Nature: Корона вирус код слепих мишева у Кини показује потенцијал преласка на човека (2015)

Доносимо превод сажетка чланка о корона вирусу из научног часописа Nature од 9. новембра 2015.

Суштина овог чланка јесте да укаже на ризике преноса болести са врсте на врсту. Један од разлога који овај вид преноса омогућава јесте постојање ортолошких гена, тј. гена које делимо са другим врстама а проистичу од далеког заједничког претка. Сходно томе, на нашим и ћелијама других врста постоје рецептори (протеини) који су исти или слични по садржају или облику. И ти заједнички протеини нас излажу заједничком ризику. Вирусима.
И. П.

A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses shows potential for human emergence

Nature Medicine, published online 9 November 2015

Сажетак:

Појава акутног респираторног синдрома вируса корона SARS-CoV и средњоисточни респираторни синдром MERS-CoV појачава слутње опасности преласка сличних вируса са других врста на човека. У овом чланку изучавамо потенцијал заразе вируса налик SARS-у, конкретно SHC014-CoV, који тренутно циркулише у популацијама слепог миша Rhinolophidae на територији НР Кине. Користећи SARS-CoV реверзни генетски[1] систем, створили смо и окарактерисали химера вирус[2] са спајк протеином[3] из SHC014, надограђеног на SARS-CoV основу, прилагођеног за употребу на мишевима[4].

Извор: Nature.com

Резултати показују да група 2б вируса са спајк протеином из SHC014 на вајлд-тајп[5] основи могу успешно да искористе неколицину ортолошких[6] рецептора људског ангиотенсин-конвертујућег ензима 2, ефикасно реплицирају у људским примарним плућним епителним ћелијама, и достижући in vitro титер[7] еквивалент САРС-кова. Такође, in vivo експерименти[8] показују репликацију химера-вируса у плућима мишева са значајном патогенезом. Евалуација постојећих имуно-терапеутика и профилактика за САРС показали су се неделотворним: антитиела[9] као и вакцине нису успели да неутралишу и заштите од заразе која је садржала спајк протеин. На основу наших анализа, синтетичким путем смо створили рекомбинантни вирус SHC014 са високо поузданом репликацијом, како in vitro, тако и in vivo. Наш рад указује на висок ризик повратка SARS-CoV типа вируса који тренутно циркулишу у слепим мишевима.

Приредио, посрбио са енглеског и примедбе написао: Др Илија Пјешчић


[1] Реверзна генетика: Процес у коме се издваја појединачан ген или група гена, усађује у нови организам са циљем да се одреди њихова биолошка функција. Овај метод такође може да се користи за производњу вакцина.

[2] Химера вирус: Нови хибридни микроорганизам створен спајањем фрагмената нулеинских киселина од два или више микроорганизма, од којих бар два фрагмента поседују гене неопходне за репликацију.

[3] Спајк протеин: Трансмембрански протеин који се састоји од великог броја амино киселина. Препознаје и веже са за ACE2 рецептор здравих ћелија. Након везивања, променом свог облика доводи до утапања вируса у структуру ћелије.

[4] Употреба мишева: У реверзној генетици се део генетског материјала уреди тако да се протеин веже искључиво за протеине карактеристичне за једну врсту, у овом случају мишеве.

[5] Вајлд тајп: Просечна јединка популације. Простим речим, ако ухватите врапца из природе, он је вајлд тајп. Врапци које сте држали у кавезу нису вајлд тајп.

[6] Ортолошки гени: Гени који се налазе у различитим врстама, са заједничким предаком и очуваном функцијом.

[7] Virus titer: Минимална концентрација вируса којом изложена ћелија може да се инфицира.

[8] Инвиво експерименти: Спроведени над живим бићима, у овом случају мишевима.

[9] Антитела: Протеини који су синтетизовани за интеракцију са специфичним протеинима, тј. рецепторима.


Прочитајте још



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

27 replies

  1. ОК. Значи уочена је једна особина која релативно лако може да се искористи да се од корона вируса из слепих мишева створи биолошко оружје. О томе сам иначе већ коментарисао. Све те бројне лабораторије у САД и раде на стварању биолошких оружја. Ово није никакав доказ да је вирус спонтано постао опасан по људе, напротив. Пре ће бити да је биолошко знање злоупотребљено.

    Како сам коментарисао на страним сајтовима треба поново (у самоизолацији) прочитати романе Курта Вонегата “Колевка за мацу” и Мајкла Крајтона “Андромедин сој”. Корисно је за разумевање злоупотребе науке.

  2. Наравно, чињеница да су слепи мишеви једини сисари који лете помаже у идентификацији ортолошких гена.

  3. Како је он сам предложио овај текст, постављањем у оригиналу на сајт @стањествари, волео бих да поштовани господин @Дубињин у коментару укаже на ” пар експлицитних” реченица… Радујем се могућем коментару, и унапред захваљујем…

  4. @ Zoran Nikolic (zemljak)

    Ja sam pomenuo tih par eksplicitnih recenica u Abstract-u koji sam objavio u korona-blogu. Tu sam samo izbacio par visoko-strucnih izraza koji ne uticu na sustinu. Cestitam autoru teksta koji je brzo reagovao (mozda nezavisno od moje preporuke) i osvrnuo se na pomenuti tekst (interesantno je da sam taj naucni Abstract poslao pre nekoliko dana ali izgleda da je bilo rizicno da se objavi). Ubrzo cu seljackim recima ukazati (po mom misljenju) na tih par eksplicitnih recenica. Ne damo svetinje!

  5. @Иван Лукић
    Чланак посве потврђује да вирус није настао природним начином, рекомбинантни химера вирус је синтетизован… Истицање ортолошких гена не може да замагли и искриви белоданост злоупотребе и остварене зле намере…
    Захвалност за Ваше коментаре..

  6. @Зоран Николић ( Ваљево ) тврди: “…Како је он сам предложио овај текст, постављањем у оригиналу на сајт @стањествари, волео бих да поштовани господин @Дубињин у коментару укаже на “ пар експлицитних“ реченица… Радујем се могућем коментару, и унапред захваљујем…“.
    Ја јесам стар и забораван, али ипак толико не могу да заборавим – ово је умоболна тврдња @Зоран Николић-a ( Ваљево ):. Са постављањем тог текста немам стварно било какву везу, и то Редакција може лако да провери поређењем ИП (IP) адреса: моје, и оног ко је тај текст поставио. Жао ми је за @Зоран Николић-a ( Ваљево ): нисам ни у стању, ни вољан да указујем на присуство било каквих “ пар експлицитних“ реченица. Нађите неку другу жртвицу за своју сумануту дискусију о пореклу овог вируса.

  7. @Popo,
    Праштајте, поштовани, на мојој брљивости, ненамерна је… Радовање и захвалност на Вашем будућем писмену остају, њима се са намером препуштам, праштајте…

  8. Искрено Вам се извињавам @Дубињин што сам ненамерно забрљао у навођењу надимака (nick – ova) и узнемирио Вас, увредио и повредио. Верујем да старост и заборав нису однели праштање.

  9. @Зоран Николић (Ваљево): Схватам,humanum errare est diabolicum est perseverare. Ali, kад сам већ грешком увучен у ово – ево вам, уместо суманутог прежвакавања о томе ко је у којој лабораторији и где “направио” SARS-CoV-2 да би напакостио/оштетио “другу страну”, један користан савет: London School of Hygiene & Tropical Medicine организује кратак, бесплатан, за све отворен онлајн семинар ( COVID-19: Tackling the Novel Coronavirus What is COVID-19 and how might the outbreak affect you? Find out more about coronavirus and explore its worldwide implications). Детаљи и пријава (курс је у току, али се још можете укључити, а то нарочито важи за лекаре међу вама): https://www.futurelearn.com/courses/covid19-novel-coronavirus?utm_campaign=fl_march_2020&utm_medium=futurelearn_organic_email&utm_source=newsletter_broadcast&utm_term=200310_GNL__0030_&utm_content=course05_copy&fbclid=IwAR0jNll9Yp0VqwzYDfN1MA5YTSluwwzZQHg6dVptOwpcSKtgVF-QtKCwqXI&utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=94a7072063-briefing-dy-20200324&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-94a7072063-45071770

  10. @ Zoran Nikolic (zemo)

    Vrlo koncizno u pogledu ‘eksplicitnih recenica’ – zadrzacemo se samo na Abstact-u (ima i u tekstu) koji je dr Pjescic preveo na srpski pa cak I laik moze izvuci logican zakljucak. Jedna recenica je sa ‘…створили смо и окарактерисали химера вирус…’, druga je sa fusnotama (6), (7) I (9). Takodje, ‘синтетичким путем смо створили рекомбинантни вирус SHC014 са високо поузданом репликацијом, како in vitro, тако и in vivo’.
    Znaci, ekipa je stvorila himera (nesto kao ‘frankenstajn’) virus koji mehanizmom koji je dr Pjescic objasnio prenesen na misa (isto bi bilo I u slucaju coveka) I tu se pokazao ‘uspesan’. Autori kazu da za tako nesto trenutno nema odbrane I da je veliki rizik (po ljude) ako bi se preneo sa slepih miseva.

    Sada je pitanje zasto je bilo potrebno da se ovaj eksperiment uradi I to bas na virusima kineskih slepih miseva. KInezi su jeli te slepe miseve hiljadama godina I nije poznato da se ikada desio prenos virusa na coveka. Ovim eksperimentom je to postalo moguce. U ovom svetlu se moze pretpostaviti I nastajanje ‘pticijeg’ I ‘svinjskog’ gripa. Iz Lukicevih komentara se moze naslutiti siri kontekst I sta se desavalo posle ovog clanka.

    Na kraju treba reci da je Nature casopis #1 u svetu, sa clancima podloznim rigoroznoj recenziji tako da se svuda prihvaceno da je sve objavljeno 99.9% tacno. Interesantno je takodje, da se i ovde I na drugim mestima uvek pojavi neki preterano nervozni Laki citalac koji sve ovo prihvati licno, malte ne kao licni napad na njega/nju, I okvalifikuje ovakve diskusije ‘sumanutim’.

  11. Срђа Јанковић је синоћ на ТВ рекао да се не зна преко које врте је вирус са слепих мишева прешао на људе. Таква врста и не постоји уколико је вирус добијен генетским инжењерингом. Генетски код вируса је најједноставнији у природи. Нема ништа што би се тако лако могло прилагодити потребама биолошког оружја. Много је теже идентификовати надлежност неког дела ДНК, за неку специфичну особину, код комплексних организама као што је човек. Да би ви могли генетским инжењерингом да бирате боју очију вашег детета потребно је више технологије него што је данас могуће, то је још увек научна фантастика. Али вирус није тако тешко декодирати и мењати.

    Интелектуалци су најповодљивија и најнеморалнија категорија грађана у сваком друштву. Они су ти који својим причама дају позадинску подршку сваком режиму. Предлажем један мисаони експеримент. Замислите да је све оно што су причали Ђинђић, Коштуница и ДОС братија, потпуно идентично, од речи до речи, причао неки неквалификовани радник. Да ли би превара прошла? Наравно да не би. Јер превара се и заснива на томе да њу реализује неко ко је универзитетски професор, филозоф, интелектуалац… Користи се особина популуса да верује “ауторитетима” који у ствари и нису никакви прави ауторитети него обични преваранти у служби власти или преваранти који намеравају да сруше једну власт како би се они сами докопали власти. У Србији је изведена прва револуција интелектуалне класе у свету. Интелектуалци су добром пропагандом, уз огромну помоћ западних непријатеља Србије, успели да преузму власт и да све ресурсе друштва ставе у функцију интелектуалне класе. Сви они који су остали без посла, и који ће тек остати без посла, су насели причама превараната који су сада једини у српском друштву који имају сигурна примања – интелектуалцима. Зато Вучић њима повећава плату, да их купи, јер он зна да они имају велику способност убеђивања масе. Њему не требају интелектуалци који ће да га критикују. Њему требају интелектуалци-лекари који ће да се построје иза њега док он уводи ванредно стање. Није то његов начин да оствари доминацију, то је само извршавање препорука “струке”. А њима итекако одговара да стоје иза њега док уводи ванредно стање јер тако они добијају на значају, а богами добијају и паре у виду повишице. Ако би питали војнике шта је најважније у једном друштву они би рекли – одбрана. Ако би питали просветне раднике они би рекли – образовање. Ако би питали лекаре они би рекли – здравље. А сви у ствари хоће само што већу плату.

  12. @Popo
    Једнако мислимо и осећамо, поштовани…
    @Иван Лукић
    Сведочимо заједно безобалну празнину ” интелектуалне” баналности, малограђанску неподношљиву лакоћу (не)постојања…
    Остављам коментар на једноме месту као означење сродности у духу и мислију… Свако добро Вам желим… Ако сам ћорсокачио коментарисање због грешке у надимцима, праштајте и не замерите…

  13. DIDIER RAOULT – Discussions are going on between French people or even between Parisians. But Paris is completely out of touch with the rest of the world.

    Take the example of South Korea and China where there are no more cases. In these two countries, they decided a long time ago to do tests on a great scale to be able to diagnose infected patients more quickly. It is the basic rule in dealing with infectious diseases.

    But we have arrived at a degree of madness where doctors in television studios do not advise diagnosing the illness, but tell people to stay shut up at home. That is not medicine.

    https://thesaker.is/interview-with-professor-didier-raoult-in-the-parisien-newspaper-22-march-2020/

  14. Ево како сам ја, који нисам по образовању микробиолог, схватио ову тзв. “пандемију”, која је можда и напад биолошким оружјем.

    За случајеве где је већ испољена тежа клиничка слика постоје лекови који нису много скупи и који успешно лече – комбинација хлорокина (за маларију) и антибиотика за упалу плућа. Претпостављам да је у овој комбинацији хлорокин јефтинији лек.

    Вакцина је врло проблематично решење а Кон нас је већ једном разочарао када је купљено неколико милиона вакцина након што је епидемија, које није ни било, прошла. Све то смо ми платили, а неко је вероватно и лепо профитирао, бар произвођач вакцине а можда и неки посредници у набавци.

    Моје приватно искуство са вакцинама је веома лоше. Пре 20 година сам се вакцинисао против сезонског грипа. Након тога се моје опште здравствено стање знатно погоршало. Тада није било јавних сумњи у ефикасност вакцине и чињеница везаних за њену штетност. Сада знам да вакцина против сезонског грипа има ефикасност од само 30-60%. Зашто би се популација масовно вакцинисала вакцинама које нису сасвим ефикасне а још, поврх свега, могу бити произведене методама које значајно могу и да угрозе здравље? Пошто вакцине за сезонски грип не обезбеђују дуготрајну заштиту, свако би морао да се вакцинише сваке године! И сваки пут да се излаже ризику да можда страни произвођач није намерно убацио нешто опасно у вакцину што дугорочно штети здрављу. Ако су странци могли да направе светску кампању клеветања Срба, да уништавају нашу економију санкцијама и на крају да бацају бомбе са осиромашеним уранијумом на нас, зашто би им било тешко да нас трују штетним вакцинама?

    Има доста вирусних инфекција за које није могуће стећи природни имунитет (рецимо Денга грозница код реинфекције има још горе симптоме). За нас је важније да ограничимо комуникацију са нашим западним непријатељима који могу да нас нападну биолошким оружјем а не да се препадамо због инфекција које прате људску врсту од неног постанка.

  15. @Иван Лукић
    Хвала за овај коментар – злата вреди!
    Ваше искуство са сумњивим вакцинама, чије сте последице и сами осетили,
    не може никаква струка, у лику проф.др Кона или др проф. др Радовановића
    и њима сличних лобиста НОВАРТИС/НАТО вакцина и проданих душа, да
    оспори или побије.

    Сада, када су испрепадали старе преко 65 година, не дозвољавају им чак ни
    шетњу једном дневно, бар колико кућним љубимцима – пашчадима, насилно ће
    их приводити на обавезну вакцинацију.
    Полиција их јури када су у прекршају изласка из кућа /по потреби/, јуре их као
    шинтери агресивне псе луталице, тако ће их, гонећи их као стоку на заклање,
    јурити и приводити на обавезну вакцинацију НОВАТРИС/НАТО вакцинама које
    протежирају лобисти, попут проф.др Кона, проф.др Радовановића и осталих
    ***** ****** *****.
    Не покушавају, чак и не помињу обнову рада Института Торлак, да се производе
    домаће вакцине и серуми, јер је становнишво Србије /и не само Србије/ жртвовано
    као заморци за испитивање in vivo НОВАРТИС/НАТО вакцина и лекова за корона
    вирус.

  16. Гос професоре Др Драгане Славнићу,
    Велику сте нам част указали раскринкавши ту неке “продане душе” које ће нас, као што кажете, ускоро приводити на обавезну вакцинацију.

    Када, где, како ?
    Будите добри, умирите нас

  17. Ко је крив, ко није, ко планира да кога, када. где и зашто треба истребити… е, моји љубитељи теорија завера….
    Него, у Србији не постоји могућност интернет комуникације са лекарском професијом, па вам један матори доктор са Запада шаље линк са најрелевантнијом литературом о клиничким и дијагностичким аспектима корона-вирус обољења. Тај линк (списак најновијих релевантних публикација) https://ucsf.app.box.com/s/2laxq0v00zg2ope9jppsqtnv1mtxd52z
    је саставио др. Sachin J. Shah @sachinjshah и објављен је на Medscape-у:
    https://www.medscape.com/viewarticle/927535?nlid=134671_5403&src=wnl_dne_200326_mscpedit&uac=26169FN&impID=2324711&faf=1 .
    Ако се неко од вас најзад уморио од анализа завера и почео да долази к свести – нађите времена и проследите горњи линк неком српском доктору који сада лечи оболеле од те болести, може му више користити од ваших сомнамбулизама.

  18. @ lekar

    Da li smatrate clanak u Nature Medicine jednim od ‘somnambulizama’? Jedan prethodno rece ‘sumanuti(zam)? Kisindzera su svojevremeno nazivali paranoikom jer je stalno pominjao ‘rusku opasnost’. Rekao je – ja mozda jesam paranoik ali to jos uvek ne znaci da mi oni stvarno ne rade o glavi.
    Ako smatrate da je ovo samo tema za dokone ljubitelje ‘teorija zavera’ onda mora da ste juce pali s Marsa ili prespavali poslednjih 50ak godina. Mozda je Dzejmi Sej bio u pravu (barem za neke) kad je rekao – slobodno bombardujte Srbe, oni ce i tako sve za godinu dana sve to zaboraviti.

  19. Ево овде можете да прочитате како функционише мафија која води западне државе, у овом случају Француску. Не желе лек, него све усмеравају у правцу вакцине и финансијских превара везаних за вакцине. Спрега државе и великих светских фармацеутских монопала.

    https://thesaker.is/why-france-is-hiding-a-cheap-and-tested-virus-cure/

  20. Велики брат није могао да створи мит о “пандемији”, да га надувава уз помоћ корумпираних медија, и на крају да нам уводи ванредна стања која служе да криминалци постигну “доминацију пуног спектра”, са познатим сојевима Корона вируса, јер познати сојеви су описани и нико није због њих никада до сада правио панику. Вирус је морао да буде нов сој, ради веродостојности. И они су га направили.

    А чињеница је да и стари, добро познати сојеви Корона вируса, који изазивају само веома благе симптоме прехладе, ако се рашире у популацији неког дома за стара лица, направе помор. Јер стари људи су већ близу провалије. Потребна је сасвим мала провокација да их гурне преко литице.

  21. @ Лекар. Хвала. Прослеђено.

  22. Погледајте овај снимак, како доктори лече респираторне инфекције! Тако да пацијент умире од тровања лековима, а не од вируса. Још пре 20 година сам читао опширан текст у коме се износе подаци да у САД годишње умире више пацијената од погрешног лечења него од кардиоваскуларних болести и карцинома (тзв. јатрогени узроци). Лекарима је једноставније да накљукају пацијента хемијом него да ризикују да сутра неко каже да нису ништа покушали. Ако умре од тровања лековима нико не може да докаже немар лекара. Како сам ја био наиван пацијент, ја сам мислио да је још од Хипократовог времена правило било да је приоритет да се пацијенту не учини штета. Боље је ништа не предузимати него предузимати погрешне мере.

    https://youtu.be/UvQwXO7zcpc

  23. Има томе можда 10 или 15 година како сам на блогу Џон-Мајкл Грира читао један текст о медицини. Међу коментарима је био један од особе која је патила од озбиљног облика алергије. Та је особа годинама узимала лекове пре него што је негде чула да узрок могу да буду и одређене врсте хране. Када је особа престала да конзумира те врсте хране и схватила да се излечила на савим нешкодљив начин, отишла је код свог доктора и саопштила своја искуства, на шта је доктор запрепашћеном пацијенту рекао да је он знао за прехрамбене изазиваче алергије али да “лекари радије примењују медикаменте”.

    Ја нисам спреман да баш сву кривицу сваљујем само на докторе. И они су ипак само људи који пролазе кроз дуготрајне и темељне процесе индоктринације и манипулације. Систем од њих направи то што јесу. Систем од њих направи егоистичне појединце који само јуре за новцем. Фармацеутска мафија хоће да подмити а новац је и за Србе јак магнет.

  24. Ако је тест направљен тако да пријављује лажно позитивне у великом проценту, предлажем да замислимо овакав сценарио. Неко од ваших укућана, сродника, на тесту добије позитиван резултат на Ковид-19 иако није инфициран. У том случају он као здрав човек одлази у концентрациони логор на Сајму. Тамо је велики број оних који стварно имају инфекцију и он се, иако је до тада био здрав, на Сајму заражава Ковидом. Након заразе развија се тешка клиничка слика са цитокинском олујом и пацијент умире. Веома мрачан сценарио, али сасвим могућ.

    Како се ова паника створена од стране власти и њених помагача из здравствене струке шири, мени ова ситуација све више личи на психолошки рат против Србије у коме грађани нехотице учествују на страни непријатеља.

  25. Упоредите ову изјаву са преводом абстракта на почетку. Локателијеве изјава је у потпуној супротности са преведеним абстрактом. Сад знате колико можете да верујете лекарима.

    http://sveosrpskoj.com/vijesti/lokateli-koronavirus-covid-19-nije-napravila-ljudska-ruka/

  26. Ево пет питања која канцеларки Ангели Меркел поставња дугогодишњи директор Института за медицинску биологију у Мајнцу, а која би требало поставити и нашем државном руководству:

    https://swprs.org/open-letter-from-professor-sucharit-bhakdi-to-german-chancellor-dr-angela-merkel/

  27. Видите да је YouTube избрисао онај видео за који сам поставио линк. Велики брат хоће да се паника што више ствара да би он завршавао неке своје послове док је маса слуђена хаосом и пропагандом. На сву срећу ја сам видео снимио на хард диск.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading