Метју Палмер: Дезинформације о Закону о слободи вероисповести намерна провокација Москве

Дијалог је тек почео, премијер Марковић и митрополит Амфилохије су се тек састали 14. и то на Дан заљубљених, Светог Валентина, то мора да је добар знак, рекао Палмер

Метју Палмер (Фото: Бета/АП)

Дезинформације које се шире о Закону о слободи вјероиспоивјиести у Црној Гори су намјерна провокација, за коју је прије свега одговорна Москва, рекао је у ексклузивном интервјуу за Глас Америке замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Метју Палмер.

Сједињене Америчке Државе (САД), како је истакао Палмер, залажу се за компромис и мирно рјешење спора око закона.

Амерички званичник у интервјуу Гласу Америке није коментарисао односе Србије и Косова.

Глас Америке: Црногорска влада и Српска православна црква започеле су дијалог о Закону о слободи вјероиповијести који је изазвао протесте у земљи и у региону. Шта САД очекују од тог дијалога?

Палмер: Ми очекујемо да ће разговор бити отворен и транспарентан, вођен у доброј вјери, а са циљем да се дође до разумјевања о томе како се овај закон може примијенити, а да заштити интересе црногорске владе, грађана Црне Горе, али и легитимне интересе Српске православне цркве (СПЦ).

Глас Америке: Да ли ће САД посредовати у дијалогу у неком тренутку, јер обје стране за сада чврсто остају при својим позицијама?

Палмер: Дијалог је тек почео, премијер Марковић и митрополит Амфилохије су се тек састали 14. и то на Дан заљубљених, Светог Валентина, то мора да је добар знак. Надамо се да ће процес добити на замаху, а ми ћемо наставити да држимо отворени канал комуникације са свим странама и да се залажемо за компромис и дух сарадње, док они раде на проналажењу мирољубивог рјешења.

Душко Марковић и митрополит Амфилохије (Фото: Влада Црне Горе)

Глас Америке: СПЦ тврди да је закон дискриминаторан и да је циљ да се одузме имовина цркве, а црногорска влада то демантује. Да ли САД вјерују да је закон дискриминаторан и да му је циљ да се ослаби утицај СПЦ у Црној Гори?

Палмер: Видјели смо мишљење Венецијанске комисије о закону. Јако је важно да иза разумијевања између владе и цркве о том како ће закон бити примијењен у пракси и шта то значи у практичном смислу. Надамо се да ће овај дијалог премијера и митрополита довести до узајамног разумијевања.

Глас Америке: Али САД не заузимају никакав став о закону и о његовом садржају?

Палмер: Како разумјемо, закон сам по себи је у складу са црногорским обавезама, као кандидата за чланство у ЕУ, многе европске државе имају сличне такве законе. Разумијемо забринутост коју изражава СПЦ и важно је да о томе разговарају влада и црква и да се смире тензије које је овај закон изазвао и да се елиминише ризик од насиља на улицама.

Глас Америке: Закон је изазвао тензије између Црне Горе и Србије, било је веома оштре реторике српских званичника, како то видите?

Палмер: Било је много дезинформација око закона и спора између владе и СПЦ. Јако смо забринути када чујемо шта долази из руских извора који често користе српске посреднике. Многи извјештаји које су урадиле компетентне, професионалне и озбиљне институције у ЦГ, идентификовали су огроман број намјерних дезинформација, лажних вијести емитованих са намјером подизања тензија, да се ово претвори у етничко питање између Срба и Црногораца, када га не треба гледати као етничко питање. То је намјерна провокација и сматрам да одговорност за то највише лежи на Москви.

Глас Америке: Да ли Русија користи СПЦ за промовисање својих интереса и изазивање подјела у Црној Гори и у региону?

Палмер: Сигурно мислим да је то ризик. Руси виде овај закон као рањиву тачку коју могу да искористе, као прилику да направе раздор између Србије и Црне Горе, да повисе тензије. Русија, која одбија да прихвати реалност у Европи послије Хладног рата, види ситуацију у којој постоји велика напетост као нешто што је њен стратешки интерес на Западном Балкану, а то је супротно од онога што желе да виде Сједињене Државе. Ми желимо да видимо мир, хармонију и сарадњу у региону, гдје земље сарађују да би превазишле разлике. Руси свакодневно раде на томе да продубе и повећају те разлике и подјеле.

Глас Америке: И док се ЦГ бори против те кампање без преседана, почела је да а хапси новинаре и грађане због објава на друштвеним мрежама. Како то коментаришете?

Палмер: Мислим да је слобода медија основно право и нешто што Црна Гора треба да поштује на свом путу ка ЕУ.

(Vijesti online, 21. 2. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Нема друге, него да се спремимо за нове сукобе са НАТО. Не долази у обзир да нам слинави Амери држе предавања о томе како да живимо. Увредљиво, омаловажавајуће, острашћено лајање не треба да трпимо. Цену ћемо да платимо, као и увек.
    Значи, ја сам русофил, моје право је да то будем и да отворено пропагирам проруске ставове. Сматрам да су српски и руски интереси скоро идентични и да има смисла да будемо у савезу. Нисам лудак који не види и не схвата “племените циљеве запада”. Кад ме неко пљуне, умем да опалим шамарчину. Сматрам да је НАТО терористичка организација. Сматрам да Србијом и Црном Гором владају издајници за чију сам смену и тешко кажњавање. Одбијам да пристанем на овакво обраћање америчких представника, а камо ли да урадим било шта од онога што захтевају.
    Такође, не пада ми на памет да поштујем власт која без моје сагласности, односно сагласности грађана Србије, предаје ову земљу не у руке, него под ноге колонизаторима и експлоататорима, лоповима и убицама. Ова власт је окупаторска. Да није, овај човек би био ућуткан и враћен одакле је дошао. Не зна се ко јаче уринира по нама, домаћи или страни окупатор.
    Кад се дође довде, није важно ко је с тобом а ко против тебе. Важно је да се зна да даље не може овако. Важно је да одбијемо послушност. Можда нећемо успети у свом отпору. Међутим, живот црва у америчком измету није достојан живота. Не треба да будемо хероји. Треба само да знамо ко смо и шта смо. Ако нам Руси помогну, биће добро, ако не, барем ће бити исправно.
    Зато, јасно је, да им се склоним са пута нећу. Морају да ме елиминишу. Или да буду елиминисани, јер мој крај неће бити безазлен по њих.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading