Елиот Енгел: Трампова администрација превише оштра према Приштини

Трампова администрација применила санкције због неукидања такси само неколико недеља након што је Куртијева влада преузела власт, каже албански лобиста

Елиот Енгел

Амерички конгресмен и један од најутицајнијих албанских лобиста у Вашингтону, Елиот Енгел, сагласан је да постоји више разлога због којих Приштина треба да укине таксе на производе из Србије и БиХ, али сматра да су САД економским санкцијама због неукидања те мере допринеле политичкој кризи на Косову.

Први разлог због којег Приштина треба да укине таксе је то што та мера „подрива могућност постизања споразума о нормализацији односа“, каже Енгел.

У изјави коју преноси приштинска Коха, Енгел, који је и председавајући Спољнополитичког одбора Представничког дома Америчког конгреса, каже да је поносан што је партнер свих приштинских влада и не навија за неку од страна на Косову.

Сматра, међутим, да је тактика актуелног америчког председника Доналда Трампа према Приштини „превише оштра“.

Трампова администрација је, додао је, применила економске санкције због неукидања такси „само неколико недеља након што је Куртијева влада преузела власт“.

„Уместо да подрже нову владу, која се суочила са пандемијом, да попуни редове својих агенција и наметне интерне процедуре, САД су допринеле политичкој кризи у Приштини због таксе уведене Србији“, навео је амерички конгресмен.

За њега су таксе легитимно средство, како каже, „суверене државе“.

Сматра да су САД требало стрпљиво да сарађују са сада одлазећом приштинском владом и да је овако строги приступ према, како каже, „младој демократији“, лош, а притисак који се због тога врши на Приштину „изузетно неуравнотежен“.

Уз опаску да „нешто није у реду са америчком политиком“, Енгел каже да би она требало да буде избалансирана према Београду и Приштини.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/РТС, 28. 3. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading