Аљбин Курти: Са Србијом само на равној нози

Споразуми склопљени присилом и претњама, који нису засновани на међусобном поштовању, нису вредни папира на којем их потписујемо, стоји у ауторском тексту Аљбина Куртија

Аљбин Курти (Фото: ЕПА/Политика)

Односи између Косова и Србије могу се нормализовати само ако се државе договоре о правилима и принципима којих ће се обе стране придржавати, пише премијер Косова, Аљбин Курти, у чланку за Франкфуртер алгемајне цајтунг.

У ауторском чланку за Франкфуртер алгемајне цајтунг косовски премијер пише: „Брз договор између Косова и Србије је добар – добар договор је бољи. Добар договор, међутим, мора бити заснован на демократским принципима да би био окруњен дугорочним успехом.

Реципроцитет према Србији који се захтева од косовске владе, а који има за циљ стварање праведних почетних услова за одржив споразум, краткорочно представља важан корак у постизању економске и политичке стабилности између Косова и Србије. Дугорочно гледано, то је важан корак ка изградњи добросуседских односа док се не буду у потпуности нормализовали.

Међутим, до нормализације међудржавних односа може доћи само ако се обе стране које треба да се „нормализују” договоре о правилима и принципима којих ће се придржавати обе стране. Добра воља и сусрети на равној нози, предуслов су за све преговоре који су усмерени на успостављање мирних односа. Политика која има за циљ освету је краткотрајна и без перспективе” пише Курти.

Он потом позива ЕУ и САД „да надгледају процес и унапред дефинишу мере које треба предузети у случају непоштовања принципа и било каквих кршења споразума.” Аљбин Курти истиче да је царинску тарифу од 100 посто за увоз из Србије и Босне и Херцеговине „наследио од претходне владе” и наставља:

„Међутим, принцип реципроцитета је увек био водећи принцип моје странке. Поред тога, реципроцитет своју вредност изводи из концепта једнакости и свеприсутан је у међународним односима. Трајни мир и равноправност водећа су начела косовске владе, чији сам премијер од почетка фебруара.”

Курти пише да „споразуми склопљени присилом и претњама, који нису засновани на међусобном поштовању, нису вредни папира на којем их потписујемо” па најављује:

„Због тога, као знак наше добре воље и спремности за решавање политичких спорова, желимо да укинемо царину за сировине увезене из Србије и Босне и Херцеговине од 15. марта 2020. године. Заузврат, позивамо Србију да оконча кампању против признавања независности Косова и уклони нецаринске баријере у трговини. Ако српска страна овде покаже добру вољу, косовска влада ће у потпуности укинути увозне царине за робу из Србије и Босне и Херцеговине у периоду од 90 дана од 1. априла 2020. године. Надамо се да ће Европска унија понудити визну либерализацију косовској страни пре самита у Загребу 7. маја.

У случају да Србија не буде поштовала добру вољу косовске владе да уклони економске, трговинске и политичке препреке, те настави своју међународну кампању против Косова и не уклони постојеће баријере у трговини, од 1. априла ћемо почети са постепеном применом принципа реципроцитета, најпре у трговини, а затим и у пословању уопште и у политици”, пише премијер Косова Аљбин Курти за Франкфуртер Алгемајне цајтунг.

Приредила: Дијана Рошчић

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 7. 3. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading