Драгослав Пакић: Влашки мигранти против народа који себе назива Бошњанима, Бошњацима, Босанцима, муслиманима, Муслиманима…

До сада се мислило да историју пишу победници, али изгледа да су дошла времена да се писањем на ту тему некажњено могу бавити и идиоти

У Босни поносној више нема вицева у којима Мујо и Хасо редовно насамаре Ибру док је Фата само колатерална штета. Сада су у моди вицеви са историјском потком. Тако се појавио нови шаљиви тандем са префиксом научни – Танер и Ђенан, вероватно са дипломама високе школе за обезбеђење дефицитарног кадра – дипл јаничар у ве-ка-ве изведби, ужа специјалност историчар.

Њихову књигу, „Трагом древних Бошњана“, као урадак прожет црним хумором и шалама са опасним последицама, С. Антонић анализира као штиво које би, спаси нас Боже, сутра могло бити и обавезна школска грађа за децу чији су преци некада били Срби.

Ауторе, двојац недоучених извођача историјских радова чувене вечерње школе из Сарајева из времена када су им Срби укинули струју па нису видели шта пишу, не би требало узимати преозбиљно – мада би било погрешно све им опростити јер не знају шта чине.

Сигурно је да не би било ни од какве користи писање петиција и објављивање бојкота у случају да и они постану заслужни освајачи престижне награде за најбољи роман научне фантастике у режији НИН-овог жирија. Уколико, наравно, на челу жирија и даље буде жирирао Теофил Панчић а награду образлагао и бранио Пешчаник. Све жир до жирија.

У тами средњег века, потврђују аутори, слобода мишљења се могла наћи само на подручју Босне јер је Херцеговина у то време била ван себе.

Док је Европом инквизиција жарила и палила жешће него данас провладини и антивладини таблоиди, у Босни су цркве и манастири били толико слободни и заштићени да су Свето писмо могли да тумаче како је ко хтео и умео. Додуше, није им било дозвољено да користе звона, али из оправданих разлога. Звонца су, наиме, чувана за Мају Гојковић да би их слободно користила при вођењу седница Народне скупштине за време гласања, а могло је и после.

У Босну племениту, демократску, слободну и економски врло развијену нагрнула су примитивна и заостала влашка племена са десне обале реке Дрине. Међу мигрантима се нашао и Небошњак, чудног ли влашког имена, који је, по тврдњи научењачког тандема, изданак Влаха пореклом из околине Смедерева. Одатле су Власи, само да се Бошњани не сете, пребегли у Босну поносну због великог загађења тамошње влашке средине коју су са собом донели Кинези. Неки, додуше неформално, тврде да је добар део тих протува избегло у печалбу трбухом за крухом трагајући за најближим демократским и слободним иностранством, заправо из околине Шапца, јер су дуговали паре и камату тамошњим зеленовићима. Овај податак се још увек проучава пошто још нису испитани сви делотворни историјски фактори шабачких чивија.

Друга, само још гора и много масовнија мигрантска најезда Влаха, предвођена Ђорђем Вукадиновићем, нагрнула је из Београда и Савамале да се, бар привремено, прикрије од Вучића и Весића. Они су спречили изградњу Сарајева на води Миљацки која је, будући да има српске изворне корене, само рушила мостове да би Дачић имао о чему да пева. Иако нерадо, Дачић је био принуђен да пева уз шаргију јер су гусле биле инструмент српске необуздане пропаганде, такорећи корона вирус за епидемију великосрпства и четништва са православним предзнаком.

Српски хакери, у народу названи хајдуцима, гуслама су некажњено упадали у систем „бошњачког феудалног племства које је имало водећу улогу у босанском друштву, у Османском царству“, а о Европи да се и не прича. И тако пет стотина година, а и шире.

Дивља влашка племена су временом чинила језгро становништва Босне тако да су Бошњани имали велике муке да спрече референдумски изабран назив њихове државе под скраћеним називом ДВПРС – Дивља Влашка Племенска Република Српска. Из тог времена и потиче чувена бошњачка мисао Ceterum censeo Republika Srpska delendam – Уосталом сматрам да би Републику Српску требало разорити.

Очигледно да нико није упозорио влашке мигранте да у Босни, пре влашке најезде, живи искључиво босански народ који себе назива Бошњанима, Бошњацима, Босанцима, муслиманима, Муслиманима (са велико М) и тако редом по жељи слушалаца и слободном избору.

Досељени Власи такође нису знали за народно предање да је последњи босански дид предао штап шејху мевлевијске текије на Бентбаши у Сарајеву. Шејх је потом исти тај штап предао SS Ханџар дивизији која је мирољубивим Бош… итд служила само да се одбране од четничког покоља који су Срби вршили по Косову и Метохији у чувеној гасној афери. Кад је дошло време, врли борци су ханџаре заменили петокракама и мирна Бачка, док Република Српска тек чека свој ред.

До сада се мислило да историју пишу победници, али изгледа да су дошла времена да се писањем на ту тему некажњено могу бавити и идиоти.



Categories: Сатиристика

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ђаци којих нема ни у градиву, ни у дневнику, ђаци без сведочанства, ” Учитељицу живота” виде само као ” дуплерицу” над којом наказно и изопачено ” рукоблуде”… У пољском клозету, на малом одмору између часова на које никад не иду, нису и неће ићи…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading