Александар Вучић: Руководство РС да све што ради – ради правно и кроз институције

Вучић замолио руководство РС да поводом ситуације у БиХ после одлуке Уставног суда о земљишту, има у виду интересе целокупног српског народа и Србије

Фото: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду да ће Србија наставити да подржава Републику Српски и српски народ у Црној Гори кроз „све форме које су законито могуће и оправдане”.

Вучић је после састанка са представницима Срба из Републике Српске и Црне Горе замолио руководство РС да поводом ситуације у БиХ после одлуке Уставног суда о земљишту, има у виду интересе целокупног српског народа и Србије и да све што раде, раде правно, демократски, кроз институције и „без шире дестабилизације региона”.

Вучић је изјавио да се „не доводи у питање да ће Србија бити уз свој народ”, али је додао да је Србији неопходан мир „више од свега”.

„Морамо стратешки да водимо рачуна о томе да нам је потребан мир да економски ојачамо, да имамо више деце. Знам да се то не допада делу јавности који жели радикална решења, али највећи успех Србије је у томе колико дуго може да сачува мир”, казао је Вучић, пренела је Бета.

Оценио је да је Србија „економски најснажнија у последњих 50 година”, да се налази „пред великим политичким искушењима” јер, како је рекао, „неки у међународној заједници покушавају да по опробаном рецепту окриве Београд за сва дешавања у региону”.

„Јуче сам коначно схватио да (бивши премијер Косова Рамуш) Харадинај није био сасвим сам када је уводио таксе, већ да је било оних у међународној заједници који нису имали ништа против тога”, рекао је председник Србије и наставио да „није случајно некоме пало на памет да руши идентитет Срба и РС у БиХ, да од СПЦ у Црној Гори прави Православну цркву”.

По његовим речима, „многи из света би желели да кажу да Београд управља тренутним процесима у РС и Црној Гори”.

„А где је наша кривица око одлуке Уставног суда БиХ? Како Београд може бити крив за доношење Закона о слободи вероисповести у парламенту Црне Горе? Наш посао је и нећемо им дозволити да окриве Србију и српски народ”, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће бити чешћи састанци с представницима Срба из региона и поновио да ће им Србија „више него икада” помагати, али „увек у интересу очувања мира, стабилности и очувања права наше деце на будућност”.

Милорад Додик: У БиХ пређена „црвена линија“

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је одлукама Уставног суда БиХ „пређена црвена линија” и да у Републици Српској „јача сазнање да треба решавати питање статуса”.

„Ми нећемо дестабилизовати ситуацију. Имамо доста могућности да бранимо своја права у институцијама. На крају, народ ће одлучити. Тражићемо да се путем одлуке народа, референдума, одлучи о статусу РС”, рекао је Додик после састанка са председником Србије Александром Вучићем и лидерима Срба из региона и с патријархом СПЦ Иринејем.

Оценио је да је проблем у Уставном суду БиХ и страним судијама у њему, које, према Додику, заједно с бошњачким судијама гласају против РС.

Додао је казао да поништење раније судске одлуке да имовина припада ентитетима има подршку западних земаља.

Наслов и oпрема: Стање ствари

(Политика, 15. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Вучић дели савете и кад га нико ништа не пита. Јасно је да тај никад неће урадити ништа корисно за Србе. Колико год се представљао као неки врховни вођа свих Срба, он је само једна пролазна, негативна сподоба у историји. Ако га икад неко буде помињао, уз његово име ићи ће неки ружан, негативан придев.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading