Француска и Италија разматрају национализовање компанија као меру против економских последица короне

Италијанска влада планира национализацију авиокомпаније Алиталија која је годинама у финансијским тешкоћама, у оквиру хитних економских мера уведених због пандемије

Пролазник са маском испред Колосеума, 10. 3. 2020. (Фото: Алберто Пицоли/АФП)

Француска влада је спремна да употреби сва средства у циљу подршке великим компанијама које трпе снажна превирања на финансијском тржишту, укључујући национализацију ако је потребно, изјавио је данас министар финансија Бруно ле Мер.

Изјава Ле Мера је, како оцењује агенција Ројтерс, до сада најјачи наговештај да је Париз спреман да учини све што је у његовој моћи како би стабилизовао највеће компаније у земљи услед тржишних турбуленција изазваних пандемијом корона вируса.

„Нећу оклевати да употребим сва расположива средства за заштиту великих француских компанија. Држава то може да учини путем докапитализације, путем преузимања власничког удела, а у случају потребе и путем национализације”, рекао је Ле Мер на телеконференцији за новинаре, не откривајући које компаније могу да буду третиране као приоритет.

Министар је такође поздравио одлуку француског регулатора за тржиште капитала да од данас забрани такозвано трговање на кратким позицијама (улагања с циљем продаје у кратком року услед очекивања да ће цена пасти) за акције 92 француске компаније, додајући да би та мера могла да буде продужена до месец дана ако буде потребе.

Пролазник са заштитном маском на Јелисејским пољима у Паризу, недалеко од Тријумфалне капије, 16. 3. 2020. (Фото: Гонзало Фуентес/Ројтерс)

Овом забраном су обухваћене акције неких од најпознатијих француских компанија, као што су банка БНП Париба, произвођач аутомобила Рено и авио-компанија Ер Франс КЛМ, које су последњих дана претрпеле велике губитке на берзама.

Ле Мер је раније данас изјавио за радио РТЛ да влада мобилише 45 милијарди евра у оквиру пакета кризних мера, које се великим делом односе на одлагање плаћања пореза и доприноса за плате, како би подупрла њихову ликвидност током пандемије која је подрила привредне токове.

Истовремено, влада је такође обећала да ће дати гаранције за нове зајмове предузећа у укупном износу до 300 милијарди евра, како би смањила потенцијалну изложеност банака губицима по основу кредита.

Ле Мер је навео да ће влада ускоро представити буџетски закон који одражава нову економску стварност, насталу због пандемије, а који ће бити заснован на процени да ће бруто домаћи производ опасти ове године за 1,0 проценат, наводи Ројтерс.

(Политика, 17. 03. 2020)

Италијанске власти планирају национализацију компаније Алиталија

Италијанска влада планира национализацију авиокомпаније Алиталија која је годинама у финансијским тешкоћама, у оквиру хитних економских мера уведених због пандемије новог корона вируса.

Влада предвиђа формирање нове компаније у потпуности под контролом Министарства економије и финансија, или под контролом компаније са већинским јавним капиталом, које може да буде чак и индиректно учешће, наводи се у саопштењу италијанских власти.

Дезинфекција музеја у Напуљу, 10. 3. 2020. (Фото: Алесандро Поне/АП)

Нису наведени рокови нити конкретнији услови плана национализације Алиталије.

Тамошњи медији пренели су да власти планирају помоћ од око 600 милиона за целокупни ваздухопловни сектор, док је за Алиталију превиђен највећи део тог новца.

Алиталија се последњих година бори са финансијским проблемима.

У мају 2017. године стављена је под ванредну управу према италијанском закону.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 3. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading