Епидемиолог Штефан Вилих: За највећи део становништва у Немачкој корона није опасна

Врхунски медицински стручњак Штефан Вилих каже да је вирус корона потпуно безопасан за највећи део становништва. Поређење са Шпанском грозницом из 1918. сматра потпуно промашеним

Проф. др Штефан Вилих (Фото: ДПА)

(Deutsche Wirtschaftsnachrichten, 2. 4. 2020)

Штефан Вилих (Stefan Willich), епидемиолог на берлинској клиници Шарите, каже да вирус корона „није опасан за највећи део становништва“. Према његовим речима, просечна старост жртава у Италији је око 80 година, при чему је око 50 посто жртава од раније имало три или више хроничних болести попут дијабетеса, проблема са плућима или тешких срчаних обољења. У питању су биле „веома специфичне и веома болесне“ особе.

„Мерено по смртности, дакле броју случајева који се окончавају смрћу, стање је отприлике као код класичног грипа: у Немачкој према текућим подацима умире око 0,3 до 0,4 посто свих заражених пацијената. Код сарса или еболе ствари стоје знатно другачије.

И Шпанска грозница из 1918, која се повремено потеже ради поређења, била је знатно опаснија у погледу смртности међу становништвом. У случају SARS-Cov-2 (корона, напомена DWN) очигледно је да особе млађе од 65 година које немају друга обољења скоро да нису угрожене. Болест је опасна пре свега по старије особе које већ имају неку од хроничних болести. Код класичног грипа је другачије, јер је он опасан и по децу и труднице“, рекао је Вилих у разговору за Тагесшпигел.

Приредило и са немачког посрбило: Стање ствари

Прочитајте још



Categories: Посрбљено

Tags: , ,

3 replies

  1. Tako je brale. Nije lose da nas takav strucnjak podseti na ono sto zdravomisleci vec znaju. Virus ce proci ali prava zurka tek nastaje posle korone.

  2. Да, да, то је тачно. Али, шта са оним мањим дијелом?
    Auf Wiedersehen?!

  3. Првом министру СССР-а, Јосифу Висарионовичу Стаљину, се приписује изрека о западном демократском (“демократском”) систему да у њему није важно ко гласа, него ко броји гласове.

    Тако је и са пандемијом корона-вируса, није важно ко и од чега умире него ко одређује (наводни или стварни) узрок смрти и на коју страну прибројава упокојене.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading