Транспаренси интернешенел Немачка: Чланство др Волфганга Водарга стављено у „стање мировања“

Разлог су критичке изјаве лекара о мерама немачке владе у погледу кризе са вирусом корона. Водарг је дугогодишњи члан ове организације и члан њеног УО

Волфганг Водарг

(Sputnik.de, 31. 3. 2020)

Организација за људска права „Транспаренси интернешенел Немачка“ саопштила је да је чланство и све функције Волфганга Водарга ставила у „стање мировања“. Разлог су критичке изјаве лекара и бившег посланика Социјалдемократске партије у Бундестагу о мерама немачке владе у погледу кризе са вирусом корона. Водарг је дугогодишњи члан ове организације и члан њеног Управног одбора.

Водарг спада у најоштрије критичаре драстичних мера уведених ради сузбијања вируса. Он има „пуно право“ на критички став, у складу са правом на слободу мишљења, каже се у званичном саопштењу организације „Транспаренси“ објављеном у среду: „Ни дан данас нико са сигурношћу не зна хоће ли предузете мере бити успешне ни јесу ли биле неизбежне.“

Али за „Транспаренси“ је, каже се даље у саопштењу, неподношљиво и проблематично „што се ове критичке тезе, које између осталог садрже подметања да је реч о кампањи фармацеутске индустрије ради стицања профита“ шире преко радикалних медија. „Ти медији, који редовно износе теорије завере и антидемократске, делом и антисемитске предрасуде, од којих су неки наклоњени Алтернативи за Немачку (AFD, Alternative für Deutschland – немачка опозициона странка, нап. Стања ствари), толико су далеко од демократских уверења и начела нашег удружења да је свака сарадња с њима забрањена. Поред осталог и зато је Волфганг Водарг сврстан у поборнике теорије завере и у многим озбиљним листовима попут Тагесшпигела, Франкфуртер алгемајне цајтунга или Зидојче цајтунга.“

Водарг, уз то, ничим не доказује своје „оптужбе о злоупотреби застрашујућих слика које сервирају политички подобни медији ради скретања пажње јавности и њених политичких представника“, каже се у изјави заменика председника УО „Транспаренсија“ Хартмута Бојмера. „Аргументација која почива на голим претпоставкама и клеветама“ у „еклатантној“ је супротности с начелима организације. „Просуђивања и деловања на основу проверених информација и професионалних анализа“, каже се у саопштењу.

Водарг је специјалиста пулмологије, хигијене и заштите животне средине. Од 1994. до 2009. био je посланик у Бундестагу испред Социјалдемократске партије, где је председавао Одбором за етику и право у модерној медицини. Био је и заменик шефа посланичког клуба у Парламентарној скупштини Савета Европе и председавајући њеног Одбора за здравство.

У прилогу објављеном 7. марта у интернет часопису Мултиполар написао је поред осталог: „Потребно је изоловати паничаре“. У коментару је навео и следећу тврдњу: „Гунгула поводом короне нема утемељења ни у каквој нарочитој медицинској опасности. Она, међутим, лакомисленим и неоправданим увођењем карантина и других забрана наноси значајну штету нашим личним и општим слободама.“

Водарг је раније одбацио приговоре да шири недоказане теорије завере и са своје стране изнео приговоре да је циљ тих оговарања и клевета довођење у питање његове веродостојности.

Са немачког посрбило: Стање ствари

Прочитајте јошКатегорије:Посрбљено

Ознаке:, , ,

3 replies

  1. Свуда се користе исте методе дискредитације људи који имају критичко мишљење, људи се блате и називају екстремистима и антисемитима.

    Свиђа ми се

  2. Они у ствари намерно убијају старе људе овим, преко сваке мере, надуваним мерама изолације:

    In a German retirement and nursing home for people with advanced dementia, 15 test-positive people have died. However, „surprisingly many people have died without showing symptoms of corona.“ A German medical specialist informs us: „From my medical point of view, there is some evidence that some of these people may have died as a result of the measures taken. People with dementia get into high stress when major changes are made to their everyday lives: isolation, no physical contact, possibly hooded staff.“ Nevertheless, the deceased are counted as „corona deaths“ in German and international statistics. In connection with the „corona crisis“, it is now also possible to die of an illness without even having its symptoms.

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s