Марија Иванова: Бугарски судија Андон Миталов на „црној листи“ САД

Судија Миталов постао популаран када је дозволио председнику бугарског удружења „Русофила“ Малинову, оптуженом за шпијунажу, да напусти Бугарску и да оде у Москву

Вест као из времена „Хладног рата“ нашла се на странама Асошијејтед преса. Државни секретар САД Мајк Помпео оптужио је 6. фебруара 2020. судију Специјалног суда Бугарске Андона Миталова за корупцију и објавио забрану уласка у САД – како њему, тако и члановима његове породице. Миталов је постао популаран током новембра 2019. када је дозволио председнику бугарског удружења „Русофила“ Николају Малинову, оптуженом за шпијунажу, да напусти Бугарску и да оде у Москву, где је Малинов награђен орденом лично од стране председника Руске Федерације Владимира Путина.

Извор: АП

Малинов је америчку одлуку прокоментарисао речима: „Како у одлуци Стејт департмента нису указани мотиви, средства информисања су то повезала са одлуком судије у вези са мном, када ми је дозвољен одлазак да примим орден пријатељства. Ја бих сада жестоко иступио против мешања САД у послове Бугарске и посаветовао их да траже савет од древног бугарског народа како се обраћати аутохтоном становништву и како изградити духовнију државу.“ У ТВ студију је истакао да не познаје судију Миталова.

Владимир Путин и Николај Малинов, 5. новембра 2019. у Москви (Извор: dw.com/bg)

Колегијум судија Бугарске је затражио од САД доказе о корупцији њиховог колеге, а премијер Бугарске се дистанцирао од коментара поводом судског система и оптужби Американаца. Док Русија награђује ордењем оне који развијају дипломатске односе, Американци покушавају да задрже свој утицај забранама, што је највероватније контрапродуктивна метода за јавно мњење у Бугарској.



Categories: Светске ствари

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading