Павел Тихомиров: Руски медији уплашени политичком некоректношћу владике Амфилохија?

Зашто су руски новинари објавили интервју митрополита црногорско-приморског са скраћењима

Павел Тихомиров (Извор: Руска народна линија)

(Руска народна линија, 3. 3. 2020)

Пре неколико дана „Российская газета“ (РГ) објавила је текст поводом одговора који је митрополит црногорско-приморски Амфилохије упутио црногорском председнику Милу Ђукановићу. Мило је оптужио Београд и Москву да користе СПЦ као инструмент за подривање евроатлантског курса Подгорице.

Лист доноси делове владичиног обраћања.

„Црне Горе никад не би било да није било Русије“, рекао је митрополит. „Према томе (Ђукановић) нека не пљује на Србију и Русију. Без Русије не би било Црне Горе. То је кристално јасно и остало је записано у бићу. Русија и Србија јесу овде са нама, али овде са нама је сав православни свет Истока и Запада.“

Међутим, митрополит Амфилохије, чији је ауторитет у очима српских православних патриота поново заслужно порастао, рекао је још понешто што су наши инфоратници сматрали, по свој прилици, политички некоректним.

Реч је о томе да су следеће владичине речи исечене:

„Црне Горе никада не би било да није било Русије. Од времена владике Данила, битке на Царевом Лазу, па и касније… све до Николе (кнез, потом краљ Црне Горе – прим. П. Т.). Чак и до ових наших комуниста. Да није било Стаљина, ни комунисти не би завладали овом земљом. Оно што је најгоре они користе, оно што је комунизам најгоре имао. Да није било Руса Ђукановић не би био председник, да није било (руских) пара, не би добио референдум у Црној Гори. Он то добро зна.“

Даље се наставља део говора који је пренет у РГ:

„Према томе, немој да пљује на Србију и Русију. Без Русије не би било Црне Горе. То је кристално јасно и остало је записано у бићу. Русија и Србија јесу овде са нама, али овде са нама је сав православни свет Истока и Запада. Поменух овде и браћу муслимане, и оног њиховог чувеног теолога из Азије, који је поручио свим муслиманима Балкана да подрже православне хришћане у одбрани светиња, јер осећа да онај ко угрожава светиње православне, светиње већине народа, он ће сутра пљунути и угрозити џамије, јер један закон када се доноси, не може бити да важи само за једне.“

Митрополит Амфилохије (Фото: Борис Пејовић/ЕПА-ЕФЕ)

Српски аналитичари истичу да је ауторитет владике Амфилохија поново на оној висини на којој је био у првим годинама обнове црквености у бившој Југославији. Током двехиљадитих година српски конспиролози су ширили сумњу према овом истакнутом јерарху. Митрополита су окривљивали за учешће, и у „монтенегринизацији“ српске Црне Горе, и у игри са Ватиканом, и за много штошта.

Својевремена подршка, коју је митрополит Амфилохије дао Ђукановићу на председничким изборима, омогућила је овом бизнисмену да се попне и током свих ових година одржи на политичком Олимпу Црне Горе; извесни потези при стварању паралелне јерархије у бившој југословенској Републици Македонији довели су ситуацију са македонским расколом у потпуни ћорсокак; и тако даље и томе слично. Српски конспиролози могу да кажу још много штошта што се не уклапа у уобичајене стереотипне представе руских патриота о збивањима на Балкану.

Данас смо, међутим, сведоци онога што се већ два пута до сада понављало, да је владика Амфилохије поново постао крупна, притом, и политичка фигура.

Због тога његове речи треба пропустити кроз велику лупу, јер те речи могу лако да формирају различите контексте.

Павел Вјачеславович Тихомиров, публициста, јавни радник, помоћник главног уредника „Руске народне линије“

Са руског посрбило: Стање ствари


НАПОМЕНА: Последња реченица текста Павела Тихомирова није потпуно прецизно преведена. Уместо првобитног превода „Зато његове речи треба пропустити кроз велику лупу“, прецизан превод гласи: „Зато његове речи пропуштају кроз велику лупу“. Извињавамо се због ове непрецизности П. Тихомирову и читаоцима. (9. 3. 2020. у 10:20)



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

15 replies

  1. правимо “се мртви”

    А на овом албуму cover је урадила дјевушка из Русије,

    https://i.ytimg.com/vi/rGy1UgqmBzQ/default.jpg

    (де)Градација

    (Не)када је мудрост сишла на знање,
    оно на информисаност (увек сумњива),
    а мeм (meme, мем) је конац који дело краси,

    /miːm/ и ми без нас.

    https://www.dictionary.com/e/wp-content/uploads/2018/08/irish-goodbye-3.png

    Постоји новоговор и у другим језицима осим српског.

    https://www.peticolasbrewing.com/wp-content/uploads/2019/02/irishgoodbye.png

  2. Преосјетљиви руски новинари и цензори. “Нопрезни” Митрополит им дирну у Стаљинов тотем. Не може Ђедо да заволи комунизам па не може. А наш је Владика сумњив, ка’ један и по један! Јер, како наводи Тихомиров, “његове речи треба пропустити кроз велику лупу, јер те речи могу лако да формирају различите контексте”. Које незнање и сублиминална политичка перцепција.

  3. Байо, дело не в Сталине, а в другом пассаже.
    Это – первое.
    Второе: когда напечатано, что „његове речи треба пропустити кроз велику лупу, јер те речи могу лако да формирају различите контексте“,
    то речь не о том, что “његове речи треба пропустити”,
    а о том, что – среди его недоброжелателей – много желающих
    “да формирају различите контексте”.

    Так и передайте прот. Джомичу.

  4. Байо Пивлянину:

    Уместо првобитног превода „Зато његове речи треба пропустити кроз велику лупу“, прецизан превод гласи: „Зато његове речи пропуштају кроз велику лупу“.

  5. Bravo Amfilohije Konacno da neko kaze istinu. Dosta je bilo da se citavi Srpski narod pravi da je lud i kao nista nije bilo a ****** Rusi da misle da smo mi glupi. Kao, Ruska “braca” nas nisu izdali. “Braca” nisu glasali za sve antisrpske sankcije UN, nisu glasali ni za osnivanje antisrpskog suda u Hagu, nisu poslali 150 aviona oruzja ustasama plus helikoptere i ostalu opremu (uprskos sankcijama), nisu odlikovali F. Tudjmana (1996) zato sto je uspeo da protera pravoslavne Srbe sa svojih ognjista, nisu priznali nezavisnu KRVatsku i pre Amerikanaca, kao Putin nije odlikovao ni S. Mesica ni M. Bandica velike ustase, antisrbe i antipravoslavce u vreme dok su bezao od Srba kao od kuge, niti je Putin povukao jedinicu sa Kosova da prijatelju Dzorzu Busu napravi uslugu (isto kao sto je izdao i Kubu) i Srbe ostavi na nemilost NATO-u, nije finansirao odvajanje Crne Gore i priznao je jos dok su snajperisti bili na krovovima i navodno se glasovi jos brojali itd. itd. I ovo je samo deo gadosti koje su nam braca priredili. Dosta je bilo lazi i propagande.
    Medjutim postavlja se pitanje je od koga to Rosijska Gazeta krije istinu posto je Srbi ne citaju.
    Izdajnico antisrpsko seme Rusko.
    https://www.blic.rs/vesti/svet/hrvatima-od-rusa-90-tih-stizale-tone-oruzja-a-sta-je-dobila-srbija/d6pfy5g

  6. Поштовани господине Тихомиров,
    Сада је Ваш став јаснији, а контекст нешто другачији. Сложићете се да ја нијесам преводио текст. Само сам читао како је написано. Широм православља, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски и Егзарх Пећког Трона кир Амфилохије, слови као духовна гомада православне Васељене. О томе свједоче и актуелни величанствени молебани и литије против сатанског безакоња конвертитске и квислиншке власти у Црној Гори.

    Сумње и “велике лупе” уносе они који или не разумију Митрополитов пут подвига и грандиозно богоугодно дјело, или су плаћеници који користе сваку прилику да безобзирним лажима и клеветама подстичу антиправославну, антицрногорску (!), антисрпску и антируску хистерију. Што се тиче “другог пасажа”, шта ту има нетачно или нејасно? Одлично се сјећамо тих година, није то било давно, када је Ђукановић, уз западну помоћ и уз невиђени полицијско-медијски терор, кршење свих домаћих изборних правила и изборне воље црногорских грађана, опстајао на власти и разбио СЦГ, у доброј мјери и на таласу подршке руских тајкуна на челу са Дерипаском, и прилива, за црногорске прилике, огромног руског новца. Све то, надамо се да ћете се сложити, није могло било непознато, нити је било могуће без подршке одређених политичких нивоа власти из братске Русије.

  7. Исправка: … слови као духовна громада православне Васељене.

  8. Samo da dodam da je Ruski plan bio (mnogi u Crnoj Gori to znaju) da sa daljim cepanjem Srpskog naroda (kao da nas nisu vec dovoljno bili iscepali, setimo se radi se o 2006 g. dakle 10-ak godina nakon zavrsetka gradjanskog rata) te sa stvaranjem nezavisne CG ne samo jos jednom pokaze potpuna Ruska podatnost zapadu nego i da se usput stvori Mala Rusija na Jadranu, vekovni san Ruski, ali naravno sve to na racun i stetu Srpskog naroda. O. Deripaska je bio Putinov izaslanik koji je doneo pare i ohrabrivao Crnogorce da se odvije od Srbije. Rusija je radila u punoj koordinaciji sa Britanijom, Nemackom, SAD i Francuskom. Odmah nakon proglasenja nezavisnosti Montenegrije odjednom, ocito planirano i organizovano, dodje masa Rusa koji pokupovase sve na CG primorju i sire. Naravno da je Milo ispao pametniji od Putka i od Rusa jer on je vec bio naucio svoju lekciju mnogo ranije kad su ga Rusi vec jednom izdali i prodali zajedno sa Milosevicem i citavim Srpskim narodom. Ostaje jedna neporeciva cinjenica a to je da su se Rusi poneli prema Srbima kao otvoreni neprijatelji. Tokom rata u Jugoslaviji svi su pomagali one koji su im bili bliski i koje su smatrali svojima, jedino su Rusi bili protiv svojih, tj. pravoslavnih, slovenskih Srba. Zato nas nije ni podrzavao niko nego donekle Grcki narod. Sto se “brace” Rusa tice mogli smo potpuno i da nestanemo.Valjda je jasno o kakvom se to bratstvu radi izmedju Srba i Rusa.
    https://informer.rs/svet/vesti/379575/sokantno-otkrice-rusi-finansirali-odvajanje-crne-gore-srbije-tajkun-deripaska-unajmio-trampovog-coveka-manaforta-putin-znao-sve

  9. @ mile
    У вашем тексту је много неистина, произвољних навода и полуистина, које су опасније од лажи. Ваши извори, дневни листови “Бљак” и “Кривформер” нијесу ни независни, ни истинити, ни поуздани. По вама (и вашим изворима), ваша западна браћа, који су стварни агресори у вишеструком поврату на Србе и Србију, “мачји су кашаљ” каква је Русија. Неистине и полуистине које ви наводите не могу се ни у којем смислу доводити у везу са оним што је изјавио Високопреосвећени АЕМ Амфилохије.

  10. Пита “Она мајка што није клела сина кад је играо већ кад се вадио”, другом приликом, кад се вратио после непроспаване ноћи, око ручка следећег дана.
    Елем, пита она колико ће (син) сарми?

    “Три па једну.”

    “sub Petro”

    https://blog.stanis.ru/img/93126.jpg

    Кад смо били мали, давно, с нама су преко лета бивали брат и сестра из Македоније где им је тата био војно лице на служби, баба им је била у комшилуку.
    Слагалицу је дечак, оно скупиш слова, поставиш до слике и прочиташ, једанпут решавао, па вазда причамо, као

    сложи шест слова Л-Е-П-Т-И-Р у шест поља поред слике …

    и прочита “ПЕПЕРУТКА”

    Дечак се природно понашао и озбиљно као и ми трудио да реши.
    Ко матор.

    https://3.bp.blogspot.com/-ASF45pN7zV0/WC71US3vVCI/AAAAAAAAmqs/Jf863-vtgpQQDItA1iGZtR8cToKaom-0QCLcB/s640/DSC_6228-255.jpg

  11. Бајо Пивљанин
    Ima mnogo drugih izvora ali oni bi svi po vasim kriterijumima bili okaraktrisani kao “zapadni”, “neprijateljski”, “opozicioni”, “antiruski”, “antisrpski” itd, itd. To je najlaksi nacin da se covek odbrani od istine ako ne zeli da je zna. Zasto se vasa “bratska” Rosijska Gazeta ponasa kao lazna medija, kao npr. CNN ili BBC i skracuje izjavu Amfilohijevu iako citavi svet zna da je rekao istinu? Koga to oni stite? Putina i bratiju koji umesto da izidju na cistac i da se pokaju i izvine Srpskom narodu ako su zaista braca i prijatelji i ako imaju dobre namere za buducnost nasih odnosa, umesto sto, kao sto svakodnevno vidimo i cujemo, oni jos uvek kategoricno negiraju ne samo ulogu Jelcinske nego i Putinske Rusije u nasoj nesreci.
    Licno mislim da nijedna velika zapadna zemlja nije nikada bila prijateljska Srpskom narodu. Ni SAD, ni
    Francuska ni Engleska, a za Nemacku se zna. Mi smo do pocetka gradjanskog rata verovali da su nam oni svi bar u nekoj meri prijatelji a posebno Francuska. Malo koji Srbin tako vise misli. Kad se sazna puna istina o Ruskoj ulozi u tragediji i porazu Srba izmedju 1992-2000g.tako ce biti i sa Rusijom. Za one Srbe (a i Ruse) koji poznaju PRAVU istoriju odnosa Srpsko-Ruskih od sredine 19 veka i pocetka 20. veka, ukljucujuci i Prvi . svetski rat, svako prijateljsko ponasanje Rusije prema Srbima u periodu od 1990 – 2014 g. bilo bi pravo iznenadjenje. Za mene licno jos uvek vazi i uvek ce vaziti: izdajnik je gori od najgoreg neprijatelja a poturica od svakog Turcina.

  12. @ Бајо Пивљанин: @mile је од оних хибридних, што седе ко беда последња по Подгорици, Сарајеву и мрзи Србе за доларе….

  13. Поштовани Баjо, я с большим уважением отношусь к митр.Амфилохию, имел честь познакомиться с ним ещё в 1999-м. Слава Богу, что недоумение разрешилось.

  14. Sve sto je Mile napisao je ziva istina.Jedino mu zameram sto nije naglasio razlike izmedju ruskog naroda i ruske vlasti.Bio sam u unutrasnjosti Rusije za vreme NATO bombardovanja i video koliko je taj narod bio uz srpski,ne manje od grckog kako kaze Mile.

  15. Dobar je Amfilohije, dobar.
    Nemoj koga da cujem da lose o njemu govori e cemo se grdno posvadjat.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading