, јер је „света причест најбољи лек“, а „црква најбоља болница“ и да им слободу кретања једино Бог може забранити. Он је вернике саветовао да законе поштују само у оној мери колико је то „сагласно са богом и са црквеним прописима и са Свети писмом“ , а да је свако ко их другачије саветује „блудник и безбожник“.

„Храм је најбоља и најизлечивија болница и онај који вас саветује, па макар био и српски патријарх или владика да може бити само пет људи у храму, тај или нема вере или служи неку другу службу. Господ Христос је најбољи лекар и он даје најбоље лекове, кроз свету тајну причешћа, то је најбољи лек!”, поручио је Никанор свега дан након што је од заразе вирусом КОВИД 19 на КБЦ преминуо његов колега свештеник, ваљевски епископ Милутин. Никанор је објаснио верницима да је разлог појаве корона вируса грех, али да они немају чега да се плаше.

„Ми смо православни хришћани, немамо разлога да се плашимо, осим Бога, никога. Ако Бог допусти да нас нема, неће нас ни бити. Живимо нормално, долазите у храм, причешћујте се” позвао је владика вернике, чиме их је практично позвао и да крше владине мере.

„Ко су они који нас уче шта треба да радимо да радимо? Чиме се баве? То су највећи безбожници, највећи блудници, највећи материјалисти. Њих се треба плашити! Нападају на цркву, а њима 3.000 људи спава заједно. И ови што пензионерима носе храну, у магацину њих 400, 500 пакује и носе оне пакетиће. Шта је то? Ту неће запасти (вирус), а хоће у храм?”, викао је владика у проповеди, алудирајући на епидемиологе и државне челнике.

„Угрожава ми слободу, угрожава ми кретање. Што се мене тиче слобода је она коју Бог даје, а мој благослов је да долазимо у цркву, да се причешћујемо и вршимо своје обавезе као прави хришћани. Океј?“, завршио је Никанор проповед.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(Новости онлајн, 1. 4. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

7 replies

  1. Право збориш, владико.

  2. Хвала Богу да се правоверни јасно изјашњавају на ово рушење Православља!

    Хришћани су позвани да страдају за Христа и жалосно је кад неки поједини епископи имају већи страх од вируса и од државе него од Господа Бога нашег.

  3. Ретка храброст за једног савременог српског јерарха! Благодаримо,владико!

  4. Човек лепо објаснио. Итекако треба и овакав глас да се чује. Феномен је само што он није никада био заговорник честог причешћивања, али као што су неки на духовној лествици пали и ваљају се у блату на општу тугу свих верујућих (нпр. један посрнули Атанасије Јевтић коме је изопачени Максим данас понос Православља и који је покренуо секту још опаснију и разорнију од Артемијеве), сада сведочимо и великом духовном преображају код Еп. Никанора. Или само нисмо никада на њега ни обратили пажњу јер ретко јавно иступа, а свакако не наручује таблоидне славослове самоме себи у нади да ће неки наивни Србин који таблоидно смеће прати због Задруге и Парова можда бацити поглед и на његов бедни чланак и упамтити му барем име или лик (ал’ замало :-)).
    А за еп. Никанора:
    Аксиос!

  5. @Иван Ј.

    Ако нисте бот, можда има наде да ћете некад потпуно схватити ко је ко у православљу.

    Епископ Никанор није ни овде “јавно иступио” у смислу јавног обраћања преко медија, већ је беседио присутним верницима на Св.литургији као што сваки нормалан епископ беседи, само што је силом прилика ова беседа јавно објављена сада искључиво ради планиране његове јавне осуде и додатног медијског разапињања.

    Иначе правоверним епископима је блокиран приступ масмедијима, осим ако их масмедији не пљују као “затуцане”, “секташе”, “лопове” итд., међутим искрени верници и без медијских уздизања знају одавно ко је епископ Никанор, ко је епископ Артемије, а ко је епископ Атанасије, јер по плодовима њиховим их познајемо.

  6. Е да си жив и здрав Владико. На многаја љета храбри човече Божији. Никад се не дај и не поклони силама овога света “који у злу лежи”.

  7. Ево једне старије госпође (више од 65 год) која има нешто другачије мишљење од владике Никанора и која, између осталог, захваљује свима који данас остају код куће и тиме спашавају животе других :

    youtube.com/watch?v=1my36mbUFLM

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading