Епископ Григорије: Не кушајмо истом кашичицом Господа

Ја бих свакоме рекао „Не кушај Господа Бога свога, не кушај своју веру, не кушај Његову веру у тебе“, изјавио владика Григорије

Извор: Снимак екрана

Eпископ диселдорфски и целе Немачке Григорије, гостујући у емисији „Вече са Иваном Ивановићем“, поводом причешћивања верника СПЦ истом кашичицом рекао је да је званичан став Цркве увек следовати Христу и Јеванђељу.

„Ми смо некако чекали да добијемо инструкцију од нашег Синода, као органа који најбоље функционише у овом времену када не можемо да се састанемо као Сабор. Став Цркве би било оно што је донео Сабор, он се није састајао од маја прошле године и тешко је онда говорити о ставу СПЦ. Има тај став Синода који је доста широк и може се гледати из ове или оне перспективе. И као да има обостраног несхватања, између људи који гледају са ове или оне стране црквене ограде. Ја волим да та ограда не постоји – увек само говорио својим свештеницима и својим верницима да никада не осуђују оне који су изван Цркве.“

Владика Григорије је изнео и свој лични став, за који каже да је већ познат: „Ја сам затворио све цркве. Не зато што се плашим власти, ја мислим да је власт донела исправну одлуку у Њемачкој. Ми смо дужни да испоштујемо све што је власт овде предузела, а што је још важније – ја се са свим тим слажем, дакле не доводимо никога у опасност. Једино можемо да служимо и да се молимо као породице, као куће. Оно што сам ја покушао да кажем и што је мој кључни став – Христов пост на Гори, 40 дана, долази ђаво га куша и на сваку ђаволову кушњу (што би рекли Хрвати, наши сусједи) одговара ‘Не кушај Господа, Бога свога’. Никад не бих пошао од те ствари да ли кашичица може неког да зарази, причешће само по себи не може да буде извор заразе – али да ли може кашичица да буде преносник заразе… Ја бих свакоме рекао ‘Не кушај Господа Бога свога, не кушај своју веру, не кушај Његову веру у тебе’. Ако је Литургија за нас нешто најбитније и најсветије на овом свијету – а јесте, као сам живот – онда морамо некад да се одрекнемо најважнијих и најсветијих ствари, јер ово неће трајати вечно, ако буде трајало вечно онда је то Апокалипса и срешћемо се са Господом у оној вечности. Ако је тако како ја вјерујем и како каже св. Атанасије Велики – облачак је и проћи ће, онда се паметан човек склони кад наиђе облачак. То је мој став – или служимо Литургију у слави и чести, или је не служимо, али не зато што не волимо да је служимо, него на тај начин чувамо свог ближњег.“

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствари



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

16 replies

  1. Хвала брате Григорије. Твоје речи ме подижу

  2. Ја сам затворио све цркве……………………………………..
    ++++
    Свако данас, може да се издаје за епископа.
    А верно чедо епископа Атанасија, је посебна тужна прича.
    Жао ми је, свих оних који се са њим ” спасавају ”

    https://vidovdan.org/info/naucnici-ostali-u-soku-na-kasicici-kojom-se-pricescuju-vernici-0-bakterija/

    Спаси Господе народ Свој, и сачувај нас од оваквих вукова у јагњећој кожи.

  3. Распуди најамник стадо му поверено… Прескочи ограду кад вука виђе, прескочи ограду и отиде код ивана ивановића да се курјаче бесловесно… Радосно је оно стадо које ти, епископе диселдорфски, заобиђеш… Благословене су оне овце што разликују пастира од строгог чобана, таквијем овцама ни вук наудити не може, а ти, строги чобанине, како радио тако ти Бог помогао…

  4. “Несхва(ћен)тљив” и адекватан, истовремено,

    http://coferluster.com/wp-content/uploads/2018/11/Assault-vs-Battery-in-Texas-Law-scalia-blog-default.png

    Вишак овце, вишак брада.

    Праксис, за “kod komšije”. (kušati)  

    http://www.bileca.rs/djavo-stanuje-u-hercegovini/

    …”Нигдје се толико не псује као у Херцеговини и у Црној Гори. А псовке су ђавољи рјечник и ђавоље дјело. Како неко може да ти псује сису из које си задојен или поњаву на коју си испао из мајчиног стомака, и још да ти каже да је на њој раније ђаво спавао? Како неко може псовати таву на којој свети Никола прига приганице, када је он најзапречитији светац?…”, Страх од звона, 1991. године, Радослав Братић

    https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/08/57/a3/83/caption.jpg

  5. @ Верник
    Од свих твојих, до данас седам никова којима се представљаш на СС, данас си ипак требао колеги, да се захвалиш твојим омиљеним ником број 5, као Пастир.
    Имаш и пуно право на то, па зар његова вера у Оног ко је Пут, Истина и Живот није идентична твојој ?
    Остали твоји никови: Тата-Деда Ђоле-Обичан грађанин- Deda Djole-Посматрач, нису за твог колегу.
    И да поновим, жао ми је, свих оних који се са њим “ спасавају “.

  6. Ти си, Гргуре сврзимантијо, себе свргао још онда кад си молитвао са латинским јеретицима и којешта по Требињу чинио. Твоја човекоугодничка памет, као што показујеш, више није памет достојног православног епископа! Дај Боже да се опаметиш Господом !

  7. Позанто је да вино има лековита, антимикробна својства /бактерије и вируси/,
    научно доказано, праксом проверено.
    Вино се користи, у народној медицини за “заливање”, дезинфекцију рана.
    Познато је да и сребрео има иста таква лековита своjства, антимикробна
    /бактерије, вируси/ и да су црквени сасуди путири /чаше/ и кашичице, раније
    били сребрни.
    Познато ми је да све старе Цркве у Београду имају у својим ризницама
    сребрни прибор за причест – Путир и кашичица.
    На жалост, не користе их редовно, само о великим празницима, премда је
    раније била обавеза да се користе стално сребрни сасуди.
    Касније, када се развила технологија, коришћени су нерђајући материјали,
    а сребро одложено у храмовне/црквене ризнице.
    Погледајте само изложене сасуде за причест /и друге/ у Музеју СПЦ, и
    уверићете се у то.
    Племенитост сребра је у њеогвој лековитости – антибактеријсим, антицвирусним
    и антисептичким своствима.
    Злато је ”вредније” од сребра, али нема ова лековита свосјтва.
    Верници се причешћују Телом и Крвљу Исуса Христа, али природна, Богомдана
    лековита својства, мирис, укус и боја вина не исчезавају!

  8. Људи, ова прича о кушању у Новом Завјету (кад је сатана кушао Христа послије Крштења на Јордану на Гори Кушања), односи се на гријех славољубља (сујете, гордости), поред камења и хљеба (сластољубља, стомакоугађања) и власти и богаства материјалног свијета (властољубља, среброљубља). И то је прича о три главне страсти (из којих сва зла произилазе) и које уништавају палу човјекову природу. Какве везе има ова прича са Светим Причешћем у контексту кушања. Свето Причешће је Живот, а не сујета и није то кушање Господа, него храњење Животом и то пуних 2000 година…тако да је то потпуно профулан контекст у старту…нек то буде моје мишљење, можда и гријешим, али ако сам у праву, онда је ово катастрофа! Нека Господ суди! Амин!

  9. по размишљању владике ГРИГОРИЈА где се он труди да снисходи политици и “науци”требало би онда да од сада па заувек у цркви буде уведено правило да сваки причесник у будуће мора обезбедити уверење са инфективнога оделења о здаственом стању јер није једино КОРОНА преносива болест преко прибора за јело и других посуда

  10. ХИБРИДНИ КЛИРОИД
    Gregor von Varesch

    У питању је пројекат. Ставимо са једне стране медије који га експонирају. Са друге стране теме и садржаје за које им он служи. Па времена оглашавања итд. Имамо посла са школским примером полит-коректности у 100% концентрацији!

    Да је владајући глобалистички тренд формално дијаметрално супротан, нема проблема овај владика “свакој власти пре-подобан” би га запратио без проблема. Прича о свађи са Вучићем, о тешкој завади са било којом влашћу* је за његову имиџ-политичку представу коју игра. Не сутра, данас ће
    он стати уз Вучића и окренути леђа полит-опозиционој критици Вучића коју смо чули од њега. Само да му се да. Уосталом, и један и други су по пузла Матрикса. Немачки владика Григорије служи политичкој опозицији да политички парира Патрики, Синоду, Сабору (ма какви да су) у крајњој инстанци свима нама (ма какви да смо) – Српству.

    Циљ пројекта у који је увезен је (није га он цртао, нацртан му је!):

    – кидање СПЦ на позицију и (њега са његовим шабанима као) опозицију,

    – неолиберално моделирање СПЦ!

    – црквено легитимисање до сада црквено делегитимисаних теологија, идеологија, политика, група (дубоки екуменизам, глобализам, култур-марксизам, мигравионизам, LGBTQ итд. по списку Мочваре).

    Овај текући серијал са Клунијевим клоном се наставља до избора њега за патријарха за дубоку окупацију Србије! А после рапсодија у дугиним бојама. Са белом паном на његовој глави (ако је физички уопште буде носио као превејани модерниста) добили би хубридног клироида – укрштеног “Фрању”** и Далај Ламу !

    *) како је одговорио на Филозофком у Београду на моје питање шта би урадио по теми трибине “Транспарентност и отвореност у друштву” да је на месту српског патријарха?

    **) Франциско – папа кловн

  11. “Ако је Литургија за нас нешто најбитније и најсветије на овом свијету – а јесте, као сам живот – онда морамо некад да се одрекнемо најважнијих и најсветијих ствари:” – ????????!!!!!!!!!!! А шта ћемо после владико кад све прође, може вас неки неверујући упитати: “Објасните ми ви чудно обучени господине, чему ви служите? Болест је победила наука а не нека тамо причица. Шта је то уопште светиња? Шта ћете му тада одговорити? По вама владико, Корона је постала Бог.

  12. Жалосно је да један епископ не зна шта пише у св.Јеванђељу па изјављује ову неистину:

    “долази ђаво га куша и на сваку ђаволову кушњу (што би рекли Хрвати, наши сусједи) одговара ‘Не кушај Господа, Бога свога’”

    Јер Исус Христос на сва три кушања одговара другачије, а не исто како тврди Григорије.

    А и то што је Исус Христос рекао: “не кушај Господа Бога свога”, то је било на ђаволово кушање да скочи са висине храма, јер ако је Син Божији онда ће га анђели сачувати и узети на руке.

    Епископ Григорије не схвата да је то била врста кушања где би се на неки начин приморао Бог да учини чудо у беспотребној ситуацији која није на спасење душе, већ ради забаве.

    Али екуменисти су већ познати по извртању Христових речи, попут Његове првосвештеничке молитве у којој каже “… да сви буду једно …” чиме правдају своје екуменисање (заједничке молитве итд.) са јеретицима, секташима и другим отпадницима од Једне Свете Саборне Апостолске Цркве, јер те Христове речи се односе само на Његове верне ученике који су у потпуности прихватили Његово учење и Христос јасно каже: “Ја се за њих молим, не молим се за свијет”, али екуменисти то игноришу и “братиме се” са јеретицима (и осталим “свијетом”) док с друге стране шиканирају православне који се чврсто држе Христових речи и православне вере.

    Тако да није чудно што екуменисти траже изговоре, уз свесно манипулисање Христовим речима, само да би оправдали своје маловерје и кривоверје.

  13. Судећи по броју минуса на правоверне коментаре, на сајт се увукла ботина.

    Јадничак, не схвата да се ревност која је не по разуму разоткрива сама од себе чак и на оваквим тривијалностима.

    Мистер бот, ако си писмен и имаш своје мишљење, па макар и оно задато, напиши шта ти мислиш, уместо што злоупотребљаваш сајт.

  14. @ Don Quixote
    Судећи по броју минуса на правоверне коментаре, на сајт се увукла ботина.
    ++++
    Не један, већ екипни наступ.
    У организацији оног на челу са седам никова на СС
    Са великом породицом, са много унука студената, пријатеља и познаника.
    Уз помоћ екипе једног недељника за које се зна да су гласило оног несрећника у немачкој.
    И само њему расту плус коментари, а свима осталим негативни.
    Њега, кога неки знају и као писца мале књижице Митови српске историје
    Жао ми је, што му не могу помоћи.

  15. “Патријарх Кирил: Позивам вернике да не долазе у храмове, већ да се моле Богу у својим кућама како не би допринели ширењу коронавируса.”
    Дон Кишоте, по твојим схватањима правоверности Патријарх московски и целе Русије још је већи јеретик од нашег владике Григорија и треба га рашчинити и екскомуницирити, можда и спалити као што су чинили твоји узори из католичке Шпаније.
    Тешко нама у Србији са вама правослвним фарисејима и вехабијама (зилотима)!

  16. @Асклепијњ

    Јадна је памет која прави закључке као у твом коментару.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading