Истиномер: Вучић и истина у доба короне

Да ли је неко у Србији рекао да је корона „најсмешнији вирус“

Др Бранислав Несторовић, у позадини Александар Вучић (Фото: Танјуг/Снимак екрана)

Немојте да лажете, нико није рекао да је корона најсмешнији вирус
Председник Србије о корона вирусу. (РТС, 11. 3. 2020. године)

„Не могу да трпим ту неправду да неко напада ове лекаре овде, да људи нападају доктора Несторовића, да нападају људе који су озбиљни и одговорни. Говоре: ’Најсмешнији вирус’. Немојте да лажете, нико није рекао да је најсмешнији вирус. Нико! Осим што су људи рекли да не треба да се паничи. Ја то никада у животу нисам изговорио. И немојте да лажете.“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, на конференцији за медије након састанка са државним врхом и стручњацима о корона вирусу, између осталог, да је лаж да је неко од надлежних говорио да је у питању „најсмешнији вирус“. Нагласио је да „не може да трпи неправду“ да неко напада „ове лекаре овде, да људи нападају доктора Несторовића, да нападају људе који су озбиљни и одговорни“.

Међутим, управо је на претходној конференцији за медије у Председништву Србије, говорећи о корона вирусу, од кога у Србији у том тренутку још нико није оболео, др Бранимир Несторовић, дечји пулмолог, истакао да нема разлога за панику, јер више људи умире данас од многих других болести у Србији.

„Не могу да верујем да се народ који је преживео санкције, бомбардовање, свакојака малтретирања, уплаши најсмешнијег вируса у историји човечанства, који на Фејсбуку постоји’, рекао је Несторовић. (Танјуг, 26. 2. 2020. године)

Он је тада поручио женама у Србији да могу слободно да крену у шопинг у Италију.

 

„Апелујем на људе да престану да верују непровереним информацијама. Епидемија у Кини је при крају, она је почела 7. децембра, први случај пријављен. Већ се зна да пада вируленција вируса, вирус је све слабији и слабији. Иначе је слаб. Ево да кажем за жене… Естрогени дефинитивно штите жене, оне имају благе облике и не умиру од овог вируса. Дакле, жене, слободно у шопинг у Италију, јер чујем да ће тамо сада бити велики попусти, зато што нико живи сад неће да дође у Италију. Према томе, мужеве сад само припремите за то ментално. Шалим се, али стварно, мислим, не разумем. Ја сам пре неки дан био затечен кад је та прича почела јер је вирус био смешан. То је трећа варијанта тог САРС-а, МЕРС-а. Ово је трећа варијанта, он је најслабији од сва три. И прве две су прошле незапажено, сад ова трећа одједном је сад то… Видим затварају се границе, авиони не лете… Потпуна бесмислица.“ (Танјуг, 26. 2. 2020. године)

Наслов, скраћивање и oпрема: Стање ствари

(Истиномер)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

23 replies

  1. Кад то изјављује доктор хумане медицине, шта мислите на ком нивоу су остали чланови СНС? Једно је сигурно: нису све будале у СНС, али су сви у СНС будале. Вучићу, свака ти част на одабраним саветницима и члановима клана.
    Свака ти част и на твом личном доприносу “угледу” државе коју тако успешно упропашћујеш, понижаваш и издајеш.

  2. Др Несторович је врхунски стручњак под два. А под један све што је рекао овде и редом у јавности је тачно!

    Српска црква није требала да објављује молитву против епидемије овог вируса кијавице него против епидемије дебилане око овог вируса кијавице.

    Глобалистички луткари повлаче конце луткама и на позицији и на опозицији. Увоџење ванредног стања ради увежбавања дебилане по дубини и ширини друштвене територије је полит-коректан потез. Наступ уваженог професора није! Он је ту само ради Вучичеве технологије власти, односно контроле штете. И тој технологији се по дефиницији не може парирати матриксним Истиномером. Наравно, њиме се може послужити на мало, неодлучујуче.

  3. @ Srđan M. Krunić

    Др Несторович је врхунски лекар исто колико је Миломир Марић врхунски новинар а Хепи (ђе dottore „кампује“) дечја телевизија. А чак и да је врхунски пулмолог (у пеМзији) то не значи да је и епидемиолог.

  4. @Александар Лазић

    Како су Руси избјегли епидемију короне?

    ” Специјалист за заразне болести Валентин Ковалев сматра да су многи људи покупили вирус из Кине, али да је он попут обичне респираторне болести и људи који се заразе на крају сами озраве.
    – Нико овдје неће рутински провјеравати све који добију прехладу код куће – коментирише Ковалев.
    То заправо значи, закључују руски портали, да у тој земљи нема хистерије око вируса корона већ је третирају као врсту грипа у сезони те болести.”

    https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=374302

    Фейк всемирного масштаба. Кому понадобилось раздувать эпидемию коронавируса

    “Смотрите. Две недели простоял на карантине круизный лайнер возле Иокогамы. Там оказался заболевший (отчего и ввели карантин и запретили судну заходить в порт), от него заразилось довольно много людей. Как теперь уже говорят, больше 600. А умерли всего двое 80-летних. Но люди в таком возрасте могут и от любого другого вируса умереть. ”

    https://aif.ru/health/life/feyk_vsemirnogo_masshtaba_komu_ponadobilos_razduvat_epidemiyu_koronavirusa?fbclid=IwAR1svucjv5oJx1cY6lgnE1Xscs4LbaUoJ8K4ZNZ1-ktu85GEvi4MsCqjq38

    И да се подсетимо, шта је Стање ствари објавило:
    https://stanjestvari.com/2020/03/13/doktor-abdu-sarkavi-ne-plasi-me-kovid-19/
    https://stanjestvari.com/2020/03/12/pulmolog-volfgang-vodarg-privreda-i-politika-zele-da-instrumentalizuju-virus-korona/

  5. @ Наташа (стара)

    Све је то јасно. Али то још није доказ да је Несторович (c Srđan M. Krunić) врхунски лекар нити да Врховни Лажов није слагао.

  6. Види, види, ботови и овде раде своје…

  7. Г. Лазићу, Ви сте одлучили да гледате Несторовића кроз призму звану АВ, што за собом повлачи искључивост и због тога не желим даље да полемишем.
    Поздрав.

  8. @Наташа (стара) и @ Srđan M. Krunić: Г-дин Александар Лазић је потпуно у праву што се проф.др.Б.Несторовића тиче!
    Не смеју се заборавити Несторовићеви крајње неукусни наступи од пре кратког времена у јавности о овој епидемији . Да се подсетимо:
    – То је најсмешнији вирус…
    – Жене, навалите у Италију, тамо је паника, цене су драстично снижене и јурите у шопинг на крпице…
    – Срби су генетски заштићени од корона вируса (изјава таблоиду Ало)…
    – Вирус корона није ни колера ни куга… (“Политика”, његов интервју данас).
    Све то је изјављивао као члан “експертске“ комисије Владе а добар део тога у присуству Вучића у позадини, који се слатко смејао. Снимци постоје….
    А и његови наступи на једној од “дворских“ ТВ станица (“Хепи“) само упућују на то о каквом типу личности се ради.
    Специјалност му је пулмологија (са нагласком на алергију) и осим општег медицинског знања којим располаже сваки лекар, он нема никакве експертизе из микробиологије, инфектологије ни епидемиологије, па су објективни критеријуми за његов избор у поменуту комисију потпуно мутни.

  9. @Арсеније Стојковић

    Осуда медијских наступа, лични анимозитет и напади ад хоминем нису аргументи, којима се оспорава нечија стручност или надлежност.

  10. https://i.ytimg.com/vi/mOGYOec2Pl4/mqdefault.jpg

    Види ово,

    Ни по методологији Уницефа или СЗО…

    Тотално нехигијенски, без примене одговарајућих препарата, најновије формуле, анатомски обликованих…

    Са трајним последицама по развој личности,

    …”Његова мајка Радојка је, због кућних и пољских послова, имала врло мало времена за њега и често би га остављала кући са својом свекрвом да се о њему стара. Степа је о свом раном детињству ово рекао:

    „Када би ме мати упртила на леђа и носила на њиву, ја бих се толико драо и ударао ногама у пртачи, да би ми ноге биле све крваве од трења док смо стигли на њиву. Мати није имала време да се бави око мене и мојих ногу, већ би ме тако оставила и ране би пролазиле саме од себе.[2]”

    Када је мало порастао, Степановићу су дали да чува стоку. Једном га је неки млади неукротив бик закачио рогом по трбуху и распорио га. Степу је спасила стрина која га је пришила иглом и концем, па се тако опоравио за десетак дана…”

    Џон Сакс (John Godfrey Saxe),

    Руски превод је одличан преп(ј)ев,

    О слону,

    …”So, oft in theologic wars, the disputants, I ween,
    tread on in utter ignorance, of what each other mean,
    and prate about the elephant, not one of them has seen!”

    https://madrid-tour.ru/www/images/durer.jpg

    …”Возникли распри у слепцов
    И длились целый год.
    Потом слепцы в конце концов
    Пустили руки в ход.

    А так как пятый был силен, –
    Он всем зажал уста.
    И состоит отныне слон
    Из одного хвоста!”

  11. @ Александар Лазић

    Пошто су ми јавни иступи професора Несторовича били препоручени, и пошто сам их испратио – питао сам 5 дугогодишњих пријатеља који су доктори различитих специјализација шта мисле о њему и његовим изјавама? Сума сумарум је било да је све изнето са његове стране – тачно. И да је човек врхунски, лекар и стручњак. У блиском окружењу имам и пример излечења тешког обољења детета под лекарском палицом Несторовича. И против тога не помажу ни Вучич као лажов, ни Миломир као новинар, ни Хепи, ни Истиномер.

  12. @ Srđan M. Krunić

    Јесу ли ти дугогодишњи пријатељи послушали др Несторовича и послали своје жене у шопинг у Милано? (Јер и то је изјавио; сад испаде да га је Ало лоше цитирао да ми имамо “лавовске гене”, мада и то добро звучи, кај не?)

    Italija je posle Kine zemlja sa najvećim brojem umrlih od koronavirusa, a pulmolog Branimir Nestorović objašnjava da su slabi italijanski geni i loša opremljenost bolnica krivi za ovako poraznu statistiku. Doktor ističe da Srbi nemaju potrebe da brinu, jer imaju pravu lavovsku genetiku.

    https://www.alo.rs/vesti/drustvo/evo-zasto-italijane-koronavirus-kosi-a-srbima-ne-moze-nista/294264/vest

    И није ли било знаковито што синоћ др Несторовича није било на проглашењу ванредног стања? “ЦиркуЗ Корона” отпутовао из наше мале земље?

    ПС. Уопште не тврдим да је он лош (или фантастичан) пулмолог, немам појма о томе. Да је постао естрадни лекар то може да види сватко тко има ТВ (ја “немам”, али га ипак закачим ПОСЛЕ РУЧКА етсетера)

  13. @ Арсеније Стојковић

    Професор Несторович је очигледно тип уздржане личности, коју сем 20 година бављења грипом и корона вирусом краси и духовитост. Да није уздржан тип личности умро би од смеха гледајучи оне који умиру од страха од короне.

    Избор њега од стране Вучича је технолошки веома јасан. Бира човека који није његов, за кога зна да се нече понашати полит-коректно, и који че функционализовати масовну психопатологују успут се добро забављајучи. А све вршечи своју намесничку обавезу да уведе ванредно стање. Чиста технологија власти и контроле масе.

    Несторович је Србима од помочи као експерт. За оне друге стручњаке у Вучичевом тиму које Ви, као и полит-коректни медији, заобилазите то се не може речи.

  14. Ево још мало како блиста др Несторович (c Srđan M. Krunič)

    Branimir Nestorović za Raskrikavanje tvrdi: nije rekao da Srbi imaju lavovske gene niti je o Srbima uopšte govorio sa novinarkom Alo-a. Ona ga je, kaže, pozvala juče sa pitanjem zašto Italijani toliko masovno obolevaju.

    „Ja sam samo rekao da je naša genetska struktura potpuno drugačija pa je ispao taj naslov da imamo lavovske gene“, kaže Nestorović.

    Na pitanje šta znači da je naša genetska struktura „potpuno drugačija“, on objašnjava:

    „Koronavirus pokazuje afinitet za jedan specifični protein ACE2. Svi imaju taj protein u plućima, ali oni koji imaju specifičan oblik tog proteina lakše vezuju virus i razvijaju pneumoniju. Ostali imaju blage oblike. Taj takozvani polimorfizam je naročito izražen kod naroda istočne Azije, a izgleda da i Italijani imaju visoku učestalost tog proteina. Tako se objašnjava zašto je kod njih velika stopa smrtnosti“, kaže on.

    Ipak, Nestorović kaže da je i to za Italijane na nivou spekulacije, jer dokaza nema. Izvor za ovo su mu, kako navodi, skora istraživanja kineskih naučnika.

    „Objašnjenje za Kineze je jasno da imaju taj protein u plućima, a ovo za Italijane nije dokazano, ali nema ništa pametnije, nema nikakvog normalnijeg odgovora koji bi objasnio ovoliki mortalitet kod Italijana. A to je zanimljivo, jer se virus ponaša potpuno netipično“, navodi on.

    Nestorović nije znao da objasni zašto bi taj specifični protein imali Italijani, ali ne i mi, koji smo po genetskoj strukturi sličniji njima nego Azijatima.

    Sve je to, tvrdi, rekao i novinarki Alo-a, ali ništa se nije našlo u tekstu. Pisanje Alo-a i drugih tabloida nije ranije demantovao jer, kako kaže, neće da se bavi time, „ionako je sve to jedna ista redakcija“.

    Iz ovog tabloida na pitanja Raskrikavanja o ovome nisu odgovorili.

    Nestorović, poznat po izjavi da je reč o „najsmešnijem virusu u istoriji čovečanstva“ i da žene štiti estrogen te slobodno mogu u šoping u Italiju, za Raskrikavanje i dalje tvrdi da situacija uopšte nije alarmantna i da je ovde ozbiljna samo – panika.

    Na pitanje kako nije alarmantno što je za par meseci u svetu umrlo 4.000 ljudi, on kaže:

    „To je malo. Nemojte da se ljutite ali to je strašno malo. Prema podacima SZO, od sezonskog gripa ove zime je umrlo 88.000 ljudi“, kaže on.

    Novinarka: Kako to da onda u svetu vladaju ove mere kontrole i panika?

    „Ne znam šta da Vam kažem. (…) Ja mislim da je to što se dešava znatno van medicine. Vidite juče šta se dešavalo, pad petrodolara, berze itd. Mislim da je sve ovo pokriće za neke krupnije priče koje se odigravaju“, navodi on i dodaje da je virus pokrenuo ekonomsku lavinu.

    https://www.raskrikavanje.rs/page.php?id=583

  15. Александар Лазић

    Због кога и због чега је он, у једном тренутку, заложио свој кредибилитет изигравајући човека који би да буде оно што није?
    Сада покушава да га поврати, учинио је себи немерљиву штету.

  16. @Srđan M. Krunić за @ Арсеније Стојковић каже: “Професор Несторович је очигледно тип уздржане личности, коју сем 20 година бављења грипом и корона вирусом краси и духовитост….“ итд….
    У ствари и не ради се о томе да ли је он стручан за ова питања којима се сад бакће – а није. Дозволите да посумњам да се већ 20 година бави “… и корона вирусом“, јер се прва епидемија САРС-а појавила тек 2003 г. – али, то на страну. Он је, очигледно, типичан представник савремене српске елите за коју је нормално да нпр. министар здравља, који такође још и лекар, у почетку епидемије нуди Кини помоћ – јер направиће Србија вакцину (а одлично зна да је Торлак који није “ни до колена“ кинеским могућностима, а и сам је на умору), и чији шеф државе – такође на почетку епидемије јавно изјављује да ће се од заразе чувати препеченицом…. Онда је заиста савршено природно да и Несторовић може мирне душе да изјављује своје глупости (познате и добро документоване) и да се Ваши пријатељи – такође лекари, слажу: “Сума сумарум је било да је све изнето са његове стране – тачно. И да је човек врхунски, лекар и стручњак:“.
    Не било згорег да и Ви, и Ваши пријатељи, лекари, и сам Несторовић прочитате ово (добро је написано и лако читљиво): http://www.nspm.rs/prenosimo/koronavirus-pred-vratima-i-italijanske-greske-koje-pravi-srbija.html
    Али, добро – Несторовић сада ћути (или је ућутан?), врхунски естаблишмент је са ноншалантности окренуо други лист и увео ванредно стање , прешавши тако у други екстрем. Видеће се кроз који месец какав ће бити даљи развиј ситуације….

  17. Можда некима још није јасно да вирус корона РАЗАРА плућа и да је зато тако опасан.
    Проф. Несторовић је изузетан пулмолог – доктор за болести плућа, за оне који то не знају.
    Зато је ту где јесте.
    Он може да спасава људске животе, а да ли то могу и његови немедицински опоненти?
    Мени је спасао унука, а све остало је неважно.

  18. Види Србине,на Западу већ увелико постоји профил медицинска биологија или обрнуто,јер се дошло до сазнања да болести или изазвачи болести мењају биологију ћелија,ткива,органа…Наши одлични технолози болести(лекари) при крају праксе често себи почињу да се привиђају,и ето…Иначе ми сељаци не волимо о поповима и докторима…боље о пријама…Толико о томе.

  19. Мени је спасао унука, а све остало је неважно.

    На здравље ви и ваш унук.

    Међутим, јако је важно и за многе се може показати кобним ако је својим шарлатанским наступима угрозио велики број људи. У овој ситуацији сви они који се понашају одговорно – пре свега према другима – и који неупућенима објашњавају како би требало да се понашају доприносе спашавању живота.

    Да је доктору Несторовићу стало до кредибилитета не би иступао у области у којој је некомпетентан – а то је епидемиологија – већ би своје оцене износио уз одговарајуће ограде и опрез.

  20. Понављам: вирус корона изазива тешку пнеумонију и у излечењу учествују прво епидемиолог који даје дијагнозу, а одмах затим пнеумолог.
    На оздрављењу раде и многи други медицински стручњаци .

    Ви се мало стишајте, Милоше, и престаните да у све то уводите политику.
    Не би вама сметало ништа што је рекао проф. Несторовић да се није одазвао позиву А. Вучића.
    Да га је позвао, на пример, Коштуница, ви бисте га ковали у звезде.

    Ви нападате Несторовића, неки друге докторе и сад би требало да они, као неспособни, колективно напусте ову државу, па их онда ви лечите Милоше М., заједно са истомишљеницима!

    Да ли вам је јасно да су нам данас животно потребни лекари и зато заћутите!!!

  21. Ево још једног чланка о др Несторовићу, “најсмешнијем вирусу” и Врховном Лажову :

    https://www.danas.rs/kolumna/slavisa-lekic/koronavirus/

    Врло је вероватно да ћемо се од епидемије коронавируса лакше излечити него од епидемије ратног команданта који је прогласио да је Србија у рату.

    Верујем да ће следећих дана и недеља председник републике искористити вирус да нас са ТВ екрана убеђује да смо нападнути али да је Александар Вучић наш једини спасилац.

  22. Испашће да имам нешто против др Несторовића – а немам – чак сам га са симпатијама гледао у “Ћирилици” (коју иначе никад и не гледам).

    Но у поменутој емисији (ако емисија није тешка реч за ТО!) др Несторовић рече:

    “Sad se već zna da ako treći ili četvrti dan teško dišete, verovatno imate koronu, peti dan ide upala pluća. Ako ste došli do petog dana i nemate upalu pluća, nemate koronu. Sedmi dan prehlada prolazi i onda sigurno znate da nemate koronu. Ovaj virus sadrži neke fragmente koji deluju kao da je ubačen nekakav gen u viruse, čak je i objavljen i rad, koji je odmah povučen. I sad kreću razne teorije zavere, kod tih teorija zavere je najgore što su one uvek verovatne, ali mi to nećemo znati ovaj put, da li je veštački ili nije – podvukao je dr Nestorović.”

    https://happytv.rs/vesti/politika/215450/dr-nestorovi%C4%87-izneo-neverovatni-detalj-ovo-niste-znali-evo-koji-je-dan-bitan-o-koroni

    А то се директно коси са оним што је рекао др А. Чучалин

    “Стога и сама болест има најмање четири назначена стадијума. Прва фаза је вирусемија. Безопасна прехлада, ништа посебно. Седам до девет дана отприлике у овом интервалу.

    Али почевши од деветог па до четрнаестог дана, ситуација се квалитативно мења, јер се у том периоду формира вирусна и бактеријска пнеумонија. Након оштећења епителних ћелија у анатомском простору дисајних путева долази до колонизовања микроорганизама, пре свега оних који насељавају хумани орофарингеални регион.”

    https://stanjestvari.com/2020/03/16/aleksander-cucalin-kako-leciti-koronavirusnu-infekciju-covid-19/

    НИЈЕ СВЕ ЗА ИГРУ, “СМЕЈ” И ЕСТРАДУ…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading