Слободан Антонић: Ђукановић и Америка неће успети да побуну у Црној Гори припишу Русији и Србији

То не значи да је Ђукановић поражен. Он је дигао улог, отворено проглашавајући Москву непријатељем. Али, он се у својој осионости намерио на много више силе но што је Москва

Светосимеоновска литија у Подгорици, 29. 2. 2020. (Фото: Владимир Павићевић)

Како је конципирано најновије пропагандно „поливање“ протестних литија у Црној Гори?

Кренимо од интервјуа Гласу Америке који је, 13. фебруара, дао Мајкл Карпентер, представљен као „бивши званичник Пентагона и садашњи директор Пен Бајден центра“. Ево његових главних теза:

  • „Ситуација у ЦГ је део пропаганде и кампање дезинформисања коју води Русија. (…) Постоји јасан руски утицај у противљењу том закону“.
  • „СПЦ је коришћена као алат ‘меке моћи’ за промоцију српских и руских интереса у региону“
  • „ЦГ је једна од малобројних примера мултиетничких демократских држава“; међутим, „Русија жели да смени актуелну власт и да на власт дођу неке проруске опозиционе групе“, како би „ослабила НАТО“.

    Мајкл Карпентер (Фото: Мила Ђурђевић/РСЕ)

Недељу дана доцније (20. 2), за Глас Америке говорио је и заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Метју Палмер. Ево његових главних теза.

  • „Било је много дезинформација око закона. Јако смо забринути када чујемо шта долази из руских извора који често користе српске (медијске) посреднике. Многи извештаји које су урадиле компетентне институције у ЦГ, идентификовали су огроман број намерних дезинформација, лажних вести. То је намерна провокација и сматрам да одговорност за то највише лежи на Москви“.
  • (на питање: „Да ли Русија користи СПЦ за промовисање својих интереса“) „Сигурно мислим да је то ризик“.
  • „Руси виде овај закон као прилику да направе раздор између Србије и ЦГ, да повисе тензије. Ми (САД) желимо да видимо мир, хармонију и сарадњу у региону, Руси свакодневно раде на томе да продубе и повећају те разлике и поделе“.

Метју Палмер (Фото: European Western Balkan)

Дакле, оба америчка службеника износе три тезе:

  1. протестне литије изазване су и подстицане дезинформацијама, иза којих стоје Руси;
  2. СПЦ је оруђе Русије и српског национализма;
  3. циљ је да се обори демократија и на власт доведу промосковски и пробеоградски политичари.

Дан после Палмера и Ђукановић је изашао с истоветном реториком.

Он дотле није спомињао Русе. Нападао је СПЦ и великосрпски национализам, али не и Русију. Истина, Министарство одбране је, 21. јануара, објавило да је „ЦГ под хибридним утицајем Србије и Русије“. Али, то је била генерална констатација, без директне оптужбе да Русија стоји иза литија.

Месец дана доцније, пошто су Карпентер и Палмер већ то учинили, Мило Ђукановић је по први пут прозвао Русију, држећи се исте троделне пропагандне матрице:

  • „Организатор протеста против државне политке ЦГ је СПЦ“ (овде 1:45). „Ријеч је о грубој манипулацији“ (2:15), а „манипулација још увијек траје“ (2:56); „ријеч је о једном грубом покушају фалсификовања историје и једноj грубој манипулацији“ (28:37).
  • „Разне структуре дјелују против државе ЦГ (3:25). „Прво, ријеч је о просрпској опозицији“ (у ЦГ; 3:34). „Друго, ту су центри великосрпске политике“ (4:06). „Треће, у посљедње вријеме ту имамо и руске политичке интересе, који су анти-НАТО интереси“ (4:30-4:38);
  • „Када је ЦГ 2006. обновила независност, владала је поприлична хармонија у политици Истока и Запада, Русије и ЕУ/САД. У међувремену, Русија је артикулисала другачију, анти-НАТО политику. Сада присуствујемо снажној пенетрацији њихових (руских – С. А) глобално политичких интереса на Западном Балкану. Због тога, данас, уз (1) дјеловање црногорске опозиције, (2) великосрпских центара у региону, имамо и (3) дјеловање руске политике са становишта њиховог интереса да спријечи чланство ЦГ у НАТО, или да ревидира такву одлуку, или да оспори пуну интеграцију ЦГ у европски и атлантски систем вриједности“ (4:30-5:41).

Фото: РТЦГ

Недељу дана после овог интервјуа, и Ројтерс објављује изјаву Ђукановића под насловом „Председник ЦГ оптужује Србију и Русију да поткопавају независност ЦГ“ (енг. оригинал овде, прев. овде):

  • „Серијом протеста против Закона, које предводи СПЦ, покушава се довести у питање независност ЦГ“; „Не сумњамо да су активирани сви механизми реализације пројекта великосрпске државе и да је ЦГ такође мета“.
  • „Ако се питате да ли је ово континуитет (покушаја) уништавања Црне Горе и опструкција њене намјере да настави свој пут ка евроатлантским интеграцијама, у то нема сумње“.
  • „Москва је била недвосмислена у показивању својих интереса у текућем (религијском) проблему у Црној Гори“.

Одмах су и београдски атлантистички пропагандисти преузели Карпентер-Палмеров модел дезавуисања протестног покрета у ЦГ преко антирусизма. Рецимо, Миливој Бешлин:

  • „Тврдње СПЦ у ЦГ засноване су на фалсификатима и неистинама“;
  • „Противљење Закону је само изговор за рушење легалне владе и повратак ЦГ под окриље Србије“;
  • „Притисак који долази из Београда не би могао да се реализује без патроната Русије и њене деструктивне балканске политике“.

Ово убацивање руског фактора у монтенегринско-атлантистичку пропаганду одмах су уочили аналитичари који мисле својом главом, и извукли одговарајуће консеквенце:

Један политичар, који има доста непосредног искуства у раду с вашингтонском администрацијом, рекао ми је: „Американци не смеју да пусте Ђукановића низ воду, мада би то сад радо учинили. Ђукановић тек што је увео Црну Гору у НАТО. Његово би одбацивање, у овом тренутку, било порука за друге политичаре, који своје земље гурају у НАТО, да ће их се САД лако одрећи. То Вашингтон себи не сме да дозволи“.

Истицање застава НАТО и Црне Горе (Фото: Стево Васиљевић/Ројтерс)

Дакле, враћају нас у хладноратовско време, када је сваки локални диктатор могао да оптужи своје опоненте да су комунисти, док се Вашингтон држао логике: „He may be a son of a bitch, but he‘s our son of a bitch“.

Међутим, побуна народа у ЦГ одвећ је далеко отишла, да би се могла зауставити јефтином хладноратовском пропагандом. Процес еманципације црногорског друштва од Ђукановићеве ауторитарне монтенегризације иреверзибилан је. Гусеница је постала лептир, а од њега се више не може тражити да опет пузи.

То не значи да је Ђукановић поражен. Он је дигао улог, отворено проглашавајући Москву непријатељем. Али, он се у својој осионости намерио на много више силе но што је Москва. А ту баш не помаже превише вашингтонски кишобран.

На крају, поука и за Србе у БиХ. Када човек види шта све доживљавају Срби у узурпираној Црној Гори, на окупираном Косову, или у Независној Хрватској 2.0, тек онда схвати колика је заправо победа стварање Републике Српске. И да 23.184 борца нису пала узалуд. Да нас не дави још и монструм некакве „Босанске православне цркве“.

Опрема: Стање ствари

(Све о Српској, 1. 2. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

2 replies

  1. Потпуно је јасно који су даљи потези Америке и њиховог управника Мила. Неће трепнути да, кад процене да се протести неће сами од себе осути, направе неко зло које ће користити као алиби да крену у гушење попуне. Потпуно је небитно да ли ће им неко поверовати да је основано интервенисати, нити ће се превише трудити да ствари аргументују. Амери знају да је сад или никад. Мило зна да је глава у питању. Једноставно, немају шта да изгубе. Тада не смемо оставити Црну Гору самој себи. И ми овде и у РС морамо тотално одрећи послушност Америци. То подразумева крај Вучићеве каријере (барем каријере). Само ако истовтремено падну он и Мило, Срби могу нешто да ураде. Ако један од њих опстане, бићемо као крава која се ритне после муже. Ова сконцентрисана енергија се не сме бацити. Она тачно удара где треба. Руси нису свемогући, али нису ни будале. И њима треба што и нама и зато треба с њима. Ако желимо да опстанемо, морамо платити цену. Значи, кад Мило крене, крећемо сви. А кренуће! Нема Србијанаца, Црногораца и Срба из Босне. Има само Срба.
    Звучи фаталистички, али је истина. Ово неће проћи мирно, независно од тога колико избегавали сукоб. Он је испланиран. Амери су донели закон знајући шта ће изазвати. То је био циљ којим се надају да ће остварити још већи. Потпуну елиминацију свега српског. И потпуну контролу залеђине Пута на исток. Не треба маштати о победи, него о правди и смислу живота.

  2. “као данашње новине”

    https://pp.userapi.com/c824601/v824601975/17db26/8EBcVnVOfE0.jpg

    “25. А Исус, знајући мисли њихове, рече им: Свако царство које се
    раздијели само у себи, опустјеће; и сваки град или дом који се раздијели
    сам у себи, неће се одржати.

    36. А ја вам кажем, да ће за сваку празну ријеч коју рекну људи дати
    одговор у дан Суда.
    37. Јер ћеш због својих ријечи бити оправдан и због својих ријечи бити
    осуђен.

    43. А кад нечисти дух изиђе из човјека, иде кроз безводна мјеста
    тражећи покоја, и не налази.
    44. Онда каже: Да се вратим у дом свој откуда сам изишао; и дошавши
    нађе празан, пометен и украшен.
    45. Тада отиде и узме са собом седам других духова горих од себе, и
    ушавши борави ондје; и буде потоње горе човјеку ономе од првога. Тако
    ће бити и овоме роду зломе.”

    (Св. Јеванђеље по Матеју 12:25,36,
    37,43-45)

    …”я́ко сы́нове вѣ́ка сего́ мудрѣ́йши па́че сыно́въ свѣ́та въ ро́дѣ свое́мъ су́ть.”
    (Евангелие по Луке 16.)

    А́ще не Госпо́дь сози́ждетъ до́мъ, всу́е труди́шася зи́ждущiи: а́ще не Госпо́дь сохрани́тъ гра́дъ, всу́е бдѣ́ стрегі́й. (псал. 126.1)

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading