Цајт: Наочиглед ЕУ Србија постаје кинески мостобран

Многи људи у том региону имају, с правом, осећај да су Европској унији потребни само као јефтина радна снага, оцењује немачки лист Цајт

Александар Вучић и Си Ђинпинг (Фото: Кензабуро Фукухара/АФП)

Србија се наочиглед ЕУ, корак по корак претвара у мостобран Кине, на улицама Београда чак патролирају кинески полицајци, пише немачки Цајт.

Лист оцењује да апел за помоћ председника Србије Александра Вучића кинеском председнику Си Ђинпингу није био само гест потчињавања, већ и најава коперниканског обрта у спољној политици Србије. Додаје се како постоји опасност да тим путем крену и друге државе на Западном Балкану.

Немачки дневник подсећа да је председник Србије недавно, због ограничења у извозу медицинске заштитне опреме из ЕУ, пред новинарима бесно изјавио како „европска солидарност не постоји“, да је то „само лепа бајка“ и да Србији сада могу да помогну само Кина и њен председник Си Ђинпинг, кога је назвао „пријатељем и братом“ Србије.

То је сигнал да Србија, као кандидат за чланство у ЕУ, окреће леђа Европи и усмерава се ка се њеном геополитичком конкуренту Кини. Вучић се више не узда у Европу, већ у Кину, пише Цајт.

Лист оцењује да је Србија последњих година интензивирала односе са Кином, куповала софистицирано кинеско оружје и систем паметног надзора од кинеске компаније Хуавеј.

„Србија се, наочиглед ЕУ корак по корак претвара у мостобран Кине. На улицама Београда чак патролирају кинески полицајци”, пише немачки лист. Вучић јако добро зна да је у Србији, али и на целом Западном Балкану, разочарање у ЕУ велико, пише лист.

„Многи људи у том региону имају, с правом, осећај да су Европској унији потребни само као јефтина радна снага. Улазак у ЕУ, који им се свако мало ставља пред нос, доживљавају као илузију“, преноси Радио Слободна Европа писање немачког листа Цајт.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 20. 3. 2020)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Још пре 1 светског рата наши стари су преносили својим наследницима да су нам највећи непријатељи енглези и немци. И Аустрија и немачка је једно те исто. Зато и није нека вест ових новина које истичу чињенице нама старијима одавно познате али овој млађој популацији нису познате јер су учили све друго само не како треба да живе и да науче ко им је пријатељ а ко их искоришћава. Нажалост велику помоћ у тон незнању су им омогућио пре свих њихови родитељи помагањем да оду из СРБИЈЕ и да је свуда боље но у СРБИЈИ. САД кад је кренула епидемија очигледно је да без своје куће и породице нема живота и опстанка. То и потврђује овај немачки лист истичући сву подмуклост тог ционистичког запада.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading