Рамуш Харадинај: Тражио сам да Америка изврши притисак на Србију да призна Косово

Од Америке сам тражио да у питањима у односу на нас, али и у питању дијалога, не третира Косово једнако као Србију, навео бивши премијер тзв. Косова

Рамуш Харадинај (Фото: Танјуг/АП)

Бивши косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је вечерас да је, током посете Вашингтону, од САД тражио да у дијалогу не третира Косово једнако као Србију и да би Америка требало да употреби своју моћ, да изврши притисак на Србију да призна Косово.

Говорећи о посети САД Харадинај је, у емисији “Рубикон” на КТВ, казао да је у Вашингтону разговарао о чланству Косова у НАТО али и о питању визне либерализације за грађане Косова, преноси портал Косово онлајн.

„Сједињене Државе имају утицај и на билатералне односе Косово-Америка, јер у поређењу са другима Косово је једина земља која се устројила са Америком по многим питањима и зато се према Србији не може односити једнако, јер она поступа супротно САД“, рекао је Харадинај.

Од Америке сам тражио да у питањима у односу на нас, али и у питању дијалога, не третира Косово једнако као Србију, навео је Харадинај истичући да „не постоји земља на свету која је више проамеричка од Косова“. „Мислим да је ситуација врло једноставна. Америка би требало да користи своју снагу по питању Србије, Америка би требало да врши притисак на Србију да призна Косово“, истакао је бивши косовски премијер.

Харадинај је оценио да су нови премијер Аљбин Курти и председница косовског парламента Вјоса Османи преузели су обавезе током изборне кампање „нудећи укидање таксе на српску робу“.

Идеју потпуног реципроцитета са Србијом Харадинај је назвао нелогичном, оценивши како би таква мера била испод прага који је постављен за признање независности Косова.

“Курти је требало да каже да је такса мала мера. ‘Не слажем се са Харадинајем. Желим додатне мере’. А они су дали погрешну понуду… Свака влада која дође требало би да повећа свој буџет, плате, инвестиције, регионални и међународни план, а не да падне ниже од онога што је неко други учинио”, рекао је Харадинај.

Он је поновио своју изјаву да је нови премијер Аљбин Курти преварант. Чак ће се, према његовим речима, ускоро видети „какав је Курти“, преноси Косово онлајн.

“Моја поента је да је Курти преварант, прво је преварио доктрину коју је људима понудио, доктрину оданости националним интересима и друге интересе који су еволуирали у нешто друго. У многим аспектима постоји варљив приступ. Његова догма је варљива, а борба против корупције је превара, на пример, локална власт у Призрену може послужити као аргумент”, рекао је Харадинај.

Говорећи о идеји реципроцитета са Србијом која ће заменити таксу, Харадинај је рекао да нови премијер Аљбин Курти није конвенционалан у спољној политици.

„Прилично је слаб у спољној политици и направио је грешку што је поставио Коњуфцу за министра спољних послова, нема искуства, јер је млад, није требао да прихвати тај посао, могао је добити друге послове, зашто не, то је на њему”, рекао је Харадинај.

Он је оценио и да су га противљење идеји о корекцији границе са Србијом као и стопостотна такса на српску и босанску робу коштале премијерске функције. За позив од Специјалног суда у Хагу Харадинај рекао да је чиста правна уцена због таксе.

„Ја сам извукао последице, изгубио сам власт. Прошао сам кроз оно што сам прошао, али прошао сам кроз нека питања. Под један, нисам постидео своју државу и под два, нисам прихватио уцене за поделу своје земље“, рекао је у интервјуу Харадинај.

Наслов и oпрема: Стање ствари

(ФоНет/Данас, 11. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading