Његош у писму Јеремији М. Гагићу: Тесно ми отсвјуду (1846)

Ова крајност могла би лако неку побуну код нас учинити. Тесно ми отвсюду 

Петар II Петровић Његош (Извор: ppnjegos.org)

ЈЕРЕМИЈИ М. ГАГИЋУ

Цетиње, 16. јула 1846.

Ваше Високоблагородије,
Милостиви Господине,

У нас је ову годину суша да је такве не памти садашњи нараштај: њиве ни своја сјемена нијесу донијела, народ је цио без жита – ово је горе но куга. Скадарски паша од имена својега правитељства обећаје јавно свакојему Црногорцу дати жита на дар да се преране за ову годину, само који се Црногорац јавним противником своје власти покаже. Ова крајност могла би лако неку побуну код нас учинити. Тесно ми отвсюду.

Всемилостивјејше пожалованије мојега високога покровитеља на покупку жита ја ћу употребити на помоћ народа, па и све друго што узмогу; али ће то све мало бити, јербо је сунце спржило све и народ је без жита. Са душевном горешћу ово Вам соопштавам, налазећи неку утјеху у том што ће Вас, како мојега јединоплеменика, тронути моје лично стање.

С истинитим високопочитанијем чест имам назвати се

Вашега Високоблагородија
Милостивога Господина
покорњејши слуга
владика црногорски
П. П. Његош

П. П. У исти час дође глас да сабира паша скадарски војску многочислену да удари негђе на нашу Крајину. Поводом тога служи му неурожај Црне Горе. Посљедствија ћете овога разабрати каква буду. Ја само дужност себе постављам ово Вама објавити. – В. Његош.

***

Гагић, Јеремија Михајловић (1781, Претоке код Крагујевачке Груже – 1859, Млеци) – руски вицеконзул и конзул у Дубровнику. Као младић прелази у Аустрију: у Руми завршава основну школу, у Земуну се бави трговином. Враћа се у Србију 1806. и постаје писар у Правитељствујушчем совјету, али годину дана касније бива отпуштен из државне службе. Прелази у Влашку 1811. и ступа у руску службу. Титуларни саветник постаје 1813. године, а 1815. вицеконзул у Дубровнику. У Дубровнику остаје све до пензионисања 1856. године. Његош га сматрао особом од великог поверења, па је код њега оставио свој тестамент.

Извор: „Петар II Петровић Његош: Сабрана дела“ (електронска верзија)



Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , ,

Оставите коментар