Да ли је први случај короне у Србији био првог или шестог марта?

Заменица директора Института „Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић прво споменула 1. март, а онда рекла да је реч о лапсусу

Дарија Кисић Тепавчевић (Извор: N1)

Дарија Кисић Тепавчевић: Прва инфекција коронавирусом изолована 1. марта

Заменица директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је прва инфекција коронавирусом у Србији изолована 1. марта.

„Био је у питању импортовани случај – та особа је изолована, хоспитализована и није се даље проширило“, рекла је др Кисић у емисији „Око“ на Радио-телевизији Србије.

Како подсећа Нова.рс, грађанима је саопштено да је први случај откривен пет дана касније, 6. марта.

(N1, 23. 3. 2020)

Дарија Кисић Тепавчевић: Направила сам лапсус, први случај забележен 6. марта

Заменица директора Института за јавно здравље „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је направила лапсус када је говорила о датуму првог импортованог случаја вируса корона у Србији и да је он забележен 6. марта, те додала да било каква политизација тог питања не би смела да дође у обзир.

„Ја сам у току јучерашњег дана дала изјаву у којој ми се десио лапсус када је у питању датум првог импортованог случаја корона инфекције у нашој земљи. Били сте сведоци, а готово сам била на свакој прес конференцији, да свакодневно делимо податке са вама и тачно причамо који је дан, да радимо различите анализе у том моменту“, рекла је Кисић Тепавчевић на прес конференцији у влади.

Она је истакла да је њу лично погодило што су се, и поред свега што говоре и уз све напоре стручњака, поједини медији ухватили за тај њен лапсус.

„Када је у питању први импортовани случај, он се десио у првој недељи марта, 6. марта. Ми смо, практично одмах сазвали конференцију а новинаре и обавестили Светску здравствену организацију. Сваку нашу реч и број који изјавимо, ко жели, може да провери“, истакла је Кисић Тепавчевић.

Она је напоменула да смо сви пред истим непријатељем и треба да будемо као један тим, те да било каква политизација тог питања не би смела да дође у обзир.

„Извињавам се свима, ако и коме је мој лапсус унео неки додатни немир. Молим вас, разумите нас. Ми смо људи, радимо сада практично 24 сата, што јесте наш посао и не бунимо се, већ желимо да оправдамо поверење владе, која слуша струку, као и поверење свих грађана. Апелујем на све да нас пусте да радимо свој посао“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Извор: Телеграф.рс

Она је истакла да се на терену раде тешка истраживања, која трају даноноћно, да надлежни баратају са различитим информацијама, која затим покушавају да анализирају, преведу у бројеве, како би дали очекивања и предвиђања, јер знају да то све интересује.

„Ми ћемо да будемо сваког дана овде и да делимо са вама све информације које знамо и заиста желим да покажемо да ће тимски рад свих нас да уроди плодом, да будемо добар пример како се бори против овог вируса“, рекла је она.

Додала је и да је она лекар, а да никада није прошла едукацију за контакте са медијима, за које не спори да су неопходни и значајни у борби против вируса и да су могли да се увере да струка улаже све напоре да изађе у сусрет, и да готово у „нултом времену“ информише о свим информацијама са којима располаже, јер је то важно.

Кисић Тепавчевић је синоћ рекла да је 1. марта изолована прва инфекција вирусом корона.

(Танјуг/РТВ, 23. 3. 2020)

Наслов и опрема: Стање ствари

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ima li u ovoj Srbiji neko da ume da razmislja sem ovih glumaca?Sve znaju kao i glavni glumac.Jedino ne znaju sta je stid.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading