Александар Вучић: Боље да кренемо у напад него да пустимо да нас корона изједа

Уз подршку кинеских пријатеља почећемо за 48 сати, драстично увећање тестирања, поручио председник Србије

Ана Брнабић и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Још једна женска особа преминула је данас у Србији од последица корона вируса, рекао је председник Александар Вучић на данашњој конференцији за новинаре након састанака кризних штабова и кинеских лекара. Вучић је на конференцији говорио и о почетку масовних тестирања грађана, новим болничким капацитетима за оне са блажим симптомима, као и економским мерама.

Председник Вучић обратио се јавности након састанка кризних штабова са кинеским лекарима, који су прекјуче стигли у Србију, заједно са медицинском опремом, донацијом НР Кине.

„Пре нешто више од сат времена преминула је још једна особа женског пола стара 60 година у КБЦ Драгиша Мишовић. Она је трећа жртва. Није имала тешку клиничку слику. Број оболелих се повећава из дана у дан због лоше методологије у којој смо давали два пута дневно информације, сада ћемо једном у 15 сати као остале европске земље. До сада смо се трудили уз надзор не само лекара него наших стручних људи да ту пандемијску криву само некако успоримо да не дође до експоненцијалног раста, али нисмо суштински напали вирус“, рекао је Вучић

„Ми смо разговарали о три ствари данас. Једна је како да здравствено, медицински третирамо и нападнемо вирус. Друга, које су додатне мере која држава мора да предузме да обављају свој посао лекари, и економске мере – шта ћемо урадити да олакшамо кризу“, рекао је Вучић.

Креће масовно тестирање

Кренућемо на масовна тестирања, рекао је Вучић, што ће бити промена принципа рада.

„Што се прве теме тиче, суштина је у следећем. Променићемо свој приступ и политику. Уз подршку кинеских пријатеља почећемо за 48 сати, драстично увећање тестирања. Имамо довољан број тестова. Зашто ово радимо? Зашто је ово потпуна промена приступа сада? Многе земље у Европи су се тркале како да одиграју политички. Даћемо све од себе, борићемо се дупло снажније него до сада. Шта кажу кинески лекари? То је као кад имате гангрену на нози и сваки дан успешно одсецати по милиметар гангрене, а она се шири… Зато је циљ да обухватимо што више људи. Када то урадимо захватићемо део готово здравог ткива. Када то урадимо, организам ће бити здрав. Код Кинеза је криза трајала 29 дана. Они су рекли да нема потребе да продужимо полицијски сат, тако да нећемо проширивати полицијски час“, рекао је председник.

У хале и они са блажим симптомима

Објашњавајући шта се подразумева под масовним тестирањем, Вучић је рекао:

„То значи да покушамо да истражимо све контакте које су имали оболели, и да круг ширимо. Кад захватимо све те за које смо ми мислили, након пет дана, поћи ћемо да задиремо у здраво ткиво становништва. Апсолутно блага клиничка слика ће исто значити да идете у болницу. Сваког новог са симптомима, када крене овај систем, нема сумње да ће ићи у смештаје (Сајам, Чаир, Спенс…). Они који су тежи случајеви, ићи ће на ВМА, болницу Драгиша Мишовић, Инфективну клинику…“, рекао је Вучић.

О хлорокину, потенцијалном леку за ЦОВИД 19

Вучић је говорио и о хлорокину, лек за који се спекулише да би могао бити користан за лечење ковид-19.

„Почећемо да производимо овде хлорокин, иако га имамо за више хиљада болесника, али смо спремни да производимо још“, рекао је он.

Говорећи о броју слободних респиратора, председник је рекао да постоји могућност да Србија буде међу земљама које ће имати највише слободних ових уређаја на свету.

„Респиратори су данас злато на тржишту. Кинези су нам дали значајну количину. Неке смо и купили од њих. Између 26.000 и 40.000 је цена респиратора. Данас их на тржишту нема, ни оних скупљих, а они спасавају животе. Успећемо у року и 15 дана да имамо и три пута више респиратора него што смо имали пред ову кризу. Сад немамо неинвазивних респиратора, то су они без интубирања за лакше болеснике. И њих ћемо да кренемо да набављамо“, рекао је он.

„Следеће недеље ћемо имати бар 20 милиона хируршких маски. Од јуче, фабрика квасца ради. Све смо направили да држава може нормално да функционише. За нас је најважније да лекари издрже, већ су уморни, а чекају нас још већи напори“, додао је Вучић.

О додатним мерама, како је додао, причаће након „контранапада“, односно масовних тестирања становништва.

О економским мерама

„Само од нас зависи колико ће ово трајати. Што се тиче економских мера, припремамо озбиљан пакет мера. Спремићемо значајан новац. Али, толику вику коју су подигли неки, после 16 дана кризе… То што су обећали европски лидери у својим земљама, одакле им то? То они неће оствари. Ми нећемо причати бајке, направићемо озбиљан план, и базираћемо га на томе да помогнемо приватно сектору. Нећемо смањивати пензије, нећемо дирати ни плате – ни минималац, ни плате у јавном сектору. Све програме које имамо биће усмерени на приватни сектор. Многи су дали новац, и они које волим и они које не волим“,  рекао је Вучић, који је потом набројао више предузетника и компанија које су донирале новац.

Новац је у висини од две и по, до 4 и по милијарде, рекао је Вучић о средствима за помоћ.

Пензије 10. априла

„Надамо се да ћемо завршити са БДП од -2 одсто. Мартовску пензију нећемо исплаћивати у два дела, него једном 10. априла, заједно са 4.000 динара за помоћ. То значи да ће укупно 1,7 милиона пензионера у Србији 10. априла добити целу пензију плус увећање од 4.000 динара“, рекао је Вучић.

„Република Српска је тражила велику подршку и помоћ од Србије, све што можемо и колико можемо у лековима, у медицинској опреми, у машинама, заштитним материјалима, али добили смо и позиве из Федерације БиХ, и ми ћемо гледати да помогнемо свим тим људима. Тражили су извоз 15.000 тона пшенице за РС, нико у БиХ добиће робу која је дефицитарна добити од Србије. Исто је и са Црном Гором, и Северном Македонијом“,  рекао је Вучић.

Чен Бо: Биће још помоћи

Говорећи о активностима кинеских лекара у Србији, амбасадорка Чен Бо, рекла је да су они већ успели да обиђу одређене установе и дају савете српским колегама.

„Што се тиче помоћи у виду медицинске опреме, биће је још, и ми смо у контактима са кабинетом председника и Владом“,  рекла је Чен Бо.

У Србији 249 заражених

Иначе, у Србији је до 15 часова 23. марта регистровано укупно 249 потврђених случајева ЦОВИД 19. У односу на претходни извештај тестирани су узорци 61 особе од којих је 27 позитивно и 34 негативно на нови вирусом корона.

Од 27 потврђених случајева од последњег извештаја, њих 19 је хоспитализовано, стабилног општег стања, док њих 8 има лакшу клиничку слику и налазе се у кућним условима.

Данас до 15 часова у националној референтној лабораторији Института Торлак тестиране су укупно 822 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Наслов: РТС/Oпрема: Стање ствари

(Блиц, 23. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар