Ана Брнабић: ЕУ понудила помоћ Србији, али сада не може да је пружи

Рекли су нам да доставимо потребе и да ће нам пружити подршку кад буду могли, а тренутно немају те ствари ни за себе, рекла Ана Брнабић

Ана Брнабић (Фото: Танјуг/Председништво Србије)

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Београду да је Европска унија понудила помоћ Србији у борби против корона вируса, али да у овом тренутку не може да је пружи.

Брнабић је рекла да је на данашњој видео конференцији лидера са Западног Балкана, аустријског канцелара Себастијана Курца и европског комесара за проширење Оливера Вархеља, ЕУ понудила Србији да јој пошаље списак свега што је неопходно.

„Рекли су нам да доставимо потребе и да ће нам пружити подршку кад буду могли, а тренутно немају те ствари ни за себе“, казала је Брнабић на конференцији за новинаре с председником Александром Вучићем.

Она је оценила да је данашњи видео састанак “био надреалан”, јер су учествовали и представници неких земаља из региона којима борба против корона вируса није главна тема.

Задовољна сам реакцијама локалних самоуправа на корона вирус

Брнабић је изјавила да су медицинска опрема и материјали централизовани и да се локалним самоуправама достављају преко Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), те да је функционисање тог система добро.

Брнабић је након седнице Владе Србије, на којој је учествовао и председник Србије Александар Вучић, новинарима казала да је задовољна реакцијама локалних самоуправа на ванредно стање које је уведено због пандемије корона вируса.

„Неке локалне самоуправе су ефикасније, неке су мање ефикасне. Корона вирус смо дочекали спремно, сви материјали иду преко РФЗО и тако имамо добар увид у све што се дешава на локалу“, рекла је она.

Говорећи о најављеним мерама, попут забране кретања током ноћи, Брнабић је нагласила да се Влада Србије трудила до последњег тренутка да такве мере не уводи, али да је ипак реч о борби за животе људи.

„Нешто сам опуштенија након увођења ових мера, знам да ће нас многи критиковати, али ту је одговорност коју смо морали да предузмемо“, казала је она.

Нагласила је да су у овом тренутку највећи „проблем и опасност“ држављани Србије који долазе из иностранства и не придржавају се мере кућне изолације.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 17. 3. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Ма,ево све трче да нам помогну !!!
    Помоћи ће нам као за време Првог светског рата,кад су нам послали топовску муницију погрешног калибра !?!?!?

  2. Историја севећ толико пута понавља… Кога ова(ј) Вучићев(а) замајава?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading