Миша Ђурковић: Хајде да се боље организујемо (корона блог 1)

Прва ствар је апел на политичаре да се склоне са малих екрана, пише Миша Ђурковић у свом корона блогу, ексклузивно за „Стање ствари“ 

Пре три недеље на овим страницама појавио се мој текст о изласку из Ирана. У њему сам описао како се у свега 12 часова у Техерану све променило и како је ова држава у свега неколико дана утонула у потпуну изолацију, те захваћена радикалним мерама у борби против короне.

Од тада је прошло 23 дана. Здрав сам Богу хвала и даље. Током последњих недељу дана међутим исти сценарио сам доживео и у сопственој земљи. Ево ме у стану на Новом Београду, са породицом у привикавању на живот у доба короне. Институт смо пре недељу дана фактички затворили. Прошле недеље сам неколико пута одлазио да позавршавам потребне послове, а пре укидања превоза накрцао сам потребне књиге и убудуће више не идем. На пар адреса људи из разних делова администрације послао сам поруку да сам ту ако могу било шта да помогнем. У згради немамо људе старије од 65 којима треба помоћ тако да се до даљњег бавимо „хоумскулингом“ деце и својим стварима.

Супруга ме је по повратку из Ирана стално зезала да имам шансу да постанем нулти пацијент и да макар по томе уђем у историју. Ту сам је разочарао, али морам да признам да по разним другим основама улазим у категорију корона профитера. Ово је први период од 2004. године да немам никакве обавезе, да не морам ништа да организујем, никуда не морам да идем итд. Ту годину сам читаву провео у некој врсти изолације у канцеларији института, јер сам након година сакупљања материјала сео и кренуо да пишем докторат. Често сам се са носталгијом сећао тих десетак месеци када сам по читав дан само писао… Из тога су изашла два дебела рукописа, касније објављена као Капитализам, либерализам и држава, те Политичка мисао Џона Стјуарта Мила. Но већ 10. јануара наредне године почео сам свој кратки стаж у Влади Србије и од тада до данас пословно лудило никад није стајало…

Идеја да пишем овај блог није дошла од моје присилне беспослености 🙂 Толико је лепих књига којима се радујем у овом периоду, почео сам рад на неколико озбиљних чланака, већ се уобличује структура наредне књиге која би требало да се бави популарном културом… Ту су такође и клинци којима сада можемо више да се бавимо. Но, с друге стране, дешава се толико тога драматичног, новог и за моју струку инспиративног и код нас и у свету да напросто осећам потребу да неке од тих феномена региструјем и поделим са вама. Уз то имам и понеку практичну идеју која би можда могла да помогне.

Миша Ђурковић (Фото: Медија центар Београд)

Чика Аца Лазић је био довољно љубазан да ми отвори своје странице за ову авантуру, и надам се да ће прича бити занимљива за разне људе који прекраћују изолацију. Још увек ни сам немам представу колико ће текстови бити дуги, шта ће све жанровски покривати, нити колико ћу се често оглашавати. Но хајде да кренемо…

Прва ствар је апел на политичаре да се склоне са малих екрана. У многим коментарима на вести можете да видите исту жељу и констатацију великог број људи који виде исту ствар. Бесконачно дуге тираде, хвалисање о томе шта је све урађено, драматизовање које шире председник, али и други, апсолутно одмажу. На крају се од сат и по времена обраћања потребне информације сведу на пет до седам минута. Све остало само додатно ојачава панику код људи. Чак се у погледу снабдевања производи супротан ефекат од онога који је очекиван. Обичан народ уместо да слуша поруку да има свега и да не треба да гомила ствари, подсвесно се усмерава на драматични и панични тон којим председник говори те због тога ујутру трчи да покупује и оно што је претходног дана оставио.

Убедљиво најбоље и најделотоворније конференције за штампу су оне на којима наступају стручњаци из Батута, директори клиника и остали људи који стварно раде на овом послу. Делују прецизно, смирујуће, убедљиво и лековито. У овим тренуцима страшно мора да се води рачуна о психичком здрављу људи у изолацији. Истински молим и апелујем да се Бебина драматична психотична пропаганда остави за времена после ванредног стања, јер сада делује погубно.

Друга важна ствар. Постоји много тога у организацији живот што је могло да се јасније и прецизније каже, да људи добију инструкције, да се систем ванредног стања и функционисања друштвених система боље разради и примени. Ово са школом је једна од ствари која је на пример брзо и веома добро заживела. Још се ствари уходавају, па деца одједном имају превише обавеза, али у суштини све похвале за цео систем просвете.

Фото: Бета/ЕПА

Држава је морала да дâ неке препоруке приватницима, а не само да апелује да не отпуштају људе. Ми нисмо Данска – која је одмах обећала приватницима субвенције да не би отпуштали раднике – али економски део владе је морао боље да се организује и да да људима препоруку шта да раде и на колико ће моћи да рачунају (у средствима или месецима).

Једна врло конкретна ствар која мора да се решава у великим градовима јесте организација кретања запослених у радњама и трговинским ланцима. Јутрос су запослени у Максију долазили како су могли да се снађу, а ова велика компанија до сада није организовала превоз за њих. Држава мора да помогне макар овим великима (временом и другима) да реализују превоз радника како би трговине могле да раде довољним капацитетом.

Ево има једна добра идеја. На пример Макси би у Београду могао да направи списак где ко од радника живи и да их брзо прераспореди у објекте који су им најближи. Исто би могли да раде и други велики ланци са знатним бројем објеката и овде, и у Нишу и у Новом Саду. Тако би многи могли пешке до посла и назад. Град мора да помогне трговинама и апотекама да сви радници редовно долазе на посао.



Categories: Дневник читаоца/гледаоца

Tags: , ,

14 replies

  1. Пошто је полицијски час (!) већ од пет поподне, зашто не би пензионери имали термин од пет до сваког дана (или три пута недељно, у складу с проценом) уместо недељом у ноћ једном у седам дана?
    Запослени у продавницама би само наставили да раде, не би морали да долазе и раде по ноћи. Недељом би тако све продавнице могле да буду затворене.
    Излазак неколико дана недељно, или свим данима, без сусретања с другим грађанима, старијима би много значило и ради самог кретања, а и с психолошке стране. Овако су као у затвору.
    Не би јели хлеб ни друге намирнице старе недељу дана.

    Мере се доносе у мелодраматичном заносу уске групе људи, или од стране једног човека који воли апсолутну моћ, без много памети, очигледно. Размишља ли ико о десетинама хиљада породица које зависе од малих радњи и продавница? Ако може у самопослуге и апотеке да се улази, а ту се највише улази, зашто не би и у друге радње и продавнице, дисциплиновано, један по један? Кад они не раде, ни држава нема приход, тако да ће се тек осетити озбиљне последице оваквих мера. Велики ланци продавница имају озбиљну додатну зараду, а мали ће пропасти и отићи на терет државе.

    Не видим да сем скретања пажње на себе и уживања у запоседању програма и садистичком траћењу времана грађана власти предузимају озбиљне мере да спрече оно што неумитно следи.
    Корона, иначе, по свему судећи, није много опасна. У Италији и Шпанији грађани умиру од разноразних болести, не од короне, зато што је систем пао, па од 100 болесника 90 њих не прими никакву здравствену помоћ. Умиру од срца, грипа, свих других болести од којих не би умрли у толиком броју када би били здравствено збринути. Корона сама има мали удео у том броју, она је само изазвала пометњу и панику, које нису добар савезник у било каквом послу.

  2. “Оснивач хуманитарне организације “Солидарност за Косово” Арно Гујон, поручио је данас да је Србима са Косова и Метохије данас помоћ потребна више него икада и позвао све који желе да помогну да пошаљу смс на број 1033, како би се обезбедио наставак рада народне кухиње.”

    https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:854300-%D0%93%D1%83%D1%98%D0%BE%D0%BD-%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%9A%D0%B8%D0%9C-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%9B-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE-%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0

  3. Подршка, наравно, тек,

    Пар ствари о стању или “коме Миша пиш(е)”,

    Јутрошња вест,

    Након расправе (у парламенту Француске) Француска прогласила санитарно ванредно стање.

    Некада је постојао (овде) ОНО и ДСЗ, процедуре су давно разрађене,

    Законски предвиђено ко шта како ради,

    Ова (ангажована грађанска) прича може (и мора) да надограђује или бива одбачена, као део система,

    Ево већ (горе) десет неспорно живих ствари (ако треба таквих),

    А стање система изгледа овако,

    #
    https://d1zifm290sfeew.cloudfront.net/movies_posters/images/100077132/large_1394551493.jpg

    Јучерашња вест,

    Председник је у Будимпешти.

    У погледу мера (које је прогласио),

    (Питање није за Кусту. Он је стручан за друго. А, и њега занима, сигурно, као све нас.)

    Да ли је (сада) опасно у Мађарској?

    Кад се врати, хоће ли се јавити у карантин?

    Ако неће, да ли је опасан по околину?

    Ако хоће, исто. Као недостатак председника. Парламент је превентивно (о)безопасан.

    Како баба да поступи ако јој се не допадне одговор?

  4. Прва ствар је апел на политичаре да се склоне са малих екрана, пише Миша Ђурковић у свом корона блогу, ексклузивно за „Стање ствари“

    Obzirom na nedostatak medicinskog materijala (maske, rukavice i dr), postavlja se pitanje :

    Kako se bolnicama, opstinama i gradovima deli medicinski materijal ? Ko vrsi tu raspodelu i na koji nacin ? Kako se deli oprema koja stize iz inostranstva ? Taj posao zahteva najvecu mogucu TRANSPARENTNOST. Ocigledno je da tu raspodelu treba da vrse samo doktori i farmaceuti, javno i potpuno NEZAVISNO OD POLITICARA, koji bi favorizovali svoje pristalice.

  5. Иницијатива НЕ ДА(ВИ)МО БЕОГРАД је вечерас позвала на потписивање петиције “ДА ВУЧИЋ УЋУТИ, А СТРУКА ГОВОРИ” :

    https://www.danas.rs/drustvo/peticija-ndmbgd-da-govore-strucnjaci-a-ne-vucic/

  6. Kako se kalio virus…
    +++++++++++++++++++++++++++++

    VOLUME 21 | NUMBER 12 | DECEMBER 2015 NATURE MEDICINE

    A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses shows potential for human emergence

    Abstract (excerpt): The emergence of severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV) and Middle East respiratory syndrome (MERS)-CoV underscores the threat of cross-species transmission events leading to outbreaks in humans. Here we examine the disease potential of a SARS-like virus, SHC014- CoV, which is currently circulating in Chinese horseshoe bat populations1…..…. we generated and characterized a chimeric virus expressing the spike of bat coronavirus SHC014 in a mouse-adapted SARS-CoV backbone. The results indicate that group 2b viruses encoding the SHC014 spike in a wild-type backbone can ……. replicate efficiently in primary human airway cells and achieve in vitro titers equivalent to epidemic strains of SARS-CoV………

    …….… On the basis of these findings, we synthetically re-derived an infectious full-length SHC014 recombinant virus and demonstrate robust viral replication both in vitro and in vivo. Our work suggests a potential risk of SARS-CoV re-emergence from viruses currently circulating in bat populations.

  7. Пандемија напада све грађане, подједнако. Грађани заслужују редовно и поштено информисање о зарази. Да ли смо ми отворено и транспарентно друштво ?

    Новинари десет редакција из Крагујевца су се данас жалили да Клинички центар Крагујевац уопште не даје саопштења и информације о актуелној ситуацији поводом коронавируса. Они траже успостављање редовне свакодневне комуникације :

    https://www.danas.rs/drustvo/novinari-u-kragujevcu-traze-dnevno-informisanje-iz-klinickog-centra-o-korona-virusu/

  8. Деда Ђоле: Иницијатива НЕ ДА(ВИ)МО БЕОГРАД је вечерас позвала на потписивање петиције “ДА ВУЧИЋ УЋУТИ, А СТРУКА ГОВОРИ” : …

    Иницијатива је добра, само, људи у таквим организацијама не схватају да има све више нас који не потписујемо ништа што, ма колико било добро с једне стране, с друге вређа наш осећај за језик и културу.
    Веома често оне се на речима залажу за грађанска права, акцију и демократију, а падају већ на првом кораку – у избору језика, све време отписујући већину.
    Другим речима, сви који се грађанству обраћају на латиничној верзији југословенско-српскохрватског језика – не обраћају се мени.

    Они се праве да ја не постојим, коме је матерњи језик српски, ја им узвраћам истом мером.

  9. @србски
    Та иста иницијатива је позвала, да се аплаузом пружи подршка Загребу, а то су ботови испратили у чланку на порталу “Новости”. “Иницијативе” терцирају Вучићу.

    Да се не заборави:
    Годишњица НАТО агресије на СРЈ
    https://www.in4s.net/godisnjica-nato-agresije-na-srj-anatomija-zlocina-i-vaskrs-srpskog-vitestva/

  10. … као што га даде @ cp6cku,
    губи привидно од своје тежине онолико колико је дат до знања колонијалним управницима.

    Јуче је један (претходни) предложио исту ствар а други (садашњи) с гнушањем одбио.
    Договор је прост: ти предложи а ја ћу да одбијем. Важно је само да се ништа не промени али да барем једном остане алиби. И да се на време јави Палавестри да зна шта да пита.

  11. Kupujem nesto, pitam prodavacicu :

    Kako ti u ovoj situaciji ?
    – Dobro, zivi se
    A ruke su ti crvene ?
    – Ma perem ih svako malo. Izjele se.
    A, rukavice ?
    – Nemam ih vise. Menjala ih cesto, potrosila. Nego uvece, kod kuce, mazem ruke kremom.
    Sreces ljude, nemas masku. Bojis li se zaraze ?
    – Da, ali moram da radim. Mora se. Najteze mi je sa decom. Sama su. Po ceo dan. Ne znam sta ce biti . . .

    Hvala ti dobra zeno. Dok ja sedim kod kuce pred kompjuterom, ti si, kao lekari i bolnicari, kao radnici hitne pomoci, kao kasirke u samoposlugama, kao cistaci i toliki drugi u prvoj liniji.

  12. Autor nam je skrenuo paznju na neke probleme u organizaciji vanrednog stanja (ljudi u izolaciji, organizacija skola, prevoz zaposlenih . . .)

    Obzirom da ce ovo stanje potrajati mozda 4-5 meseci, pitam se kako ce i da li ce izdrzati bolnicko osoblje.
    Osoblje kome svako vece tapsemo, zena s’jednog, ja s’drugog prozora.

    Ti ljudi dolaze (peske, busom ?) u bolnicu, navlace zastitne plasticne bluze, mantile, cizme, kape, naocari, maske, rukavice i tako ufaclovani u skafandre (slika gore u tekstu), oznojeni provode 12 – 14 sati sa lebdecim koronavirusom i bolesnicima koje neguju peru hrane lece hrabre skidaju ciste oblace prevrcu a neke i u vrece zasivaju.

    HEROJI !

  13. Danas je POLITIKA objavila clanak o zarazi u zatvorima Srbije :

    http://www.politika.rs/scc/clanak/451385/Cuvar-u-leskovackom-zatvoru-zarazen-koronavirusom

    Dopao mi se Vidin komentar : “Zatvori su idealna mesta za zarazu virusom. Veliki broj zatvorenika u pretrpanim celijama sa minimalnom higijenom i bez ikakvih zastitnih sredstava. Apelujem na nadlezne da lakse zatvorenike sto pre puste u kucni pritvor – u kome se manje vise mi svi vec nalazimo”

    Za razliku od nekih koji fantaziraju o svetskim zaverama ili tvrde da je ovo obican grip, Vida nas upozorava da nasi KPZ mogu sutra da budu zavodi za umiranje.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading