Београд: Мештани Старе Планине траже забрану градње мини-хидроелектрана

Учесници протеста захтевају од министра за заштиту животне средине Горана Тривана да без одлагања спроведе одлуку о уклањању цеви из Ракитске реке

Протест против градње МХЕ на Старој Планини, Београд, 21. 2. 2020. (Фото: Драган М. Јонић)

Испред Палате Србија у Новом Београду данас је више десетина људи протестовало против изградње мини-хидроелектрана на Старој Планини.

Учесници протеста у организацији удружења „Одбранимо реке Старе планине“ захтевају од министра за заштиту животне средине Горана Тривана да без одлагања спроведе одлуку о уклањању цеви из Ракитске реке. Та одлука је донета, није спроведена.

Представник удружења које се залаже за заустављање изградње мини-хидроелектрана на Старој Планини, Александар Јовановић изјавио је за агенцију Бета да су министар и његово министарство донели два решења у јануару и априлу прошле године, о уклањању цеви из корита великих река, које се односи и на Ракитску реку, али се то не спроводи.

„Или има правне државе, или има мини-хидроелектране ‘Звонце’. Нису грађани надлежни да спроводе закон, али могу да кажем да та хидроелектрана неће радити. За четири године није изграђена ниједна мини-хидроелектрана на Старој Планини, народ је стао у одбрану својих река“, казао је Јовановић.

Протест против градње МХЕ на Старој Планини (Фото: Политика)

По његовим речима, покушавањем настављања изградње мини-хидроелектране на Ракитској реци, из које се водом снабдева неколико села чије би водоснабдевање било угрожено изградњом хидро-електране, представља кршење закона о водама, о шумама и о заштити животне средине.

Протест испред Палате Србије су надвикивањем уз помоћ мегафона ометали, како су их означили организатори протеста, представници инвеститора који би да гради мини-хидроелектрану на Ракитској реци. Они тврде да протестују „пропали инвеститори који су хтели да граде хидроелектране, а нису успели“.

Инвеститор изградње мини-хидроелектране на Старој Планини Горан Белић је потом у телефонском позиву агенцији Бета реаговао на скуп испред Палате Србија наводећи „да он није организатор оних који су ометали протестни скуп“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета, 21. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading