Патријарх Иринеј: Храмови СПЦ остају отворени, верници сами да одлуче о свећењу водице и причешћивању

Практични проблеми црквеног живота током Великог поста у доба пандемије

Патријарх Иринеј (Фото: Тања Валич/Танјуг)

Храмови се неће затварати, а верници ће сами одучити да ли ће примати свештенике због освећења водице и да ли ће се причешћивати и целивати иконе.

Кад је реч о свећењу водице свештеницима је препоручено да позову парохијане телефоном и питају да ли желе да их приме у своје домове. Нема никакве присиле, одлуку доносе верници. Што се тиче здравственог стања свештеника и за њих важе све мере заштите као и за све друге грађане – каже за Данас патријарх српски Иринеј.

То су правила која ће, током пандемије вируса корона и ванредног стања које је уведено у делу Србије без Косова и Метохије, владати у Архиепископији београдско-карловачкој, у којој је патријарх надлежни архијереј.

Овај патријархов „модел“ црквеног живота током Васкршњег поста не важи у потпуности у целој СПЦ, мада све српске владике вернике најпре позивају да поштују препоруке надлежних државних власти, лекара и епидемиолога.

Модел понашања сличан Београду – „благоразумље свештенства и договор са верницима“ званично имају и Тимочка епархија и Епархија рашко-призренска, с том разликом што ће се света водица у ЕРП благосиљати и добијати у храмовима, а по потреби и достављати по кућама парохијана.

У неким деловима СПЦ освећења васкршње водице одложено је за следећи Петровски пост, који почиње 15. јуна. Реч је, за сада, о Жичкој, Милешевској, Ваљевској и Нишкој епархији, чије су се владике огласиле посебним саопштењима на ту тему.

Поједини архијереји попут канадског Митрофана (Кодића), аустралијско-новозеландског Силуана (Мракића) и бихаћко-петровачког Сергија (Карановића) званично држе до пуноће црквеног живота, као једином делотворном духовном леку против сваке болести и несреће, наравно уз поштовање медицинских савета и мера заштите.

У СПЦ има и епархија које за сада на својим сајтовима уопште не помињу пандемију вируса корона. Већина епархија на својим сајтовима објавила је само саопштење Светог архијерејског синода и накнадну патријархову препоруку верницима да се строго придржавају прописаних мера заштите, у којима се не помињу детаљи црквене праксе.

Званичан синодски став је заправо баланс између прописаних државних мера заштите и учења и природе Православне цркве.

Синод је одмах по увођењу ванредног стања позвао све вернике на „одговорност и трезвеност у овој ситуацији“, апелујући да „не пренебрегавају упутства медицинских служби и државних органа“, али уз напомену да Црква, „поштујући значај и достигнућа медицине, својим верницима нуди и јединствени лек бесмртности – свето Причешће, као и благодат својих светих Тајни и свог целокупног благодатног дејства“.

„На нама као хришћанима и људским бићима јесте да чинимо све што до нас стоји, верујући и знајући из Светог Писма да је Богу све могуће, па и превазилажење природних закона и неприродних процеса“, наводи се, између осталог, у синодском саопштењу.

Иако постоје мишљења да црквена пракса током Великог поста угрожава здравље и безбедност верника у доба пандемије, на удару појединих „тврђих“ црквених кругова и њихових сајтова нашле су се не само владике које су одложиле освећења васкршње водице, него и епископ захумско-херцеговачки Димитрије (Рађеновић), који је међу првима у СПЦ изашао са конкретним упутством верницима да, између осталог, „не целивају иконе, већ да им поштовање исказују само наклоном“.

Владика Јоаникије у самоизолацији

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије (Мићовић) потврдио је да се од 16. марта налази у самоизолацији. Он је у саопштењу обављеном на сајту његове епархије рекао да се „придржава превентивних медицинских упутстава, да нема симптоме вируса корона и да се добро осећа“. Владика Јоаникије је у самоизолацију доспео после повратка из Украјине где је био на прослави и Кијевопечерске лавре.

У Немачкој и делу САД укинута богослужења

Позивајући се на одлуке државних власти у „борби против короне“ у две епархије СПЦ – Немачко-диселдорфској и Источноамеричкој престала су и богослужења. Источноамеричка епархија отказала је и исповест свештеника, а нова правила црквеног живота преиспитаће крајем марта. У свим другим епархијама, за сад, богослужења се не прекидају, само су прилагођена прописаном начину окупљања затвореном простору. Због тога су у већим градовима Нишке епархије недељом и црквеним празницима уведене две литургије. У ЕРП је препоручено да се током пандемије црквене службе попут крштења, венчања, опела и сахране обављају у присуству породице и најуже родбине. У Митрополији црногорско-приморској, Будимљанско-никшићкој, Милешевској, Сремској епархији и ЕРП на богослужењима уведене су посебне молитве и ударање црквених звона против епидемије.

Зоран Чворовић: Богослужење изнад ванредног стања

– Професор Правног факултета у Крагујевцу Зоран Чворовић изјавио је за Данас да увођење ванредног стања не може да затвори богомоље. „Слобода вероисповести, укључујући и право на испољавање вере, загарантовано Уставом Србије не може бити ни на који начин ограничена владиним уредбама у условима ванредног стања. То је изричито прописано чланом 202 Устава, који предвиђа одступања од људских и мањинских права у ванредном и ратном стању. Сваки облик суспензије богослужења или ограничавање права верника на учешће у богослужењу под оправдањем сузбијања епидемије корона вируса, био бруталан противуставни напад на Уставом Србије зајемчено апсолутно право на слободу вероисповести, истиче професор Чворовић.

Упутства из Надбискупије београдске

– Надбискупија београдска објавиће у суботу 4. априла уочи Цветне недеље сва упутства за богослужења током Велике седмице и Ускрса. Пратимо развој ширења вируса корона, али није свуда иста ситуација – рекао је за Данас надбискуп београдски Станислав Хочевар. Надбискупија је још током прошлог викенда дала упутство свим свештеницима о молитвеном животу и спречавању ширења вируса корона, које се на крају мисе чита и верницима. Они су позвани да се придржавају свих савета државних служби, али да имају у виду и „духовне лекове: пост, молитву, помоћ угроженима, примање светих сакрамената“. Због мера заштите незнатно су измењени миса и причест.

ЕРП у егзилу без промена

У Епархији рашко-призренској у егзилу јуче је одржана седница Епархијског савета о пандемији корона вируса на којој је одлучено да се ништа у црквеном поретку у „Егзилу“ неће мењати. „Цркве нећемо затварати, а верницима остављамо на савест да сами одлуче да ли ће долазити на богослужења. Никог нећемо терати“, каже за Данас рашчињени и из СПЦ искључени епископ бивши рашко-призренски Артемије (Радосављевић). Он истиче да се у „Егзилу“ ни до сада, у протеклих десет година свештеници и монаси нису ишли по кућама да освећују водицу, јер верници којима треба долазе по њу у манастире“.

Јелена Тасић

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 20. 3. 2020)

Прочитајте још

+++



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. “Других спасал, а Себя Самого не может спасти”
    (Мф. 27, 41, 43; Мк. 15, 31; Лк. 33, 35)

    https://b1.filmpro.ru/c/287614.224×316.jpg

    По Луки,

    “Я, епископ Лука, профессор Войно-Ясенецкий, отбываю ссылку в поселке Большая Мурта Красноярского края. Являясь специалистом по гнойной хирургии, могу оказать помощь воинам в условиях фронта или тыла, там, где будет мне доверено. Прошу ссылку мою прервать и направить в госпиталь. По окончании войны готов вернуться в ссылку. Епископ Лука”

    Човек се зове Валентiн Фeликсович Вoйно-Ясенeцкий.

    (Похороны архиепископа Луки, Симферополь, 1961 год.)
    https://foma.ru/fotos/journal/99/5770_4.jpg

    +мир мученим душама

    Прича, одломак из филма Урга, Михалкова, и наша је прича, српска као и руска, садржајно и суштински,

    +Владимир Гастюхин. На сопках Маньчжурии

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading