НоваС: Да ли др Бранимиру Несторовићу треба да суди Лекарска комора?

Упркос томе што актуелни Кривични законик препознаје дело против здравља људи, правници сматрају да у Несторовићевом испаду нема кривичне, већ само моралне одговорности

Доктор Бранимир Несторовић (Фото: Милан Обрадовић/Бета фото)

Незапамћеним и скандалозним испадом пулмолога др Бранимира Несторовића, који је непуних месец дана пре објаве ванредног стања у Србији због епидемије корона вируса позвао грађане да слободно путују у жариште светске заразе, требало би да се позабави етичка комисија Лекарске коморе и преиспита да ли он и даље треба да има лиценцу за рад, сматрају правници.

Подсетимо, Несторовић је у самом јеку епидемије смртоносног корона вируса широм света слао жене из Србије у Италију у шопинг, у земљу у којој је у том тренутку било на десетине жртава и хиљаде заражених, тврдећи да је у питању “најсмешнији вирус у историји цивилизације”. Његова изјава наишла је тада на одобравање и других “еминентних стручњака”, који су заједно са председником државе Александром Вучићем, грохотом смејали на ове ужасавајуће доскочице.

Непуних месец дана касније, председник се више није смејао, већ је напротив, са сузама у очима, најавио грађанима почетак ванредног стања због епидемије опасног вируса, док му је подршку за говорницом, поред најближих партијских другова, давала и лекарска свита. Изузев једног еминентног стручњака – др Бранимира Несторовића. Јавност засигурно, није изненадио његов изостанак, док се знатан њен део запитао, да ли ће поменути лекар бити позван на одговорност због изјаве која је послала грађанима поруку да треба да игноришу постојање ове опаке болести.

Упркос томе што актуелни Кривични законик препознаје кривично дело против здравља људи, правници сматрају да у Несторовићевом испаду нема кривичне, већ само моралне одговорности.

Фото: Танјуг/Снимак екрана

Адвокат Ненад Јанковић сматра да се случајем Несторовића треба позабавити Лекарска комора.

„Ово јесте неетичко понашање. Они након тих изјава могу да му одузму дозволу за рад или да га санкционишу. Ово је више морални чин, изјава која није била ни паметна, ни корисна у том тренутку“, рекао нам је Јанковић.

Слично мишљење има и његов колега Владимир Гајић:

„Да је његова изјава изазвала озбиљне последице, да су људи, жене потрчали у Милано, па се разболели… он би био у затвору. Код њега лекарска етика не постоји. Зато су га и склонили, нема га нигде, не појављује се. Треба да одговара пред Лекарском комором јер се понаша као шарлатан. Он је добар доктор само за Задругу и Фарму“

Са друге стране, председник Лекарске коморе Србије Милан Динић, казао је за Нова.рс да „он није компетентан да прича о томе”.

„Ако је реч о неетичком понашању, то је за комисију коморе. Случај се преда и онда комисија одлучује о томе. Ја нисам компетентан да причам о томе“, инсистирао је Динић.

На питање како ће Лекарска комора да се односи према Несторовићу ако случај буде пријављен кратко је одговорио:

„Мислим да сада имамо важнијег и паметнијег посла којим треба да се бавимо“, рекао је Динић.

Шта је Несторовић рекао 26. фебруара

„Апелујем на људе да престану да верују непровереним информацијама. Епидемија у Кини је при крају, она је почела 7. децембра, стварно нема разлога ни за какву забринутост. Ево да кажем за жене… Естрогени дефинитивно штите жене, оне имају благе облике и не умиру од овог вируса. Дакле, жене, слободно у шопинг у Италију, јер чујем да ће тамо сада бити велики попусти, зато што нико жив сад неће да иде тамо. Само припремите мужеве за то ментално. Шалим се, али стварно сам био затечен да се дигла толика галама, затварају границе… Стварно бесмислица. Ко Бога вас молим, живите свој живот. Сви ћемо дочекати април месец а у априлу месецу ће изаћи сунчеви УВ зраци, ви ћете имати пуно витамина Д у организму, то ће помоћи имунитету, вирус ће да угине. Не могу да верујем да се народ који је преживео санкције, бомбардовање, свакојака малтретирања, уплашио најсмешнијег вируса у историји човечанства“, рекао је начелник пулмологије и алергологије у Тиршовој.

Милица Чуле

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нова С, 16. 3. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

3 replies

  1. Ко каже да није био у праву?

  2. Ко сматра да Covid-19 није (нај)смешан вирус треба да се вакцинише против њега. Уз ванредно стање, Вучић и његов „брат Си“ ће их са њом заштити – на чему им ја аплаудирам. Најбитније у свему је да професор Несторовић није (био) у праву 🙂

  3. Зашто професора више нема са јараном Вучићем?
    Ко се кога одрекао?

Оставите коментар