Патријарх Иринеј јереју Вукашину Милићевићу: Забрана свештенодејства због презира према одлукама СА Сабора

Забрањујемо вам сваки јавни наступ, стављамо Вас под забрану свештенодејства и у надлежност Црквеног суда, пише у одлуци патријарха достављеној о. Вукашину Милићевићу

Архиепископ пећки
Митрополит београдско-карловачки
И Патријарх српски

АЕМ бр. 281
30. март 2020. године
У Београду

Пречасном јереју Вукашину Милићевићу
Београд

Пречасни оче Вукашине,

Ви већ дуже време, без Нашега знања, одобрења и благослова, иако сте клирик Архиепископије београдско-карловачке, наступате у јавности, односно у штампаним и електронским медијима и на друштвеним мрежама, при чему износите ставове супротне ставовима Светог Архијерејског Синода и Нас као Предстојатеља Српске Православне Цркве, а Вашег надлежног епархијског архијереја, не либећи се ни отворене, за црквену јавност саблажњиве, критике званичних ставова Цркве, па и Цркве као такве. Ви у ствари стављате своја умовања и мудровања изнад саборног ума Цркве, и то у име неограничене слободе, слободе која не може бити омеђена ни ауторитетом Светог Писма и Светог Предања ни ауторитетом светих Отаца.

O. Вукашин Милићевић у “Утиску недеље”, октобар 2019. (Извор: Снимак екрана)

Имајући у виду све Ваше поступке, при којима демонстрирате своју непослушност Нама као надлежном архијереју и непризнавање Устава Српске Православне Цркве и исказујете презир према одлукама Светог Архијерејског Сабора које су обавезујуће не само за клирике већ и за епископе, овим Вам забрањујемо сваки јавни наступ у усменом, писаном и електронском облику, стављамо Вас под забрану свештенодејства и у надлежност Црквеног суда Архиепископије београдско-карловачке.

АЕМ и ПАТРИЈАРХ СРПСКИ
ИРИНЕЈ

Прилози: релевантне одлуке Светог Архијерејског Сабора



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

17 replies

  1. Залутали пастир Вукашин…Да ли ће га Дух свети повратити из амбиса у који га гура амбиција или ће га самољубље одвести дубље у амбис, без повратка..?

  2. “кућо моја немој ништа радити, и то је корист, боља него кад све наопако направиш и сломиш“

    http://www.maxbunker.it/wordpress/wp-content/uploads/2013/02/TNT-170.jpg

    Са порастом висине и одговорност расте.

    Обрнуто је пропорционална штета лошег примера.

    А пример обавезује. Све.

    “4. И одговарајући Исус рече им: Чувајте се да вас ко не превари.”
    (Св. Јеванђеље по Матеју 24:4)

    Миломе Богу слава

  3. Zalutao u klir i teologiju k’o Pilat u Vjeruju.

  4. Све је то једна прелест-дружина новотарска – Григорије, Максим, Игњатије, Перишић, Перовић и комп. Ево данас на сајту једне епархије чланак о потреби враћања праксе самопричешћивања?!Учено безумље појединаца у мантијама! Лепо рече св. Козма Етолски – зло ће вам доћи од пре/учених!

  5. Слава Богу да је коначно бар једном од потписника срамне мајмунологије (петиције подршке Дарвиновој теорији, коју је предводио епископ Максим) забрањено свештнодејствије.

  6. Зашто Патријарх само селективно кажњава?
    Питајте га како је решио велике грешке које су направили амерички епископи? Њих тројица: Лонгин, Максим и Иринеј су (1)променили име “Српска православна црква у САД” у српске православне епархије (2) епархијска имања купљена и грађена од прилога православних Срба, пренели су на своја имена. А Патријарх је рекао како је све у реду и да су то Срби само надували.
    Лако му је било да казни о. Милићевића. Зашто чува владике који су отишли у јерес одавно?

  7. Ништа ме више не изненађује након што је извесни властодржац обесветио Свети архијерејски синод. Све што ваља у Српској православној цркви биће спутано, погажено, и кажњено, а све што је корумпирано и обесвећено биће уздигнуто. Но крај је близу фарисејима и ђавољем накоту. Чекамо долазак Господа нашег Исуса Христа који ће стати гуји на врат.
    Помаже Бог Оче Вукашине. Молимо се за Вас.

  8. Одлука је сасвим на месту, мада је требало одавно донети, јер овај лајавац (Гргурова и Максимова пудлица) се одавно одвезао са ланца па кидише без срама на Патријарха и на Синод. Међутим, он је само пудлица, док најодговорнији за овај хаос у СПЦ остају да и даље мешетаре и смућују словесно стадо Христово на духовну погибао.

  9. Већ раније сам приметио да је кликтање палца нагоре или надоле на овом сајту веома индикативно. То је повезано и са Антонићевим текстовима о другосрбијанцима. Он пише о видљивом делу леденог брега док се онај невидљиви управо бави кликтањем. Обично их нема када су теме релативно неутралне али се појаве када је суштински српски интерес у питању као нпр. поједине историјске теме или, као у овом случају, поткопавање Српске православне цркве. Ретко када имају храбрости да се јавно појаве и изнесу своје ‘ставове’ јер би тиме открили своју интелектуалну празнину, фрустрираност и патолошко психолошко стање које резултира у аутошовинизму.

  10. Па ево Попо ја ћу да се јавим именом и презименом додуше потпуно те подржавам само ми је жао што није кажњен и бискуп Гргур и још многи

  11. @ Милан Филиповић Вршац

    И ја се слажем са тобом али сам мислио на оне који кликћу палац на доле и подржавају дотичну персону. И ја бих проширио, надам се да ће то бити ускоро, и тамо се води интерна борба. Ја бих се чак вратио до владике Артемија…

  12. Podržavam postupak patrijarha!

  13. Свака Вам част, Ваша Светости! У ово време, када Цркву нападају споља и изнутра – прво у Украјини, па Црној Годи, а сад у Србији, у којој под плаштом “бриге” око вируса корона насрћу на Цркву Христову, па чак и нашег, у Хисту уснулог, блаженопочившег епископа Милутина – морамо се одлучно супроставити самовољи оваквих појединаца.

  14. Sramota je da se kazni covek koji nista teoloski netacno i jereticko nije rekao i napisao. Jos veca sramota je to sto NISU kaznjeni sexualni predatori Vukasinovic, Pahomije, Kacavenda, Filaret i ostali.

  15. @Milan Lazarević Više puta je govorio teološki netačne stvari.

  16. А зашто на Црквени суд не иду епископи Григорије, Максим и Игњатије који су одавно заслужили рашчињење? А пре свих идејни творци секте Атанасије Јевтић и Амфилохије? И зашто том Суду не подлежу следбеници њихове секте у Бг-Карловачкој? Значи да Синод СПЦ нема петљу да јерес пресече и искорени. То што ће се сад поједини у Београду притајити из страха за егзистенцију не значи да треба даље да се баве веронауком. Такође, зашто Патријарх није сменио Драгомира Санда и Владимира Вукашиновића ако против њих такође постоје разлози за смену или за суђење? Такође, ширење иконописачке секте Стаматиса Склириса нико ни не ставља на Дневни ред, а то је исто као и Дарвинизам ништа мање богохуљење.
    Свештеници и монаси који се јавно баве политиком, шта с њима? Како је уопште рукоположен нпр. Ненад Илић који није имао благослов за свештени чин од једног Патријарха Павла у кога “се куну” сви којима није по вољи садашњи Патријарх?

  17. Šta je to otac Vukašin “više puta govorio”, a što je “teološki netačno”?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading