Синод СПЦ: Нико се не причешћује принудно већ добровољно

Неразумно је и крајње злонамерно очекивање да ће сама Црква ускратити својим верницима оно што је за њу и за њих најважније и најсветије – свето Причешће

У трећу недељу Часног и Великог поста (Крстопоклону) у свим храмовима Српске Православне Цркве служена је света Литургија, при чему су поштоване све инструкције предвиђене за заштиту од вируса ковид-19 (у храму не више од пет особа, верници испред и око храма са прописаном удаљеношћу једног од другог и тако даље). Појавили су се, међутим, незвани гости из познатих анти црквених и антисрпских кругова, да би у резултату њихови и њима склони медији кренули у оркестрирану клеветничку хајку против Српске Православне Цркве.

Дотични грађани (не можемо, нажалост, да кажемо дотична господа) оптужују нас, наиме, што вернике причешћујемо из исте Чаше, на традиционални начин који се примењује ево већ две хиљаде година. То проглашавају кршењем обавезујући инструкција државних власти, што је чиста лаж будући да се држава не бави нити може да се бави садржајем и начином вршења свете Литургије и других црквених богослужења. То је искључиво ствар интерног или аутономног црквеног поретка и законодавства, које држава прихвата као валидно, легитимно и легално у јавноправној сфери.

Нико се, уосталом, не причешћује принудно већ добровољно. Неразумно је и крајње злонамерно очекивање оних који нити долазе у цркву нити се причешћују да ће сама Црква ускратити својим верницима оно што је за њу и за њих најважније и најсветије – свето Причешће. Притом поново апелујемо на све наше вернике да доследно и одговорно примењују све мере прописане за овај тешки период, посебно да у свете храмове улазе ради молитве и благослова појединачно или у групама до пет душа, за време богослужења у великим храмовима у више дозвољених група, али са што већим растојањем међу њима, а и када прате свето богослужење стојећи напољу, под отвореним небом, да се не окупљају у групе веће од дозвољеног броја и растојања једних од других унутар сваке групе и између разних група.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода

Опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 23. 3. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

  1. У овом тексту се каже да извесни грађани оптужују цркву “што вернике причешћујемо из исте Чаше”

    Није Чаша проблем.
    Проблем је кашикица. Нико не може знати ко је од причесника заразан. Довољно је да је ЈЕДАН заразан па да сви после њега буду такође. Постоји више решења :

    – После сваког причесника обрисати кашикицу убрусом натопљеним алкохолом (упутство руског патријарха за све руске цркве и манастире).

    – Предвидети већи број кашикица тако да сваки причесник добије Свету тајну чистом кашикицом.

  2. @Тата
    Проблем је у колосалном незнању и уједно умишљености неких граџана, њиховом пачању у ствари о којима немају појма и самопозваности да “решавају” проблеме тамо где их нема.
    Нико вас не вуче за уши у цркву. “Кашикицама” и убрусима се по својој вољи играјте код својих кућа, храмове (као и обично) заобилазите у широком луку – и решен проблем.
    А нас остале оставите да се на миру молимо и причешћујемо како ред и обичаји налажу.

  3. @Тата

    Ако се заиста бринеш за здравље твоје деце, онда да би им дезинфиковао кашичицу морачеш да је држиш 30+ минута у 96% алкохолу. Тако да рускомодернистичку дебилану о умакању кашичице за Причешче у 70% алкохол па брисање убрусом остави за дебилизовану децу новог глобализма.

    Даље, ти неолиберални хришчани, теолози, клирици – у својој мож мислити бризи за светињу живота, читати то као бризи за њихову гузицу – у својим праксама не испоштују нигде у олтару, храму секуларне пропозиције, процедуре и стандарде. Бајају само своје рационалистичке бајалице поседнути од коронодемона!

    Суштина је да се црквени неолиберали подвлашчују секуларном свештенству као што је за ове прилике одреџен секуларни кардинал Кон. И желе да подвласте друге.

    А добичете од нас оно што овде нечемо изречи из разлога пристојности!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading