Српски телеграф: Новинари сагласни – СМС узнемирио грађане! Да ли нам заиста прети италијански сценарио?

Лекари су једногласно изнели став да СМС поруке нису биле ширење панике, већ адекватно упозорење на италијански сценарио

Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон (Фото Бета)

На данашњој редовној конференцији о корона вирусу саопштено је да је од последњег извештаја регистровано још 160 заражених од вируса „ковид-19“, а да је још 5 особа преминуло. Лекари су једногласно изнели став да СМС поруке нису биле ширење панике, већ адекватно упозорење на италијански сценарио. Нагласили су да наш сценарио зависи искључиво од грађана и њиховог понашања.

– 160 позитивних случајева је данас потврђено, а тестирано до сада укупно 4.371 особа. Од последњег извештавања, нажалост, имамо још 5 смртних случајева тако да сада имамо укупно 28 умрлих од последица корона вируса – рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

– Још ћемо интензивније радити тестирања и испитивања са циљем да што боље спречимо ширење болести. Међутим, бројеви нам неумитно показују да смо ипак допринели да се ова болест шири, сутра ћемо имати стручне штабове, па ћемо видети да ли постоји могућност да се превенција побољша. Свако мора да преузме улогу у спречавању ширења ове инфекције – рекла је Кисић Тепавчевић.

О СМС порукама које су стизале грађанима

– Сигурно није циљ да се шири паника, свима нам је исти циљ да спречимо ширење инфекције. То смо урадили у сарадњи са мобилном телефонијом да бисмо дошли и до грађана који не гледају телевизију – рекла је Кисић Тепавчевић.

– У овом моменту не знам тачан број градова са оболелима јер то још није обрађено. Већ је извесно да ће и један град бити поштеђен од обољевања. Ако се настави циркулација становништва, тако ће бити, ниједан регион наше земље није поштеђен – рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

– Свака друштвена криза је нешто што је могуће превазићи уз адаптивне капацитете за стрес. Здравствени систем стоји иза сваког грађанина Србије, а од првог дана се ради и на заштити менталног здравља. Пример људи из руралних средина и градског живота је добар, постоји одређени број људи који се неће адаптирати на стрес. Од првог дана ради национална СОС линија за психо-социјалну подршку, ту се стручњаци од 00 до 24 сата јављају и пружају подршку – рекла је др Ивана Сташевић Карличић.

– Када се неке личне слободе могу одузети у циљу опште добити и у циљу заштите здравља становништва. Ја сам навео пример Обреновца када је било забрањено враћање после поплава и то је у области јавног здравља било потпуно разумљиво, али и тада је постојао одређени број људи који се ипак вратио у тај град иако је то за њих било опасно. Ово је нешто што се спроводи у циљу очувања здравља укупног становништва Србије тако да је тешко да ће то моћи да се оспори – рекао је др Предраг Кон.

– Тестирање зависи од вирусолога. Ја не могу да одговарам на нешто што нисам званично чуо. Тестирање ће се повећати, истина, не иде баш тако једноставно, али то је веома сложен посао – рекао је Кон.

– Није се десило да особа која је задовољавала дефиницију случаја не буде тестирана, то треба нагласити – рекла је Кисић Тепавчевић.

За неке средине се зна да има заражених, а у бројкама се не појављују. Колико има заражених здравствених радника…

Колико је здравствених радника заражено?

– Оболевање здравствених радника када су у питању овакве болести је нешто што се очекује, наравно. Тачан број не могу да вам саопштим јер немам такав податак. До сада није било случајева преношења вируса у болничкој средини, дакле од здравственог радника на пацијента, што је веома важно у спречавању ширења овог вируса – рекла је Кисић Тепавчевић.

– Очигледно је јасно шта ће се десити ако не будемо још одговорнији. Морамо да будемо стрпљиви и одговорни – упозорила је докторка.

– Оно што је порука грађанима је да буду одговорни и солидарни, да сачувамо наше најближе и да сачувамо оне на првој линији одбране. Прва тачка редукције страха је информисање, цифре су некада такве да јавност не зна да их прочита, сваки смртни случај је тежак и велики је губитак и да, јесмо уплашени, али тај страх управо треба да нас мотивише на поштовање донесених мера у циљу очувања јавног здравља. СМС поруке које су синоћ послате су садржале већ познату информацију, ја сматрам да оне нису шириле страх јер сви ми већ знамо шта се дешава у другим земљама, дакле подсећање на оно што се десило у тим земљама не може бити извор страха, а морам да додам да је порука садржала тачну информацију, а тачна информација не може бити повод за страх – рекла је др Сташевић Карличић.

Напуштање конференције је апел упозорења

– Јуче се десило да смо се солидарисали са професором Стевановић, то је суштина. Емисија је била планирана, а већ пре конференције је Стевановић рекао шта ће да каже. Немам намеру да се правдам, то је послат апел упозорења. У Народном фронту је 7 здравствених радника позитивно, а близу 30 радника јесте имало неке симптоме и сви су издвојени и тестирани, за Ћуприју не знам. Наравно да не иде све идеално, проблема има, али то се решава у ходу – каже Кон.

Број заражених у болници у Ћуприји и на ВМА?

– За болницу у Ћуприји немам податке, за ВМА немам информацију да је једна особа умрла тамо – рекла је Кисић Тепавчевић.

– Морали смо због прилива, а истовремено потребе унутра да систем проради, дакле тек на трећем месту је тестирање путника у међународном саобраћају, тако да је динамика успорена. Посебно је проблем да верујемо да смо много велики, тако да све то када се сабере. Нема нас много који то радимо, тако да ја не знам више од овога, а и много људи ради сада набоље што уме и даје свој максимум рекао је Кон, одговарајући на питања новинара.

Шта је са резултатима тестиране бебе? Да ли је државни секретар обухваћен бројем оболелих?

– Државни секретар Блажић преминуо је и он улази у број ових особа које смо саопштили. Наравно да су познати резултати те бебе, али морамо да поштујемо право на заштиту података, тако да ова трудница која је родила здраву бебу заслужује да се сачува њену приватност – рекла је Кисић Тепавчевић.

Новинари сагласни: СМС узнемирио грађане! Да ли нам заиста прети италијански сценарио?

– Да ли мислите да порука садржаја да људи морају да преузму одговорност да се не би догодио италијански сценарио има већу тежину од тога када ја саопштим да је од последица ове болести умрло 28 година – упитала је др Кисић Тепавчевић.

– А што па не би био италијански сценарио код нас, извините, молим вас? Наши грађани су сада на потезу, да ли ће успостављање контаката бити сведено на минимум или неће, то одређује наш сценарио. Ја упозорење доживљавам као нешто добро, немам ништа против тога да ви имате другачији став, али ја ту не видим ништа лоше. Ја сам и даље умерени оптимиста, али кад будем мислио да је лоше, то ћу и рећи, ово није добро што је број скочио на 160, и плашим се шта ће бити сутра – рекао је Кон.

– До момента до када дођемо овде све особе које су, нажалост, преминуле ми саопштавамо вама тај број – рекла је Кисић Тепавчевић.

– Идеја да постоји надувавање података о смртности, није реална. Хтео сам да објављујемо иницијале преминулих, али нисмо јер би то било доказивање истине људима који нису при свести. Да ли заиста неко мисли да сви ови људи што раде, да је све то измишљено – рекао је Кон.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Српски телеграф/Република.рс, 1. 4. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

  1. Каква год да је била стварна намера, изазвана је паника и навала грађана на продавнице да купују огромну количину хране и других потрепштина.
    Редови су дугачки, а у некима од њих људи стоје близу једни другима …

  2. Placenici da izazovu haos ! Sve Srbin do Srbina. Kad nam adekvatno objasnite zasto nije bilo ovog svetskog izreziranog straha za vreme svinjskog gripa kada je bilo M I L I J A R D U zarazenih naspram sadasnjih MILION, onda ce vam jos po neko verovati

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading