Мило Ђукановић: Проблем Закона о слободи вероисповести није искључиво црногорски

Јасно је да што се више приближавамо ЕУ испливавају последњи остаци оног наслеђа које је у суштини дубоко антиевропско, казао Ђукановић

Мило Ђукановић на Западнобалканском самиту у Тирани (Фото: ЕПА)

БРИСЕЛ – Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да проблем Закона о слободи вероисповести није искључиво црногорски, већ да га треба посматрати у ширем контексту.

„Још увек се у региону води оштар политички дуел између политика које заступају европску будућност сваког од наших друштава на Западном Балкану и политике која жели да конзервира постојеће стање и задржи Балкан на ваневропском колосеку”, рекао је Ђукановић новинарима у Бриселу.

Ђукановић је оценио да наспрам онога што његова влада заступа – даљег развоја грађанске државе и мултиетничког друштва које ће бити саставни део европске и евроатлантске заједнице, постоји „предлог да се Црна Гора врати у статус националне, прецизније српске државе, да се врати у статус државе којом ће управљати Српска православна црква, да се врати у модел средњовековне државе”.

„Изабрати између те две опције није тешко било ком разборитом, а камоли одговорној државној политици”, навео је председник Црне Горе после састанка лидера ЕУ и западнобалканске шесторке, а пренела је Радио телевизија Црне Горе.

Рекао је да се не сме потценити то што у дубини сваког друштва региона као последица заостајања још постоје „наслаге те свести” и додао да се са њима треба носити „на један одговоран и пажљив начин”.

„Морамо обезбедити један мукотрпан, дугорочни процес еманципације наших друштава који ће свима обезбедити да временом заиста постанемо корисници бенефита које доноси Европа”, навео је Ђукановић, јавља Бета.

Он је казао и да је Црна Гора у стању да проблеме са другим земљама решава у најбољем духу европске праксе и тековина ЕУ.

„Јасно је потпуно да што се више приближавамо Европској унији, последњи остаци оног наслеђа које је у суштини дубоко антиевропско, оног због чега је Западни Балкан провео деценије и векове на антиевропском колосеку, сада то испливава и то треба решавати у духу добре европске демократске праксе”, казао је Ђукановић.

Ђукановић је синоћ у Бриселу учествовао на неформалној вечери коју је за лидере са Западног Балкана организовао председник Европског савета Шарл Мишел. На састанку су били и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, шеф европске дипломатије Жозеп Борел и премијер Хрватске Андреј Пленковић у име земље која председава ЕУ.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading