Митрополит Иларион: Подржавамо СПЦ у Црној Гори, сценарио је украјински

Митрополит Иларион оценио је да су се власти у Црној Гори окренуле против народа када су усвојиле дискриминаторски закон против СПЦ

Митрополит Волоколамски (Фото: Спутњик)

Mитрополит волокомалски Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, изјавио је вечерас да ће Руска православна црква (РПЦ) увек бити уз Српску православну цркву (СПЦ) у „племенитој, светој борби” коју води у Црној Гори.

„Власти су се окренуле против свог народа и народ је изашао на улице”, рекао је митрополит Иларион, на промоцији његове књиге „У шта верују православни хришћани”, одржаној у крипти храма Светог Саве, на Врачару. Он је рекао да СПЦ данас пролази период тешких искушења у Црној Гори и да се ту понавља оно што се дешавало у Украјини.

„Тадашњи председник одлучио је да створи нову Цркву, он је умислио да може лично да створи Цркву, нову Цркву, независну од Руске православне цркве (РПЦ), и да ће му то помоћи у предизборној трци. У тој трци је претрпео жесток пораз али је својом делатношћу нанео велику штету Цркви”, рекао је митрополит Иларион, говорећи о збивањима у Украјини.

Он је навео да се нешто слично дешава у Црној Гори, где је власт „усвојила дискриминаторски” закон који јој омогућава да богомоље „одузме од законите Цркве и да их да било коме”. „Али хиљаде, десетине хиљада, људи из градова и села изашли су на улице да подрже своју Цркву”, рекао је митрополит Иларион.

Он је пожелео да се што пре „заврши овај тешки налет искушења који је захватио православне Цркве у различитим земљама”. Према његовим речима, „прво су та искушења почела на канонском подручју РПЦ а сада су прешла на канонско подручје СПЦ”.

Он је рекао да „светски властодршци покушавају да управљају Црквама и да стварају Цркве по свом нахођењу”, али је, како је додао, само Бог њен творац а њен чувар црквени народ, који је сада изашао на улице у Црној Гори, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар