Илија Пјешчић: Вирус

Ако се вирус пренесе на велики број људи, шанса да мутира постаје већа. И ако којим случајем мутира у нову функционалну форму, онда почиње све испочетка

Фото: Википедија/Центар за контролу и превенцију болести

Kaда чујемо реч вирус, обично помислимо на микроорганизме са злочестим погледом и рецкавим устима, како је то представљено у рекламама за детерџенте или пасте за зубе. Вируси нису такви и да би се правилно поставили у односу на њих, потребно је да покушамо да их разумемо.

Шта је то вирус?

Као и врапци на грани и мрави на земљи, вируси су део екосистема, који заједно са њима делимо.  Специфичност вируса у односу на све друге живе врсте, јесте питање да ли се они могу сматрати „живим“. Наиме, вируси се не хране, не дишу, не избацују штетне материје, не крећу се сами (носе их вода или ваздух), не реагују са спољашњом средином. Једина особина из домена живих створења коју вируси поседују јесте да се репликују. Дакле, вируси су „само“ мале биолошке машине, односно мали комад ДНК ланца обавијен протеином. Илустрације ради, то је као да узмете новински лист, ставите јабуку у његову средину и онда згужвате папир око јабуке.

Ако вирус није жив зашто се онда каже да на одређеној површини може „преживети“ одређени период?

Вируси опстају у живим организмима, и преносе се преко њих. У суштини се сва жива бића могу сматрати покретним биолошким резервоарима вируса и других микроорганизама. Чак се каткад у природи догоди да одређени вирус пређе са једне врсте на другу. Пример вируса ове врсте јесте ебола. С друге стране, у неживој природи вируси могу да постоје, али не могу трајно да опстану (после одређеног периода „папир око јабуке се обмота“). Процењивати који период који вирус може опстати на којој површини и у условима – врло је условно.

У томе је и смисао примене мера дезинфекције површина. Смањује се „шетање вируса“ посредством површина које дира већи број појединаца у краћем временском интервалу (коришћење рукавица итд.)

Зашто и како вируси доспевају у људски организам?

Наш епител, тј. заштитни слој који зовемо кожа, спречава вирусе и друге микроорганизме да уђу у крвоток. Овај примарни одбрамбени механизам може да се заобиђе преко осетљивих места, усне дупље, очију, као и рана на кожи. Неки вируси успевају да допру у организам и преко дисајних путева. Као што видите, ширење вируса је веома тешко спречити ако сте изложени његовом дејству.

У болницама широм света видимо медицинско особље које је скоро потпуно прекривено оделом, рукавицама, наочарима и мрежом за косу, у специјалним комбинезонима. Тиме се додаје још један слој епитела и долази до најбољег решења за вирусно обољење – спречавања ширења и тиме обољевања.

Извођење тестирања на корона вирус у лабораторију у Сингапуру (Фото: Едгар Су/Ројтерс)

Шта се дешава када вирус доспе у људски организам, односно крвоток?

У људском организму се налази велики број разноликих ћелија, свака од којих има посебне карактеристике: црвена крвна зрнца немају језгро тј. ДНК, бела крвна зрнца су амебе, а ћелије коштаног ткива су пиезоелектрични сензори који расту у правцу оптерећења, итд. Та разноликост структура и функција ћелија је потребна да би наше тело извело бројне неопходне и захтевне функције. Та иста разноликост типова ћелија уједно даје и већи број „слабих тачака“ које су изложене вирусима или другим микроорганизмима.

Вирус, који је превазишао епител и ушао у крвоток, лута телом и „тражи“ ћелију која има рецептор на коју може да се „закачи“. Протеин који обмотава ДНК је заштитни омотач, али и интерактивни део вируса који се качи на ћелију. Вирус евентуално налази једно специфично ткиво на који успева да се „закачи“.

Шта се даље дешава у ћелији?

ДНК у ћелији је смотан у језгро ћелије. Посебним механизмима ћелија репликује ДНК секвенцу и на основу очитаног рецепта врши производњу неопходних протеина.

Вирус, када се закачи, убризгава свој ДНК у ћелију. Затим ћелија, сматрајући да је рецепт из сопственог ДНК архива, реплицира подметнути ДНК и тиме истовремено саботира своју основну функцију.  Вирус се реплицира у великом броју, све док сама ћелија не експлодира од пренатрпаности. Тај један молекул вируса је посредством ћелије, створио великих број нових копија и то управо на ткиву које је подложно утицају тог вируса. Због тога и кажемо да се нека вирусна инфекција брзо шири.

Управо је то разлог зашто пацијенти са одређеним хроничним болестима морају посебно да се чувају. Потреба за овом предострожношћу произилази из горе наведеног механизма где сваки вирус у почетку напада одређено ткиво које му је погодно за интеракцију, а код хроничних болесника је управо то ткиво већ оштећено.

Како се организам бори против вируса?

Људски организам је невероватно прецизно програмиран да ради у веома уском температурном опсегу. Када је организам нападнут, температура тела се повећава. Све почиње са тиме што бела крвна зрнца „примете“ инфекцију и дају сигнал да нешто није како треба. Променом температуре, успорава се велики број физиолошких процеса у ћелији и активирају се одређени одбрамбени механизми. Тиме се спречава ширење вируса, као и брзина његове репликације. У међувремену, бела крвна зрнца „уче“ како да савладају новог непријатеља. Као и у свакој борби, важан фактор је и време. Јер са сваком новом зараженом ћелијом настаје велики број нових вируса.

Ако вирус није жив, како се он мења/мутира?

Вирус се реплицира у људским ћелијама. Ћелије поседују одређене механизме којима контролишу квалитет транскрипције у нормалним условима. Услед недоследног и хаотичног рада ћелије приликом репликације вирусне ДНК ови механизми не раде и долази до грешака при репликацији. Настале грешке утичу на стварање великог броја варијанти вируса, такозваних мутација. Неке од тих мутација су дисфункционалне, а неке могу резултирати новим вирусом који је евентуално опаснији од оног који се реплицира.

Данас се у Србији и свету потенцира неопходност самоизолације и карантина. Разлог за такву препоруку није само због „других“ (старих лица, хроничних болесника), већ и због нас самих. Ако се вирус пренесе на велики број људи, шанса да мутира постаје већа. И ако којим случајем мутира у нову функционалну форму, онда почиње све испочетка са потенцијално опаснијим вирусом.

Стога је важно да прича са овим вирусом сада и овде нађе свој крај.

Моле се сви читаоци овог текста и „Стања ствари“ да се строго придржавају прописаних мера. Велику захвалност дугујемо свим здравственим радницима које се боре за нас, а нека нам свима Бог дâ снаге и памети.

Др Илија Пјешчић

Прочитајте још



Categories: Јестаственица

Tags: , , ,

10 replies

  1. “Ако се вирус пренесе на велики број људи, шанса да мутира постаје
    већа.
    И ако којим случајем мутира у нову функционалну форму, онда почиње
    све испочетка, са потенцијално опаснијим вирусом”

    А то значи: ”Вакцина што пре…/видео/!
    Која вакцина?
    НОВАРТИС/НАТО?
    Не, никако!
    Само домаћа вакцина!
    Како, када је ова власт продала Институт Торлак Новартису, који је пре
    продаје био један од најпризнатијих института те врсте у свету у изради
    и производњи вакцина и серума?
    ДОС је продао Галенику, са најбољом линијом производње пеницилина,
    а СНС Институт Торлак, са најбољом производњом вакцина и серума у
    свету!
    Ша је то?
    Велеиздаја!
    Зашто актуелни стручњаци, др. Кон. проф. др Несторивић, проф. др
    Пелеш… не сугеришу српском руководству да замоле Кинезе да нам у
    томе помогну – технички и кадровски, што они то могу и неће одбити.
    Ако су за недељу дана из темеља подигли болницу, опремили је и
    ставили у потпуну функцију, васпостављање рада у Институту Торлак,
    за производњу домаћих вакцина и серума, је за њих више него
    једноставно и могуће.
    Треба их само – ЗАМОЛИТИ!!!
    Појава ове епидемије сугерише да се биолошки агенси користе и у
    геополитичке сврхе, тј као биолошко оружије у дисциплиновању
    политичара, држава и народа.
    Другим речима: биолошки рат је почео и крај му се не назире!
    За тај рат се треба припремити дугорочно/стратегијски, правовремено
    и на прави начин.
    Обнова рада Института Торлак је – прави начин, а садашње
    време/тренутак је – право време!
    Савезника имамо – Кину, велесилу, и то не треба пропустити.
    Ништа патриотскије, људскије, човеко-љубивије и Бого-љубивије не
    може бити од обнове рада ИНСТИТУТА ТОРЛАК.
    Разуме се, у власништву Државе Србије и свих Срба.
    Да Запад није довео на власт ДОС, СНС, а остао Слободан Милошевић,
    Институт Торлак би до дана данашњег био СРБски, и мо бисмо се сада
    много ефикасније борили и изборило са овом пошашћу
    Али, никад није касно да се грешка исправи, само за то мора постојати
    отворен притисак УТАМНИЧЕНИХ, ИЗОЛОВАНИХ, ЗАТОЧЕНИХ…
    У време епидемија великих богиња не беше овако, а велике богиње
    нису ништа мања пошаст од КОРОНА ВИРУСА.

    C – 3
    O -15
    R – 18
    O – 15
    N – 14
    A – 1
    ———
    6 66

    CORONA VIRUS = NOVARTIS, NATO VAKCINE

    Драган Славнић

  2. Иако је то било с краја осамдесетих и почетка деведесетих, давне године мојег неозбиљног и већма некорисног школовања, још увек памтим, без подсећања, лекције које су биле много озбиљније, детаљније и прецизније од понуђеног текста. Зато указујем на безобразну и безобзирну, подмуклу плиткост и манипулативност у одељку о тзв. мутацији у ланцу днк вируса – и преписивање, и удвајање, и премештање, и т – рнк, и и – рнк, и р – рнк, и рибозоми, и целокупан протеински механизам како једра тако и цитоплазме и ћелијске мембране су много озбиљнији, моћнији, самоодржавајући, самообнављајући и самоочувајући него што аутор казује у својем недотупавном тексту, ма колико сама ћелија била рањива, оштећена, ” хаотична” како аутор булазни – нећу да гњавим о врстама мутације, по месту, начину, иницијацији истих, само ћу да речем, јасно и гласно, оно што аутор наводи као подразумевајуће у мутацији вируса јесте лаж! Не постоји тако брза, ненавођена случајна мутација која се користи слабошћу домаћина, а да није већ програмирана, укодирана у днк самог вируса… А то је чисто техничка ствар лабораторије и наума оних који и вирус и мутацију и ћелију жртву у ђавоиманом миру, тишини, изолацији и стерилности бирају и припремају… Ту нема ” ако мутација не буде смртоносна за сам вирус” , нема ” ако случајно буде на усавршење вируса” , нема ” ако жртва ћелија буде хаотична” па погреши у преписивању, препознавању, премештању, удвајању, НЕМА случајности, ИМА само окрутне и свирепе, дијаболичне намере, презицне и свесне… Има само фаустовске руке са микропипетом и свевидећег ока на микроскопу, има само злурадог, циничног, леденог осмеха човекобога испод маске…

  3. @ Зоран Николић (Ваљево)

    Тачно тако. Врло је мала вероватноћа да се створи мутација неповољна по човека чак и да се вирусом зарази велики број људи. Овај вирус се лако шири зато што се везује за хумане ACE-2 рецепторе. Да би се добила та особина коју има овај вирус потребно је да се намерно, у лабораторији, усиљено изазива таква мутација на лабораторијским животињама. Овај вирус није настао у природи и спонтано добио особину да напада људску ћелију. Неки други вируси су настали спонтано у природи, али овај није. Овај вирус је створен генетским едитовањем.

    Једино питање је ко је радио на таквом пројекту и са којим циљем? САД имају највећу индустрију биолошког оружја на свету у којој ради преко 11 хиљада људи. САД су једина земља на планети која производи Антракс у хиљадама литара. Њихови агенти су пре неколико година на силу избачени из Кине јер су неовлашћено прикупили велики број узорака ДНК од грађана Кине. Десетине хиљада узорака су пренете у лабораторије у САД. Харвардски универзитет је био главни актер те афере. Да би дали одговор на питање ко је и зашто извео биолошки напад на Кину, Иран и Европу треба да поставимо питање cui bono? Мотивацију имају САД јер оне желе да онемогуће кинески економски раст. САД имају дугу историју криминалног понашања и коришћења биолошког оружја. САД су ангажовале јапанске и немачке стручњаке за биолошко оружје који су учествовали у злочинима тих земаља у Другом светском рату. САД су пустиле у оптицај причу да је вирус настао у кинеској лабораторији близу Вухана да би прикриле чињеницу да је зараза почела да се шири након учешћа три стотине америчких војника на војној олимпијади у Вухану октобра прошле године.

  4. САД су небројено пута испробале своја биолошка оружја на становницима самих САД! Једноставно заразе становнике неког малог града да би испробали ефикасност биолошког оружја. Кад такве ствари раде свом становништву, замислите шта су спремни да ураде Кинезима. Или Србима. Нисмо ваљда већ заборавили да су на нас бацали бомбе са осиромашеним уранијумом.

  5. Prelazem autoru i citaocima da procitaju clanak u vrhunskom medicinskom casopisu Nature Medicine ciju referencu i deo Abstract-a sam objavio ovde u korona-blogu Mise Djurkovica. U tom odlomku ima par veoma eksplicitnih recenica. Ceo clanak je raspoloziv na Internetu ali je visoko strucan. Sam Abstract je vise nego dovoljan.

  6. Американци су измислили Холивуд, телевизију, масовне комуникације, адвертајзинг… Они праве сценарија унапред. Прво, уз помоћ интелектуалаца-стручњака који су вазда спремни да ураде било шта за паре, пусте неку причу у јавни простор која ће им касније служити да манипулишу јавношћу. Тако и ова прича за слепе мишеве који преносе вирус некој другој врсти, па са те врсте на човека, итд. У америчким “стручним” медијима има и друга прича. Наводно у околини Вухана има једна лабораторија за вирусе која је покушавала да истражи дејство корона вируса на лабораторијским животињама. Наводно су Кинези немарни па су дозволили да их животиње огребу и уједу. Наводно су Кинези немарни код дезинфекције након рада у лабораторији јер журе на годишњи одмор у време Нове године. Наводно је њихова несмотреност довела до епидемије. Наводно су кинези створили тај сој који се лако преноси на људе због медицинских потреба, итд. Наводно су Кинези стопирали публиковање текстова (у америчким научним публикацијама!) о генетском инжењерингу Ковида-19 и наметнули причу о природном пореклу вируса да би прикрили чињеницу да су они створили вирус у лабораторији. То су све приче за наивне и пре свега за употребу у америчкој јавности
    како би се та јавност припремила за неке радикалне мере које Дубока држава планира да примени у самој Америци.

    Покојни Андреј Митровић је некада написао књигу о Првом светском рату у којој је показао да су Аустро-Угари две деценије пре него што су напали Србију почели да у својој штампи стварају негативни имиџ о Србима. Они су се унапред припремали за рат против Србије. Замисли кад су Аустро-Угари правили ту медијску припрему у својој јавности против Србије пре скоро 150 година, до ког нивоа медиског опсенарства и манипулације су дошли Американци данас!

  7. Поштовани Попо, чланак сам прочитао и прочитаћу још у неколико наврата. Хвала најлепша на информацији. Аутор.

  8. In a classified 1948 report by the Pentagon’s Committee on Biological Warfare, the main selling point was that:

    “A gun or a bomb leaves no doubt that a deliberate attack has occurred. But if … an epidemic slashes across a crowded city, there is no way of knowing whether anyone attacked, much less who”, adding hopefully that “A significant portion of the human population within selected target areas may be killed or incapacitated” with only very small amounts of a pathogen.

    https://www.globalresearch.ca/biological-weapons-useful-timely-factual-overview/5702842

  9. Naši lekari su totalni ignoramusi koji nemaju pojma ni o čemu osim o svojoj uskoj specijalizaciji, nesposobni da razumeju svet u kome žive. Ovaj tekst je u malo drugačijoj formi prvi put objavljen u CounterPunch-u pre 21 godinu:

    https://www.counterpunch.org/2013/09/03/germ-war-the-us-record-2/

    Ovih informacija ima u izobilju za onoga ko želi da se obavesti.

  10. A da nije neko resio da prosto zbrise penzionere sa lica zemlje?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading