Зоран Чворовић: У Србији и Црној Гори координисани напад на Свету Литургију и Свету тајну причешћа

Бруталним притиском на СПЦ у време Часног поста, какав су спроводили само комунисти, Запад жели да натера наше епископе да се држави „већма покоре него Богу“

Проф. др Зоран Чворовић (Извор: Јутјуб/ФБ Репортер)

Вечерње новости: Људи, шта радите бре? У цркви у Новом Саду причест грађана истом кашичицом

Како се види на снимку, велики број грађана стајао је у реду испред цркве, а сви су се причешћивали истом кашичицом, упркос упозорењима и мерама

У Саборној цркви у Новом Саду данас је организована причест грађана.

Како се види на снимку, велики број грађана стајао је у реду испред цркве, а сви су се причешћивали истом кашичицом, упркос упозорењима и мерама које су донете како би се спречило ширење епидемије вируса корона.

Извор: Снимак екрана/Вечерње новости

Служба је вршена само дан након што је поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј позвао свештенство да богослужења прилагоде одлукама Владе Србије, које између осталог подразумевају и забрану окупљања више од пет особа на једном месту.

– Службу која је почела јутрос око 10 часова, а на којој је тек по који верник носио заштитну маску, преносио је и покрајински јавни сервис Радио телевизија Војводине.

(Вечерње новости, 22. 3. 2020)

Зоран Чворовић: У Србији и Црној Гори координисани напад на Свету Литургију и Свету тајну причешћа

На празник Светих четрдесет мученика севастијских јасно се показало да Запад на Балкану злоупотребљава опасност која прети од корона вируса да би извршио нови напад на, речју Карла Билта, „највећу претњу западне цивилизације“, Свето Православље.

Данас је под оправдањем бриге за поштовање владиних правила борбе против пандемије, уз злоупотребу разумљивог људског страха, изведен координисан напад на светињу над светињама Цркве Христове – Свету Литургију и Свету тајну причешћа. Напад су у Србији извели медији формално различитих власничких структура и програмских шема – N1, РТС, Новости и РТ Краљево, који су окривили СПЦ да не поштује владине мере, наводећи као доказ снимке причешћивања „једном кашичицом“ на Св. Литургији у Новом Саду и масовног присуства верујућег народа на Св. Литургији у Краљеву. У истом дану је у Црној Гори Ђукановићева Влада забранила народу да учествује у богослужењима, означавајући, пре свега, богослужења СПЦ као претњу за ширење епидемије.

Извор: Снимак екрана/N1

Право на слободу вероисповести, као право појединца и верских заједница, је апсолутно и не може бити ограничено ни у условима ванредног стања. Као што не може бити ограничено ни право на слободу мисли и изражавање критичког мишљења. Нико не може одузети човеку ова два темељна права – слободу вероисповести и слободу мисли – ни под оправдањем колективне заштите здравља. Постављање људи пред избор здравље или слобода (вере и мисли) није ништа друго него опасна манипулација која треба да у име ефективност оправда тоталитарни поредак.

Бруталним притиском на СПЦ у време Часног поста, какав су спроводили само комунисти, Запад жели да, с једне стране, натера наше епископе да се држави „већма покоре него Богу“, како би, с друге стране, нека нова издајa догмата и канона наше Свете Цркве изазвала нове раскол и деобе на њеном мученичком телу. Постоји дубоки смисао у томе што нас непријатељ Православља на дан Светих севастијских мученика искушава избором заштита здравља или Света Литургија, јер је један од севастијских мученика, Кандид, поручио прогонитељу хришћана, цару Ликинију: „Не само част војничку, но тела наша узми од нас; ништа нам није драже и часније од Христа Бога нашега.“

(Борба за веру, 23. 3. 2020)

Опрема: Стање ствари



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

5 replies

  1. ЈА само чекам напад Блица. Он је увек у симфонији са круговима у Патријсршији.

  2. Биће још напада на СПЦ и уопште православље.Браћо и сестре у Христу издржимо.Бог ће нам помоћи

  3. Храм и порта храма Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву. Света Литурђија и Причешће Пречистим Тајнама Господњим. Једно Тело и Крв Једна, једна кашичица, ради Свих и за Све. ” … Кусите и видите јако благ Господ Алилуја! Алилуја! Алилуја!” У Крстопоклоњењу, срце трепетно, само придодаје : ” Добро ми је овде бити…” Отац Дарко, промишљу вођен, своју беседу завршио је бесценим словом Светог Николаја Велимировића ” Све ће добро бити “… Је ли киша била? Студен је ли било? Мало ли нас је било? Је ли ко кашљао? Не умем рећи. На здравље и спасење јесте било, то казати умем и желим…

  4. Најбржи и најефикаснији начин заразе је да у уста здравога ставимо кашикицу која је
    била у устима зараженога.

  5. Блиц затвара круг

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading