Бранка Прпа: Није реч о борби за светиње него о тежњи да Црна Гора буде српска

У питању није борба за светиње, него тежња да Црна Гора буде српска, односно негирање црногорске нације и државе, оценила је Бранка Прпа

Бранка Прпа (Фото: Медија центар Београд)

Историчарка Бранка Прпа оценила је данас на трибини „Хитлер у нашем сокаку – екстремна десница у Србији“ која је у организацији Грађанског демократског форума одржана у Медија центру, да је кључни проблем сукоба у Црној Гори недостатак социјалне интелигенције.

„У суштини српског национализма је схватање да је немогуће остварити сопствена права уколико се она не одузму другима. У питању није борба за светиње, него тежња да Црна Гора буде српска, односно негирање црногорске нације и државе. Репетиција те погрешне политичке матрице је директно срљање у екстремну будућност“, рекла је Прпа.

Она је упозорила да актуелни догађаји подсећају на оне из деведесетих.

„Већ смо имали такозвано ‘догађање народа’ које се завршило у крви и злочину. Недостатак разума је оно што највише брине“, истакла је Прпа.

Она је оценила и да се на Косово гледа само као на територију, а да су људи занемарени.

„О косовском проблему се говори само као о територијалном проблему. У питању је мегаломански пројекат елита које сањају царске снове Душанове. То је идеја по којој су српске земље тамо где су српски гробови“, рекла је Прпа.

Подсетивши да је један од основних начела тоталитарних идеја, па и фашизма, губитак индивидуалности, Прпа је подсетила да је циљ политичких елита да управљају гомилом.

„Тоталитаризму су потребни анонимни појединци утопљени у масу, који постају аморфни део ње. Крајем прошлог века смо већ видели како гомила предвођена елитом дефинише нове српске националне циљеве, уводећи Србију у најгоре раздобље у историји“, рекла је она.

Историчар Миливој Бешлин истакао је да је најгори фашизам онај који долази као државни поредак.

Осврнувши се на недавни напад на Наташу Кандић на промоцији књиге Војислава Шешеља, Бешлин је рекао да није толики проблем са онима који фашизам подржавају, већ са немим посматрачима.

Миливој Бешлин

„Том нападу није дата посебна пажња ни у јавности ни у медијима. Јасно је да је таква врста незаинтересованости нормализација властитог фашизма, што доводи до пораза друштва“, рекао је Бешлин.

Подсетивши на поклич из грађанског рата у Шпанији „Живела смрт“, Бешлин је истакао да се глорификација смрти налази у темељу фашизма.

„У темељу фашизма је и наратив угрожености нације. То се види и у мишљењу садашње власти и медија да су Срби угрожени свуда, осим у Србији. Имамо зверињак на киосцима чији је циљ фама о угрожености. Истина је да су најугроженији управо они који живе под Вучићем и Додиком“, рекао је Бешлин.

Зато, каже Бешлин, Вучић има сталну потребу да брани Србе на територијама које „српски национализам сматра својим“.

„На тим територијама српски национализам никада неће прихватити равноправност са другима. Сукоб у Црној Гори у суштини не поставља питање да ли је Црна Гора секуларна држава, већ да ли је то српска држава. Иза тог сукоба крију се територијалне претензије Србије“, закључио је Бешлин.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 14. 2. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

9 replies

  1. За ово двоје великана људске мисли очигледно ни Србија није држава српског народа, него земља свих њених грађана. Шта је нормалније, природније и поштеније рећи, него да је Црна Гора српска? О Косову не треба уопште полемисати са оваквим “интелектуалцима”. Занима ме да ли је могуће да изговоре реченицу о Србима, а да у њој не буде и фашизам. Занима ме да ли постоји макар један од оваквих “мислилаца” који није члан некаквог форума, неке НВО, неког педерско-лезбејског удружења или слично. Да ли је неко од њих икад у животу био на селу и на пример видео како се музу краве? Хоћу да кажем да овакви пацери немају додирних тачака са реалним животом. Они имају програм по коме морају да се владају и наступају да би добили ‘леба без мотике. Они су паразити који нису у стању да сами себи обезбеде било шта у животу и једино могу да пребирају по ономе што им избаце Наледи, Сороши, ЕУ и остале крвопије. Оно о чему говоре чак нису ни њихове идеје.
    Потпуно је демократски бити свој газда у својој кући. Нису ми потребни инструктори са стране који ће да ме уче систему вредности. Знам ко сам, шта сам и шта је моје. И не дам оваквим сподобама да ме у сред моје куће вређају и уче памети. Исто тако знам да припадам народу и да нисам отуђен међу својима. Знам да са њима имам много заједничкиг и знам да ми је стало до тога. Савршено ме сазврбе шта мисле и још мање шта имају да кажу они који нису ни достојни да причају о мом народу.
    Теме које ови ликови намећу су лажне, небитне теме за наш опстанак. Зато их у потпуности треба одбацити и игнорисати. Наравно, кад извире из позадине оних којима дугују своја лажна звања и научне титуле, и санкционисати.
    Ја сам српски домаћин, а онога ко ме етикетира за фашисту, у мојој авлији не може да буде.

  2. Жао ми је што Бранка,као историчар, овако погрешно размишља. Невероватно је да Бранка нема своје историјско мишљење, него мора дословно да мисли и говори као Мило и Душко у Црној Гори.
    Са дамама не полемишем, али морам, ради историјске истине, рећи: Ц.Г. је била српска земља, то је данас и то ће бити сутра. Али као самостална и независна држава,каква је и била. Значи, не никад више у заједници са Србијом!!! Дајте више престаните са ширењем страха од Србије!!!

  3. А зашто Црна Гора не би у будућности била у државном заједништву са Србијом?

  4. “Обућу” свој коментар у @Опанак, ваљано је ” изуо” из шимика и салонско – ортопедских ципелица и белина и прпу, ем лупкају штикли- цама, ем лупају к’о отворен пенџер… Како зину, тако ” уби” промаја…

  5. Sva Evropa plus Amerika imaju daleko jače nacističke i fašističke pokrete od nas Srba – desnica sama nije per se fašistička, jer onda važi jednako: Moraju da osude svu Evropu i celu Ameriku. I sad dobijamo paradoks: Na ove, koji su mnogo više nacoši od nas Srba, ovi se pozivaju da nas Srbe deklarišu kao nacoše. To je idiotizam. Lepo reče Đinđić onomad: Naši susedi rade deset puta gorijih stvari od nas, ali njih niko ne osuđuje.. U pravu beše Đinđić! A ovi kao da žele da promovišu fašizam u nas Srbe, kada kao antisrbi i autošovinisti krenu da osuđuju Srbe kao fašiste… ne mogu oni da prihvate antifašizam kao srpski nacionalni program, jer ovim bi morali da priznaju da mi Srbi nismo baš toliko loši.

  6. … у овиру плаћеног и здруженог дејства, већ дуже време не отвара питања ЗАШТО и ОДАКЛЕ него ДОКЛЕ и (за) КОЛИКО ?!?

    (Пазимо: према више последњих Закона о буџету добар део шлага за ову торту иде из нашег џепа.)

  7. Србождери!
    Ови “нацоши” из другосрбијанског зверињака јесу истински настављачи Хитлерових нацистичких идеја када је у питању српски народ. Све што носи придев “српски” предмет је њихове мржње, злобе и жеље за затирањем. Према српском народу и свему ономе што се може назвати српско, сва средства су дозвољена. Свака, али баш свака идеја, најбезазленија, нејневинија, нејхуманија ако носи придев “српски” мета је њихове србождерске кампање.
    Никакве разлике нема између њих и Хитлера: Хитлер према Јеврејима, другосрбијански нацоши према Србима. Ова ****** ******* ****** **** другосрбијанско друштво србождера необично јој прија. Да би сакрили своју нацистичку одежду која није много популарна чак ни код њихових финансијера а камоли код већине европског света, другосрбијански нацоши су све своје снаге упрегли да печат нацизма и фашизма припишу српском народу, који са овим појмовима никада није имао везе. Са узалудним покушајима да са сопственог чела уклоне кукасти крст који им је утиснула Хитлерова данга.

  8. Ово су антисрпска чудовишта која већ пуних седам деценија живе на државној сиси. Време је да им се пресече доток “млека”.

  9. „У суштини српског национализма је схватање да је немогуће остварити сопствена права уколико се она не одузму другима. У питању није борба за светиње, него тежња да Црна Гора буде српска, односно негирање црногорске нације и државе. Репетиција те погрешне политичке матрице је директно срљање у екстремну будућност“, рекла је Прпа”.

    Све то иде по извесном србофобичном европском и америчком тријалистичком плану, да Срби буду избрисани из групе европских народа. За њихов србофобични план залагали су се у деветнаестом и двадесетом столећу и извесни подјармљени интернационалисти, бечко-берлински баљезгари, аустромарксисти у Србији, који су на митинзима у току Другог св. рата говорили: „ако нестане Срба, населићемо кинезе!“.

    Имајући на уму да је енглески историчар, члан Модлин Колеџа, професор Тејлор (А. Ј. P. Taylor) објавио књигу под насловом “Други светски рат” (The Second World War, an illustrated History) у којој дословно стоји: „До краја 1944. године сав могући материјал дотуран је само Титу. Подизање Тита је чисто британска авантура и данашња Југославија је британска творевина…“ (Види: A.J.P. Taylor, The Second World War, an illustrated History, London, 1975, стр. 178).

    Не треба заборавити да су англо-американци наоружали и реорганизовали подјармљене југословенске комунисте на Вису 1944. године и да су им помогли да дођу на власт у неблагодарној и на дуг рок неодрживој Југославији. Комунисти су уз помоћ европских и америчких тријалиста-империјалиста трајно обесправили, обезглавили, понизили и осакатили наш несрећни србски народ.

    Према пдацима које је изнео Фицрој Маклин, англоамериканци су им дали „преко 100,000 пушака, преко 50,000 пушкомитраљеза и аутомата, 1,380 минобацача, 324,000 мина за минобацаче, 636,000 граната, преко 97,500.000 оквира муниције за стрељачко оружје, 700 радиостаница, 175,000 униформи, 260,000 пари чизама…“ – “The following figures for supplies during 1944 give some idea of the scale on which the western Allies were now helping the partisans: – over 100,000 rifles; over 50,000 light machine guns and submachine guns; 1380 mortars; 324, 000 mortar bombs; 636,000 grenades; over 97,500,000 rounds of smallarms ammunition; 700 wireless sets; 175,000 suits of battle-dress; 260,000 pairs of boots…” ( Види: Fitzroy Maclean, Eastern approaches, Chicago, Ill., U.S.A., 1980, стр. 474).

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading