Зоран Чворовић: Бојкотом лажних избора вратити политику грађанима

Бојкот избора ће показати јасну линију између оних који желе да истакну парламентарну демократију у Србији и оних који то не желе

Зоран Чворовић (Извор: Снимак екрана)

„Покренута кампања антибојкота очигледан је доказ да се у рушење бојкота укључио не само Александар Вучић, већ и стране амбасаде“, рекао је у разговору за Директно.рс професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу и правни историчар Зоран Чворовић.

Одлуци „1 од 5 милиона“ не бих придавао никакав значај јер је реч о минорној групи за коју се отпочетка не зна у чије име говори. У парламентарној демократији странке су основни организациони облик политичког система. Значи политику воде партије. Мислим да је отпочетка била грешка Савеза за Србију што је дала њима да води тај протест. Сад им је то дошло као бумеранг – рекао је Чворовић.

Професор Правног факултета говорио је о антибојкот кампањи, за коју је оценио да је производ не само Вучића, већ и стране амбасаде и познатих потрошених политичких ликова из деведесетих година – од Драгољуба Мићуновића до Гордане Чомић.

– Њихове резултате рада данас директно трпи парламентарна демократија у Србији, јер Народна скупштина ради по пословнику који је донет у време када је Чомић водила главну реч око израде пословника у Скупштини Србији. Дакле, садашњи пословник који онемогућава опозицију да се чује у Скупштини која обезбеђује монополски положај владајуће странке директно је дело Гордане Чомић. Сва та лица су се укључила у рушење бојкота – рекао је он и додао како не верује да њих директно контролише Вучић, већ да их у ту кампању, а и Вучића, воде „прсти страних амбасада“.

Чворовић је оценио да ће бојкот показати јасну линију између оних који желе да истакну парламентарну демократију у Србији и оних који то не желе.

– Политика се једино може вратити народу ако се бојкотују лажни избори који доводе до фингираног парламентаризма у Србији. Верујем да ћемо до тренутка избора имати још изненађења – рекао је правни историчар.

Цео политички систем нелегитиман

Чворовић је говорио и о изласку на локалне изборе, оценивши да не постоји услов да се изрази слобода народа, те да је целокупан политички систем у земљи нелегитиман.

– Неодржива је теза градоначелника Шапца да је могуће изаћи на локалне, а бојкотовати националне изборе. Или је целокупни политички систем нелегитиман, а јесте, јер нема услова да се изрази слободна воља народа, било да је реч о републичким или локалним изборима. Они који желе да демократију врате народу, да он заиста одлучује ко ће га представљати у Скупштини и ко ће формирати Владу, а не тајкуни и странци, ти ће бојкотовати изборе. Они који ће изаћи на изборе, они ће следити савете из пре свега амбасада Европске уније, који саветују опозицију Србије да се врати у институције које заправо представљају институције лажне, парламентарне демократије – казао је он.

Доношење Закона мора да доведе до пада Ђукановића

– Најава да ће примена Закона бити одложена до одлуке Уставног суда Црне Горе и евентуалне одлуке Европског суда за људска права из Стразбура је заправо бацање прашине у очи народу који је устао не само против једног закона, већ тиранског режима који је спреман да ускрати основна права, а то је право на слободу вероисповести и право на неприкосновеност својине – рекао је Чворовић.

Он је истакао да Уставни суд може сам да донесе привремену меру о суспензији примене Закона до коначне одлуке суда.

– Не ради се о доброј вољи Владе, већ о могућности која стоји испред Уставног суда, али ко може да верује да је у једној тоталитарној држави какав је Црна Гора, правосуђе самостално и да су самосталне судије Уставног суда, и да ће оне донети објективну оцену о неуставности Закона, а неуставност је видљива и лаику, а камоли судијама. Предлогом о привременој суспензији Закона Ђукановић купује време и покушава да разводњи и амортизује протесте. Протести би морали да трају и буду још масовнији и жешћи – објаснио је професор.

Чворовић је такође додао да доношење Закона мора да доведе до пада Ђукановића.

Није довољно повлачење Закона, јер је Ђукановићев режим прешао границу коју не сме да пређе ни један режим било где у свету, а то је граница отимања светих и неприкосновених права. Оног тренутка када је он показао да је спреман да људима и СПЦ отме та права, тог тренутка је његов режим изгубио сваку легитимност. Једина разумна политичка последица је расписивање нових избора – закључио је Зоран Чворовић.

Љ. Станковић

Опрема: Стање ствари

(Директно.рс, 8. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading