З. Чворовић, В. Димитријевић: У НДХ било забрањено Србима и псима, а у окупираној Србији само православним Србима

Позивамо православне Србе да се не мире са ускраћивањем најнасушнијег права на слободно исповедање вере, и да се свим мирним и хришћанским средствима за та права боре

Зоран Чворовић и Владимир Димитријевић

У медијима се појавила и следећа вест: „Власници кућних љубимаца могу од сада изводити своје кућне љубимце свакога дана у периоду између 23 часа до један час ујутру, и у недељу од осам до 10 часова ујутру. Кућног љубимца може извести само једна особа, у трајању од 20 минута не даље од 200 метара од адресе пријављеног пребивалишта, додаје се.“

Истовремено, уведен је полицијски час од 13 часова поподне у суботу, до 5 изјутра понедељком. То значи да православни хришћани не могу да иду на недељну Свету Литургију.

Тим поводом, обратили смо се нашим дугогодишњим сарадницима, господи др Зорану Чворовићу и др Владимиру Димитријевићу, за коментар. Они су изјавили:

„Наравно да нико не доводи у питање борбу за здравље грађана, али овде није реч о томе – у питању је укидање основног људског права, права на слободно исповедање вере. У НДХ је власт Анте Павелића стављала забране кретања Србима и псима, а у окупираној Србији забрањено је само православним Србима. Кућни љубимци могу у шетњу недељом од 8 до 10 изјутра, а православни Срби тада не могу на Свету Литургију. То смо доживели баш у доба владавине неког ко је, за, нама непознате, заслуге, прошле године јавно и свечано одликован орденом Светог Саве, а поводом осам векова аутокефалије СПЦ. Или, као што рече Свети владика Николај у Небеској Литургији:

А све Саво на кољена клечи, блиједо му лице од ужаса.

https://youtu.be/zld1j47Akps

Позивамо православне Србе да се не мире са ускраћивањем најнасушнијег нашег права – права на слободно исповедање вере, и да се свим мирним и хришћанским средствима за та права боре.“

Наслов и oпрема: Стање ствари

(Борба за веру, 3. 4. 2020)

Прочитајте/подржите још



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Pokatoliceni i njegov “Blagodareni koji se bori kao Lav”. Ima li ljudi (pametnih) da od dva ****** ocekuju nesto dobro, mudro ili nesto sto je u interesu BOGA i naroda?. Teska vremena nece doci. Ona su vectu, dosla.

  2. “У НДХ било забрањено Србима и псима, а у окупираној Србији само православним Србима”

    Наслов чланка не стоји.
    Кретање није забрањено “само православним Србима”, већ свим грађанима Србије.
    У интересу здравља нације, у циљу заштите свих.
    Та привремена мера је уведена (или се уводи) у целом свету.

  3. Богдане, Прочитајте текст па коментаришите. Ова мера је усмерена на Православне Србе и цркву, и то је тек увод у забрану прославе Васкрс.

  4. Учитељу, било би добро да и Ви прочитате одлуку Владе — забрана кретања од суботе у 13 часова до понедељка у 5 часова важи за СВЕ грађане Србије, а не само за православне.

    Ова мера је привремена и уперена је против епидемије, а не против православне вере — када престане епидемија, престаће и забрана кретања. Такође, могуће у отићи у цркву током недеље, кад се служи Пређеосвећена литургија, и тада се причестити. Поред тога, у уторак, 7. априла су Благовести, па који то могу и желе, могу и тада да иду на Литургију. Најзад, до Васкрса има још две недеље — лично се надам (можда узалудно?) — да ће власт ипак наћи начина да изађе у сусрет верницима и омогући им долазак на васкршњу Литургију.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading