Жарко Видовић: Господ и господин

Разлика између Господ и господин је као разлика између лик (идеја, у духу, осећању) и личност

Андреј Рубљов, Христ Искупитељ, око 1410, детаљ (Фото: Викиарт)

Господин?! — то је оно што схваташ само ако пре тога — кад тражиш па и осећаш животни смисао! — помислиш на Господа Бога, па тек онда схватиш (заправо осетиш) и шта значи човек господин! Господ Бог, Господ Исус Христос: лик, икона, идеја, тајни, непроменљив, вечни, надвремени лик, који видимо само у надахнутом (Богом даном) осећању кад нам се Господ и показује! па тек онда (деминутивна реч!) господин, госпа, госпођа људско биће! — да се зна шта значи господин: личност!

Разлика између Господ и господин је као разлика између лик (идеја, у духу, осећању) и личност (у духовном искуству, свесном, моралном сећању на осећање! Ако не схватимо ту разлику, нећемо схватити ни шта је личност! Па ни шта је тројство „смисао-личност-историја“. Без тога нисмо могли да схватимо ни шта је икона, а о томе је, на историји уметности у Београду, пуних осам семестара говорио професор господин Светозар Радојчић! — у отпору филозофској групи на којој је „против господина“, било речи само о појмовима (и „појмовном мишљењу“).

Жарко Видовић (Фото: Душан Јауковић)

„Па, господско у људском бићу — па и дечијем! — може да буде само оно што осећаш да га надживљава: његово лице, његово дело или песма“! — А то је већ историја и личност, а не просто постојање јединке (особе, индивидуе), живот смртника! Сложили смо се да је тајна историје — у IV глави (око 45 страница) романа „Травничка хроника“ — изложена уметнички и отуд тако природно, истинито и јасно, да нам је после тога свака филозофија (појам) историје сујетна игра празнословља, без икакве, макар и слутње о стварној тајни историје и човека! — Па ако хоћеш да знаш шта је историја, читај велике писце! Немој Хегела! Читам Томаса Мана, како је полудио „Доктор Фаустус“ кад је о музици — као и Хегел о историји — почео да „филозофира“!

Одломак из рукописа Дијалог и логос Жарка Видовића

Опрема: Стање ствари

(Сродство по избору, 24. 1. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Господин Жарко Видовић !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading