Влада Црне Горе: Због причешћа из исте кашичице грађани више не смеју на верске обреде

Са аспекта хигијене, а поготово са епидемиолошког аспекта, изузетно је проблематичан дио вјерског обреда у медијима у којима више лица приступају симболичном конзумирају хране користећи исти прибор за јело (кашичицу)

Извор: Побједа

Због данашњих (22. март) окупљања у више цркава у Црној Гори, Национално координационо тијело донијело је одлуку да забрани присуство грађанима вјерским обредима.

– Национално координационо тијело за заразне болести донијело је вечерас одлуку којом је ради спречавања уношења и ширења инфекције новог корона вируса, као и ради заштите становништва од ове заразне болести, обавезало привременом мјером све вјерске заједнице да своје активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији и да вјерске обреде у вјерским објектима обављају искључиво без присуства грађана саопштено је из НКТ.

Одлука је, како наводе, донијета на основу извјештаја надлежних служби безбједности према којем је само током данашњег дана широм Црне Горе око 1.350 лица присуствовало вјерским обредима као и процјене епидемиолога да ти скупови представљају у овом тренутку највећи епидемиолошки ризик.

– Ако је на неком од вјерских скупова само једно лице било преносилац Црна Гора се суочава са неконтролисаним ширењем вируса. Констатовано је да је са аспекта хигијене, а поготово са епидемиолошког аспекта у овим околностима, изузетно проблематичан дио вјерског обреда приказан данас у медијима у којима више лица приступају симболичном конзумирају хране користећи исти прибор за јело (кашичицу) – каже се у саопштењу.

Национално координационо тијело за заразне болести наглашава да није ријеч о затварању вјерских објеката будући да они остају отворени за свештенике, већ да мјера обавезује вјерске заједнице да обреде и остале активности обављају без присуства грађана.

– Суочено са новим изазовом ширења епидемије Национално координационо тијело на трагу своје одлучности и обавезности да примарни циљ буде заштита јавног здравља инсистира на досљедном поштовању свих наредби апострофирајући посебно мјере донијете прије два дана које подразумијевају забрану свадбених скупова и обављање сахрана искључиво у кругу уже породице – додају из НКТ.

Национално координационо тијело је и на данашњој сједници поновило своје чврсто опредјељење да је објављивање идентитета лица у кућној самоизолацији неопходно у ситуацији у којој се Црна Гора нажалост суочавала са недопустивим бројем кршења рјешењâ о кућној самоизолацији.

– Трагична искуства широм свијета показују да се од корона вируса највише оболијева и умире због недисциплине. Указујемо да нико због своје недисциплине нема право да угрожава друге и да је задатак сваког грађанина да буде дисциплиноване и да позива, подстиче и опомиње и друге на то. Национално координационо тијело поручује да је свако добродошао да помогне и допринесе напорима за очување здравља нације. У данима који слиједе свака рука подршке је добродошла. Због тога, позивамо да наставимо заједно, пуном снагом. Заједнички циљ мора бити заштита што више живота грађана Црне Горе – наводи се у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(Побједа, 22. 3. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Чуј – “прибор за јело”! Није се ЦГ власт уздржала да се поспрдно не изрази и не убоде СПЦ.
    Једно је прибор (за литургију, за узимање причешћа), а друго је прибор за јело.

  2. Наредба врховног овна

    Наредба врховног овна
    Радује милог мецену
    Нек муче црквена звона
    За нас власт нема цијену

    Како своме да се вратим
    Кад уљез се тамо шири
    Велики брат све нас прати
    Иза завјесе жбир вири

    Мајстор привида – кнез лажи
    У лице сад ми се смије
    Узалуд истину тражиш
    Јер за њу вријеме није

    Момчило

  3. ПОГЛАВАР Руске православне Цркве Кирил замолио је вјернике да се због епидемије привремено „уздржавају од посјећивања цркава“.
    Патријарх Московски и цијеле Руси поручио им је:
    „Уздржите се од доласка у свете храмове. Ово не бих никада изговорио да није преподобне Марије Египатске чији примјер сведочи да је могуће спасити се и без посјећивања храмова“.
    Патријарх Кирил је ово изговорио након литургије у московском Храму Христа Спаситеља.
    Русија има укупно 1.534 инфицирана коронавирусом.
    Две трећине су у Москви.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading