У Србији 55 потврђених случајева ковида-19; широм света ванредне мере

До 8 часова 16. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирана је укупно 301 особа

Фото: Shutterstock

У Републици Србији је до 8 часова 16. марта 2020. године регистровано укупно 55 потврђених случајева ковид-19, објавило је Министарство здравља.

Три особе се налазе у кућној изолацији са лакшом клиничком сликом, док су четири особе задржане на болничком лечењу, без компликација, стабилног општег стања.

До 8 часова 16. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирана је укупно 301 особа која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја.

Вучић и Меркел ће разговарати путем видео конференцијске везе, саопштено је из кабинета председника Србије.

Раније је најављено да ће главне теме разговора бити наставак дијалога с Приштином и, нарочито, новонастала ситуација после избијања епидемије корона вируса.

Раније је било предвиђено да председник Србије у недељу и понедељак посети Берлин, али је посета одложена због избијања епидемије ковид-19.

Трамп хтео да купи немачку компанију која производи вакцине

Администрација Доналда Трумпа понудила је „огромну суму новца” како би добила ексклузивни приступ вакцини против корона вируса коју је развила немачка компанија, објавио је у недељу Ди Велт, а преноси Политико.

Према том чланку, Трамп је покушавао да компанију CureVac са седиштем у Тибингену – која такође има своје пословнице у Франкфурту и Бостону – пресели у Сједињене Државе (или макар њено истраживачко крило) и развије вакцину “само за САД.”

Гласноговорник немачког министарства здравља наведен као један од извора у том чланку потврђује такав амерички приступ и тврди да је Берлин “веома заинтересован да осигура да се вакцине и активне супстанце против новог корона вируса развијају и у Немачкој и Европи”.

У недељу поподне, немачко министарство здравља саопштило је Ројтерсу да је његов портпарол тачно цитиран у новинском чланку, потврђујући да је Вашингтон покушао да преузме биофармацеутску компанију.

Трамп није желео вакцину „само за САД“

Трампова администрација покушала је да увери немачку фирму која развија могућу вакцину против корона вируса да свој истраживачки рад пресели у Сједињене Државе, рекли су немачки званичници, повећавајући бојазан у Берлину да ће председник Трамп покушати да “отме” досадашње налазе и да ће вакцина бити доступна само у Америци.

Међутим, Њујорк тајмс пише да је намера председника САД и његове администрације била да се производња пресели у ту земљу како би се брже дошло до коначног производа, а у производњу вакцине био би укључен још већи број стручњака.

Америчке власти и здравствени стручњаци разговарали су са 25 компанија које се баве производњом вакцина – сваки позитиван корак ће бити прихваћен и свако решење обелодањено пред светом.

ЕУ ограничила извоз медицинске опреме

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавила је синоћ да је ЕУ ограничила извоз медицинске опреме у државе ван ЕУ и истакла да је извоз дозвољен само уз изричито одобрење влада држава чланица.

Она је на свом Твитер налогу навела да медицинска опрема за заштиту од корона вируса може да се извози у земље које нису чланице ЕУ само уз изричиту сагласност влада држава чланица ЕУ, преноси Н1.

Како је рекла, ЕУ дејствује на три нивоа: прво ради се са индустријом како би наставила са радом, друго ради се на томе да се задржи унутар Европе потребна опрема и због чега је данас усвојена шему овлашћења за извоз за заштитну опрему.

„То значи да ова медицинска опрема може да се извози у државе које нису чланице ЕУ само са изричитим одобрењем влада земља чланица Уније. Ово је нешто што смо морали да урадимо због заштите нашег здравственог система“, објаснила је председница ЕК.

Ванредно стање и у Њујорку

Чини се да је враг одавно однео шалу, а корона вирус толико мења начин живота људи широм света, да ће најважнији град на свету, Њујорк, од уторка увече званично бити под условима ванредног стања.

Школе, факултети, кафићи, ресторани, ноћни клубови, ништа неће радити.

У Њујорку тренутно има више од 700 потврђених случајева и градски званичници одлучили су се за радикалне кораке.

Јавни школски систем Њујорка са 1,1 милиона ученика, биће заустављен ове недеље, што је најагресивнији и најспремнији напор да се успори ширење корона вируса.

„Веома сам, веома забринут што видимо брзо ширење ове болести, и време је да предузмемо драматичније мере“, рекао је градоначелник Бил де Бласио касно у недељу поподне.

„Ово је одлука коју сам донео без радости и са пуно бола.“

Градоначелник је такође у недељу увече најавио да ће наредити да се затворе сви кафићи и ресторани, ограничавајући их на доставу хране. Јавне школе у ​​Лонг Ајленду и округу Вестчестер такође ће се затворити ове недеље, рекао је у недељу владин Андрју Куомо.

Уместо у изолацији Болсонаро у загрљају фанова

Бразилски председник Жаир Болсонаро снимао је селфије са присталицама током њиховог скупа у недељу, привлачећи поново критике конгресних лидера због подстицања великих скупова који би могли погоршати ширење корона вируса.

Тиме се оглушио о савете медицинских стручњака који су сугерисали да је неопходно предузети мере предострожности након што је неколико чланова његове недавне делегације на Флориди тестирано позитивно на вирус.

Председник је тестиран негативно, као и његов амерички колега Доналд Трамп после њиховог састанка, али лист из Сао Паола извештава да је Болсонаров медицински тим предложио да остане изолован до почетка следеће недеље.

Контроверзни лидер није послушао савете и отишао је у другу крајност.

Имао је директан контакт са својим присталицама, пипао њихове мобилне телефоне, сликао се и разговарао са њима на удаљености мањој од метар.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Недељник, 16. 3. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading