Катарина Лане: Сергеј Шојгу – главно оружје Русије у одбрани српских интереса

Сарадња одбрамбених ресора Русије и Србије достигла је принципијелно нови ниво. Учинићемо све да задржимо такав темпо развоја односа у војној сфери, рекао Шојгу

Живахно јутро 17. фебруара обећавало је врућ дан и не само зато што је у Србији коначно почело пролеће. У Београду су очекивали руског министра одбране Сергеја Шојгуа. Испред Палате Србије су лепршале тробојке.

Снајперисти су заузели места на крову Палате. Један од њих је прошао поред мене, носио је наочаре за сунце и качкет на којем је писало ЦИА, погледом терминатора скенирао је гомилу фотографа.

— Добро јутро, — поздравила сам га.

— Добро јутро, — одговорио је као филмски глумац и наставио пут.

Чини се да женска пажња прија чак и тако строгим мушкарцима. На главном улазу у Палату Србија раширили су савршено црвени тепих. Гардисти су га чистили обичном метлом. Да им не би покварили рад, новинари су га прескакали широким корацима. Негде у даљини се загревао оркестар. Национална гарда у небескоплавим униформама је пришла тепиху. Новинари су живнули. У српској гарди има и жена и то лепих. А и мушкарци нису нимало лоши.

Дмитриj Лане

У међувремену на булевару је блокиран саобраћај. Стигла је руска делегација.

Из аутомобила су изашла војна лица и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко и стали преко пута гардиста.

Дугоочекивани Сергеј Шојгу је изашао из црног аутомобила.

Дмитриj Лане

Први пут сам га видела у граду Шексна у Вологодској области када је отварао једно клизалиште.

Дмитриj Лане

Сергеј Шојгу је тада руководио Министарством за ванредне ситуације, носио је скромну зелену униформу и, сећам се, похвалио лепе новинарке из Вологде. Срца су нам се топила као лед.

Дмитриj Лане

Други пут сам видела Шојгуа у Србији 2017. године.

Дмитриj Лане

Тада је стигао на прославу 73. годишњице ослобађања Београда од нацистичких освајача и тада је Србија добила од Русије шест авиона МиГ-29.

Дмитриj Лане

Министар Шојгу је обишао аеродром, разгледао авионе и задовољно се осмехивао.

Дмитриj Лане

Данас није у војничкој униформи већ у тамноплавом оделу. Дочекао је Сергеја Шојгуа његов српски колега Александар Вулин, који је био у црном оделу.

Дмитриj Лане

Српски министар одбране је цивил, због чега га српска опозиција стално критикује, али успео је да се договори са Русијом о неколико важних испорука оружја и најновијих оклопних возила.

Александру Вулину су представили чланове руске делегације. Руског амбасадора у Србији Александра Боцан-Харченка је загрлио као старог пријатеља.

Дмитриj Лане

Интониране су химне двеју земаља, а затим су Шојгу и Вулин отишли на кратке преговоре.

Дмитриj Лане

„Сарадња одбрамбених ресора Русије и Србије достигла је принципијелно нови ниво. Учинићемо све да задржимо такав темпо развоја односа у војној сфери“, рекао је Шојгу и захвалио се Вулину на његовом доприносу развоју војне сарадње двеју земаља.

mod.gov.rs

Затим је Шојгу посетио изложбу Одбрана 78, посвећену српском народу који је 78 дана био жртва НАТО агресије.

mod.gov.rs

Сергеј Кужугетович је тамо написао: „НАТО агресија је одузела животе многих невиних људи: жена, стараца, деце. Али српски народ, захваљујући својој храбрости и снази духа, није био сломљен. Не смемо да заборављамо на ту трагедију и морамо да чинимо све да се она више не понови.“

mod.gov.rs

Па он има и веома леп рукопис, помислих ја.

У међувремену, високи гост је стигао у касарну Топчидер где му је додељен почасни докторат Универзитета одбране.

Дмитриj Лане

Шојгу не доноси само оружје у Србију. Учинио је све што је било могуће да српски питомци бесплатно уче у Русији, а садашњи официри су се такође усавршавали у Русији.

Група војника у зеленим и плавим униформама водила је дискретан разговор, војници су стајали мирно, а портпарол Министарства одбране Србије, мајор Милан Гујаница је објашњавао новинарима у ком тренутку ће моћи да лепо сликају министре и делегацију.

mod.gov.rs

— То ми је јасно, али када ће Шојгуа да хране чувеним српским војничким пасуљем, — питам ја.

— То је војна тајна, — одговара Гујаница.

Али нисам га пустила да тако лако прође и ипак сазнала од њега да руског министра данас пасуљем неће хранити.

Почасни докторат је иначе трећа српска награда за Сергеја Кужугетовича. Раније је добио Орден Светог Саве првог степена, а 2012. Орден српске заставе првог степена.

Дмитриj Лане

— Хвала вам, господине министре, што сте нам се придружили и што ће наши питомци моћи да уче од генерала армије и хероја Руске Федерације! – рекао је Александар Вулин.

Дмитриj Лане

Питомци који су седели у сали гледали су легендарног министра одбране Русије широко отворених очију.

Руски министар одбране се у пратњи полиције упутио на Ново гробље где је положио венце на споменик совјетским и југословенским борцима који су погинули током борби за ослобођење Београда.

mod.gov.rs

Србија се сећа јунака Другог светског рата и одупире се бројним покушајима својих европских суседа који бришу подвиге совјетских војника, проливену за слободу многих народа. 9. маја „Бесмртни пук“ хода широм Србије. Ми Руси не можемо да прославимо Велики Дан победе без полагања свежег цвећа на Вечној ватри, а кроз три месеца ће се тај пламен упалити и у Београду.

mod.gov.rs

Свечаности је присуствовао Милош Биковић, вољени у Русији српски глумац.

— Вечна ватра не само да греје наша срца и чува сећање на дело и веру наших предака. Она осветљава пут будућим генерацијама, учи нас да видимо разлику између добра и зла и да препознајемо клице фашизма, — рекао је Милош Биковић.

А Сергеја Шојгуа је већ очекивао председник Србије. У Београду су руског министра одбране дочекали не само као хероја и као стратешког партнера. Дочекан је и као род рођени.

По српском обичају Александар Вучић је угледног госта послужио дуњевачом. И Сергеј Шојгу се поново насмешио. Било је приметно да се он овде осећа као код куће.

Током ручка руски министар одбране поклонио је српском председнику албум његових слика и скица.

Зачуђена сам, наравно, свестраним талентима овог човека. Шојгу није само сјајан стратег и политичар. Он одлично игра хокеј, прави скулптуре од дрвета, слика. Њега воле жене, а мушкарци поштују. Српски медији су већ називали Шојгуа Путиновим наследником. Иако често греше у својим прогнозама, искрено бих желела да се то оствари.

Знајући да Сергеј Шојгу воли лов, Александар Вучић му је поклонио ловачку пушку крагујевачке фабрике Црвена застава, и доказао да и Срби могу да наоружају своје руске пријатеље.

 

Шојгу је честитао Србима Дан државности и његова посета може да буде симболична. Русија је увек подржавала територијални интегритет Србије и није признавала Косово које се самопрогласило за државу такође 17. фебруара.

Као што је више пута изјављивао руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко, Руска Федерација ће подржати Србију у њеним напорима да реши косовско питање. Иако током ове посете Шојгу није дао никаквих изјава о новим испорукама војне опреме, порука ове посете је јасна. Јер Сергеј Шојгу је, у извесном смислу, главно оружје Русије. А то да Русија неће дозволити да Србији неко науди зна сваки Србин и сваки Рус.

Фото: instagram@buducnostsrbijeav

(Балканист, 18. 2. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading