Никола Маловић: Литургије на Васкрс

„А хоћете ли да будете снисходљиви и за Васкрс?“ – упитао сам мени иначе веома драгог свештеника. „Бог ће се за све побринути“, казао је

Никола Маловић (Фото: Матија Крстић/Лагуна)

Данас сам разговарао са једним нашим старим и уваженим свештеником. Питао сам зашто су литургије, без најаве, у минулу недељу почеле уру раније, зашто без народа у цркви (а што није могао по човјек на размак од 2 метра?), или што није било народа у порти, на размаку од 2 метра?

Добио сам, знаш сине, дипломатске одговоре, а на питање како су могли људи из Србије да учествују на литургијама по портама, одговорио је да је то Србија, а да је познат статус СПЦ у Црној Гори. И додао: „Црква је увијек била снисходљива према власти.“

„А хоћете ли да будете снисходљиви и за Васкрс?“ – упитао сам мени иначе веома драгог свештеника. „Бог ће се за све побринути“, казао је.

Мени је да замислим Васкрс без мора народа око сваке цркве незамисливо.

Уколико наша црква, праштајте ако гријешим, буде према Влади Црне Горе снисходљива чак и на Васкрс, плашим се да могу/можемо сањати литије с почетка године, тј. вријеме када Српска православна црква није била толико снисходљива. И откуд одједном толика снисходљивост?

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Николе Маловића)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

8 replies

  1. Брате Никола, не грешиш ништа!

    И 5 људи по цркви је срамота, камоли распуштање епархије или обесвечивање-спрдање са Тајном спровоџењем секуларистичких дезинфекционих бајања. А имамо и оне, неолибералне клирике, теологе и хришчане који не спроводе секуларистичка бајања силом, него бајају полит-коректно радо и приљежно по својој поквареној вери.

    Није проблем да нас гоне и скидају главе Христа ради. Проблем је да одустајемо да нас гоне Христа ради. Проблем је да се саглашавамо са трансфером црквене власти са Цркве на секуларног кардинала Кона!

  2. У Украјини безбожна власт, по свему иста као монтенегринска већ преко председника и из свих државних медија припрема, пре свега канонску Цркву за – “Пасху,тј. Васкрс дома”. А ево шта на то одговарају православни:
    Нужно выходить на Пасху, не бояться. Под наши храмы, даже если не будут пускать. Можно и просто на площади, если найдется смелый священник, который готов будет служить для Церкви даже на площади. Нельзя отдать Пасху на растерзание диаволу! ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

  3. Уважени г. Никола, нема простора нити оправдања за Ваша питања и дилеме. Трпљење, стрпљење и осмовјековна мудрост наше Цркве су потврђени кроз вјекове. И, као што то моћно свједоче садашње молитве и литије у Црној Гори, очувани су у свој својој чистоти до наших дана. “Јер нестрпљење није супротност стрпљењу, већ мудрости… Нестрпљење је почетак сваког краја. Нестрпљење је оно самоубилачко српско `бунтовништво без разлога`”. (Св. Николај Српски). Оно што би и Цркви и нашем народу најмање требало и користило је да окупационој власти у Црној Гори дамо повода за нападе везане за корона вирус. Све наше литије су тамо гдје су и биле, а све наше молитве и протести су сваким даном све моћнији и већи. С Божјом помоћи и ова пошаст ће проћи, а проћи ће и овај најгори од свих окупатора. Јер, усудио се да удари на стуб и тврђаву Истине, на Цркву Бога Живога.
    Не дамо светиње, које славе Божије име!

  4. Е мој Бајо ововјековни,чисто сумњам да би те у твом губитничком колаборационизму са безбожним властима подржао не само бунтовни и нестрпљиви Бајо Пивљанин, чијим се именом китиш, него ни Преподобни и Светитељи наши, почев од Светог Симеона и Саве до Владике Николаја и Севастијана Дабовића, када би чули да су цијена мира и сигурности који се трудиш да обезбиједиш прије свега себи и своме свештеничком сталежу – катастрофално нарушавањеЦрквеног поретка, неодржавање богослужења, прије свега Свете литургије и укидање Цркве као литургијске заједнице, одстрањивањем вјерног народа са служби Божијих и његовим лишењем Светих Тајни Христових. Такву срамоту ни Саборна ни наша помјесна Црква не памти ни под Арапима и Турцима ни под фашистима ни под комунистима.

    Не дај Боже, да се на онима који Св. литургију буду служили само за себе и који Св. Причешћа буду лишили народ вјерни над којим их је Господ поставио да га напасају као прави пастири, поготову за најсветији празник хришћански Васкрс, морадну остварити ријечи пророка Језекиља:

    “Реци пастирима: ’Говори Господ Бог: Тешко Израиљевим пастирима, који напасају сами себе! Зар не би требало да пастири напасају стадо? 3 Једете сало[a], облачите се вуном, и приносите на жртву утовљене овце али не напасате овце. 4 Слабашне не јачате, болесне не лечите, повређене не завијате, одлутале не враћате, изгубљене не тражите, него охоло господарите над њима. 5 И како нијесу имале пастира, раштркале су се, и тако раштркане постале плијен свим пољским зверима. 6 Моје овце лутају по свим горама и на сваком високом брду; расијане су моје овце по цијелој земљи, и нико не пита за њих, нити их ико тражи. 7 Зато, пастири, чујте ријеч Господњу: 8 Живота ми мога, говори Господ Бог: Зато што су моје овце, немајући пастира, биле опљачкане, те су постале храна свакој пољској звери; и зато што моји пастири не хају за моје овце, него сами себе напасају, а не напасају стадо; 9 зато, пастири, чујте реч Господњу: 10 Овако каже Господ: ево ме против пастира̂; држаћу их одговорнима за моје стадо, и нећу им више дати да напасају стадо. Пастири неће више напасати себе, јер ћу ја избавити своје овце из њихових раља, и више им неће бити храна. 11 Јер говори Господ Бог: Ја, главом, ћу потражити своје овце и старати се о њима! 12 Као што се пастир стара о раштрканом стаду кад је међу њима, тако ћу се ја старати о овцама и избављати их из свих мјеста где буду расијане у дан кад се надвију облаци и густа тама…”

  5. Светосавац
    “Нестрпљење је очито показани недостатак вере у Бога и у себе. Нестрпљење је малодушје и маловерје. Нестрпљење је узрок сваком разочарању” (Св. Николај Српски).

    Што би Подгоричани рекли, ваш текст је обично вељање, себичност, нестрпљивост и непромишљњност.

  6. @ Бајо Пивљанин

    Текст који цитирате (овде) није написао св. владика Николај него Д. Бокан.

    Са истог сајта:

    Милош Павловић

    Овај текст није писао Свети владика Николај Србски, већ Драгослав Бокан. Те Вас молим да то исправите. Годинама се већ грешком тај текст преноси од сајта до сајта са потписом Св. владике Николаја.

  7. Хвала! Жао ми је због погрешног цитирања, преварен сам. У мојем дијелу текста нема измјена.

  8. Понекад ни велика обазривост не може да вас заштити од интернет загађења. Духовне поуке и текстове са интернета користио сам само са сајтова наше Цркве и са сајта Растко. Овај, из кога сам цитирао дјелове приписане Св. Николају Српском, преузео сам са https://www.starhangelmihailo.com/pravoslavlje/duhovne-pouke/, са сајта цркве Св. Архагела Михаила, Брнаби, Канада.
    Још једном се извињавам уредништву и читаоцима.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading