Данас: Париз „препознао“ Вучићев режим као ауторитарни

Србија је типичан пример заробљене државе, а ситуација око слободе медија и владавине права је гора него раније, оцењују француске дипломате

Емануел Макрон и Александар Вучић: традиционални дочек погачом и сољу

Владавина права, слобода медија, економска и политичка стабилност региона, прикључење ЕУ, али и разговори Београда и Приштине главне су теме које изазивају недоумице и забринутост званичног Париза у погледу односа са Србијом.

„Српске власти су скроз свесне да се од њих тражи владавина права и слобода медија, истичу у дипломатским изворима у Паризу за Данас. Како додају, званични Париз је „препознао ауторитарну природу режима Александра Вучића“.

„Србија је типичан пример заробљене државе, а ситуација око слободе медија и владавине права је гора него раније“, истичу француски званичници са којима је новинар Данаса разговарао. Истовремено, додају да је „владавина права главна ствар за нас“, али и да је „стабилност региона изузетно важна“, као и да је циљ процеса евроинтеграција „политичка и економска стабилност и да се Србија прикључи Европској унији“.

Александар Вучић (Фото: Вучић.рс)

„Место Западног Балкана је у Европској унији, а ЕУ нема дилеме око тога, али нас и даље брине растући утицај Русије на Србију, јер требамо гледати даље од процеса проширења ЕУ на Западни Балкан. Народ не занимају поглавља и њихово отварање него конкретни резултати – економија, слобода медија и поштовање закона“, додају саговорници Данаса. Како објашњавају, званични Париз је у потпуности свестан важности дијалога Београда и Приштине и да је „однос Косова и Србије кључ стабилности региона“.

„За танго је потребно двоје и наравно политичка воља да се крене напред“, наводе дипломате и истичу да је потребно вратити поверење у разговоре Београда и Приштине. Наглашавају и да „очекују да ће на крају преговора са Европском унијом доћи и признање Косова“.

Говорећи о разговорима Београда и Приштине о Косову, француски званичници који су инсистирали на анонимности додају да „покушавају да одвоје преговоре о прикључењу Европској унији од дијалога Београда и Приштине“.

„Чекамо изборе у Србији за наставак преговора Београда и Приштине“, истичу француске дипломате и додају да се Косово и даље у већини држава доживљава као жртва Србије и да „прошлост притиска преговоре Косова и Србије“.

Тапшачи

Француске дипломате подсећају да су утисци после прошлогодишње јулске посете председника Француске Емануела Макрона Србији „били импресивни“ са одличним пријемом од српских власти, али наглашавају да се „односи не могу поправити једном посетом“.

Емануел Макрон и Александар Вучић у Београду (Фото: Танјуг/Сајт председника Србије)

Објашњавају да је председник Макрон чак приликом посете приметио човека који је давао сигнал окупљенима на Калемегдану када да тапшу током његовог говора.

Александар Рокнић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 5. 3. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар